CULISELE SCANDALULUI DIN CSAT. Ponta: Discuția risca să degenereze. Îmi doresc să-l fac pe Băsescu să înțeleagă că pot colabora, dar nu este șeful meu

CULISELE SCANDALULUI DIN CSAT. Ponta: Discuția risca să degenereze. Îmi doresc să-l fac pe Băsescu să înțeleagă că pot colabora, dar nu este șeful meu
Publicat: 27/09/2012, 22:10
Actualizat: 05/07/2016, 21:00

Premierul Victor Ponta a confirmat informațiile prezentate în exclusivitate de gândul potrivit căreia s-a retras din ședința CSAT după un schimb dur de replici cu președintele Traian Băsescu despre înzestrarea armatei.

„M-am contrazis cu președintele, dar sunt o fire calmă și rațională, nu ne-am enervat, jignit. Pentru că ceea ce avem de stabilit împreună, stabilim între președintele și prim-ministru, nu înseamnă că sunt subordonat, nu trebuia să rezolvăm o asemenea dispută cu miniștri și consilierii prezidențiali. A fost o primă discuție, ministrul Dobrițoiu a prezentat o situație îngrijorătoare despre fondurile alocate armatei în perioada 2008 – 2012. Din acest motiv sunt probleme cu pregătirea, înzestrarea. Președintele a spus da așa este, eu propun să luăm o decizie în CSAT să dăm bani la armată. Nu am fost de acord”, a spus premierul Victor Ponta.

El a precizat că stabilirea bugetului MAPN depind de Guvern și de Parlament și nu de CSAT și Administrația Prezidențială. Victor Ponta i-a transmis președintelui că nu se poate lua o decizie în CSAT, iar discuția despre bugetul MAPN trebuie reluată după alegerile din 9 decembrie.

În condițiile în care „situația risca să degenereze”, premierul i-a spus președintelui Băsescu că se retrage din ședința CSAT și că vor avea o discuție privată fără ca miniștrii și consilierii să fie de față.

„Soluția a fost să discutăm în decembrie și cu noul Parlament. A fost un dialog mai dificil pentru că îmi doresc să-l fac să înțeleagă că pot colabora, dar nu este șeful meu. Nu a fost o întâlnire reușită. Discuția risca să degenereze”, a subliniat Ponta.

MEGA-MINISTER la Palatul Cotroceni

Premierul a spus că s-a opus vehement introducerii pe ordinii de zi a strategiei pentru recredibilizarea României, deoarece se propunea un mega-minister la Palatul Cotroceni.

„Conform legii ordinea de zi se stabilește de președinte în consultare cu premierul. Materialele au fost trimise ieri, nu cu zece zile înainte. I-am spus președintelui că nu sunt de acord cu forma și fondul acestor materiale. În ceea ce figura la primul punct, strategia pentru refacerea crediblității se propunea ca în cadrul Administrației Prezidențiale să se facă un Oficiu, un Consiliu separat care să coordoneze MAE, Radio, TVR, Ministerul Afacerilor Europene, ar fi dublat atribuțiile MAE. Un supraminister de externe care să coordoneze aceste activități. Se dorea un fel de mega-minister care să gestioneze ceea ce e în afara țării. Nu am fost de acord, iar președintele nu a mai discutat acest subiect”, a spus Victor Ponta.

Super-puteri pentru CSAT la privatizări

O altă temă controversată pe ordinea de zi a fost legată de faptul că președintele Băsescu a propus ca toate privatizările și numirile de manageri privați să treacă prin CSAT. Informația a fost prezentată în exclusivitate de gândul.

„Ce să facem dacă vrem să punem un director la Plafar? Mergem în CSAT? Nu am fost de acord. Dacă există privatizări cu risc pentru siguranța națională siguri că mergi și la CSAT”, a declarat la RTV Victor Ponta, precizând că nu s-a luat o decizie în acest sens.

„Dan Diaconescu nu a depus o hârtie că are bani pentru Oltchim”

„Nu a depus o hârtie că are bani pentru Oltchim, este o minciună”, a spus Victor Ponta. El a precizat că își dorește și investitori din America sau alte zone pentru Oltchim, dar firmele de profil sunt în Rusia.

Premierul și-a exprimat încă o dată neîncrederea că Dan Diaconescu are banii pentru cumpărarea Oltchim.

„Eșecul privatizării de la Oltchim este că nu s-a îndeplinit ceea ce trebuia de la începutul lui 2012 și am ajuns sub presiunea timpului. Dan Diaconescu trebuie să cumpere Arpechim, trebuie să rezolve cu Electrica, cu AVAS”, a completat Victor Ponta.

Premierul a precizat că toate datele de la Ministerul de Interne și SRI despre Oltchim merg către DNA

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Fermierii aruncă tone de legume în timp ce samsarii din piețe vând marfa cu 200%...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Schimbare uriașă în ROMÂNIA. Anunț de la Guvern azi, 20 APRILIE: Am decis foarte clar
S-a închis un cunoscut post TV. Nu s-a mai putut face nimic
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Aisbergul care a scufundat Titanicul, surprins într-o fotografie din 1912