Cum s-au votat pe ascuns grațierea și amnistia „noaptea” în Parlament. Neregulile comise de parlamentari pentru această lege

Cum s-au votat pe ascuns grațierea și amnistia noaptea în Parlament. Neregulile comise de parlamentari pentru această lege
Publicat: 10/12/2013, 14:14
Actualizat: 19/05/2015, 10:05

Președintele Comisiei Juridice din Camera Deputaților, Bogdan Ciucă, susține că proiectul de lege privind amnistia și grațierea a fost votat ieri seară, într-o ședință întocmită ad-hoc. Aceasta a fost motivația oferită pentru a explica de ce presa nu a avut acces la această discuție și de ce nu a fost informată despre ea, iar Raportul Comisiei nu a fost făcut public până nu a ajuns în plenul Camerei Deputaților.

Ciucă nu a putut explica cum la ora 22 în Parlament mai erau doar șapte membri ai Comisiei, iar după această oră au apărut 24 de membri ai Comisiei. La ora 22, după terminarea ședinței Comisiei Juridice din Camera Deputaților, presa a fost dată afară din sală de personalul administrativ, spunând că s-a terminat programul. Ciucă a declarat că ulterior acestui moment, comisia s-a reunit, iar toți membrii Comisiei au fost prezenți la ședință.

La ora 22, se încheie ședința Comisiei Juridice din Camera Deputaților. Președintele Comisiei, Bogdan Ciucă, pleacă ultimul din sală, după ce face declarații presei despre proiectul legislativ privind legea lobby-ului. Ulterior, presa este dată afară din sala de ședință de personalul administrativ, motivându-se că programul lor s-a încheiat de la ora 21.30, iar presa nu mai are ce căuta în această sală.

Bogdan Ciucă susține însă că după plecarea tuturor din sală s-a decis reluarea ședinței.

„Legea amnistiei a fost votată aseară după ce am plecat împreună din sală, ne-am reîntors. Am hotărât să nu ne mai vedem dimineață și dacă tot eram în Parlament, am decis să ne vedem aseară. La această ședință au luat parte toate grupurile parlamentare, liberalii au fost prezenți și au votat împotrivă, patru persoane au votat împotrivă”, a spus conservatorul.

Întrebat la ce oră s-a votat acest proiect de lege, Ciucă nu a putut menționa acest lucru, motivând „că nu s-a uitat la ceas”.

„Nu m-am uitat la ceas la ce oră am votat, după ce am stat de vorbă cu dumneavoastră am plecat, apoi ne-am reîntors să nu mai venim dimineața. Este continuarea ședinței care a început la ora patru”, a ținut să precizeze Ciucă.

El a precizat că există o stenogramă a ședinței, dar că nu știe dacă aceasta a fost și înregistrată. Mai mult, Bogdan Ciucă susține că au fost prezenți 24 de membri la această ședință, deși la ora 22, în comisie nu erau decât șase – șapte membri.

Președintele Comisiei nu a avut un răspuns nici întrebarea privind lipsa de transparență în dezbaterea acestei legi, Comisia neanunțând mass-media de reluarea discuțiilor.

O altă problemă legată de această lege, este că mulți parlamentari nu au primit raportul Comisiei Juridice pe această lege, el fiind prezentat direct în plenul Camerei Deputaților, în momentul dezbaterii legii. La ora 12, raportul Comisiei privind acest proiect legislativ nu putea fi consultat pe site-ul Camerei Deputaților.

Surse parlamentare au declarat pentru gândul că de fapt acest proiect legislativ a fost dezbătut paralel cu discuțiile purtate în Comisia Juridică pe proiectul de lege privind lobby-ul și nu seara.

„Nu va afecta raportul MCV”

Președintele Comisiei Juridice din Senat a declarat că această lege nu va afecta Raportul MCV.

„Suntem reticient în a crede că va afecta raportul MCV pentru că noi vorbim de o politică penală europeană, unde legea amnistierii și grațierii se înscrie perfect, vorbim de hotărâri și condamnări CEDO pentru care UE ne critică. CEDO se preocupă să dea o hotărâre pilot”, a subliniat Ciucă.

Întrebat dacă acest proiect legislativ i se poate aplica și lui Gigi Becali, Ciucă a răspuns că nu „știe care este condamnarea domnului Becali”.

„Sunt exceptate infracțiunile de corupție, sunt exceptate toate infracțiunile cu violență, omor, pedofilie, viol. În afara acelor infracțiuni exceptate expres în lege sunt și toate celelalte infracțiuni pentru care legea prevede o pedeapsă cu limita mimină a pedepsei de peste șapte ani. Toate infracțiunile care privesc corupția sunt excluse”, a declarat Ciucă.

Deputatul PC a precizat că este nevoie de această lege, deoarece România este condamnată la CEDO pentru „rele tratamente în detenție” și este obligată să plătească două milioane de euro despăgubiri. Mai mult, el susține că se plătesc 17 milioane de euro lunar pentru întreținerea deținuților.

„Noi suntem condamnați la CEDO pe bandă rulantă, CEDO își pune problema unei hotărâri pilot privind relele tratamente în detenție. Avem două milioane de plătit la CEDO doar pentru această speță. După rusia și Turcia suntem pe locul trei la CEDO cu cauze care vizează relele tratamente în închisoare, din cauza incapacității de cazare. Suntem cu 12.000 de deținuți cazați peste capacitatea raportată la metri cubi și metri pătrați raportați la normele europene. La ora actuală să întreții un deținut costă între 2.300 – 2500 de lei vechi, întreținerea pe lună, mai mult un copil. Înmulțiți cu 34.000 de deținuți și o să aflați că statul român pe lângă ceea ce trebuie să plătească la CEDO trebuie să plătească 17 milioane de euro în fiecare lună”, a afirmat Ciucă.

Potrivit acestuia, conform datelor statistice, doar 0,93% dintre cei aflați în detenție sunt acolo pentru „infacțiuni de serviciu. dare, luare de mită”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Moment ISTORIC în România. Intră în vigoare oficial pe 31 martie: Vom avea drepturi depline
Exclusiv: Anghel Damian n-o scapă din ochi pe Theo Rose. Iubitul vedetei a păzit-o la...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
O navă de război misterioasă care s-a scufundat în 1742 a fost, în sfârșit, identificată