Cum se împarte puterea în PDL. Blaga și-a găsit cei patru secunzi. Videanu renunță la funcția de primvice. Udrea se mulțumește cu planul doi. EXCLUSIV

Cum se împarte puterea în PDL. Blaga și-a găsit cei patru secunzi. Videanu renunță la funcția de primvice. Udrea se mulțumește cu planul doi. EXCLUSIV
Publicat: 23/04/2012, 19:27
Actualizat: 23/04/2012, 23:01

Lupta pentru putere în PDL a intrat în stadiul negocierilorfinale. Primul care și-a stabilit echipa este VasileBlaga, actualul secretar general mizând pe sprijinul apatru secunzi, pe care îi dorește primvicepreședinți. Liderul PDLSuceava, Gheorghe Flutur și eurodeputatulTraian Radu Ungureanu sunt cei care au bătut dejapalma cu Blaga, după cum au confirmat pentru gândul surse dinconducerea partidului. Curtat inițial de Cotroceni pentru a candidacu propria moțiune, primarul Sectorului 3, LiviuNegoiță, s-a raliat și el în spatele fostului ministru deInterne, urmând să țintească funcția de primvice. Cel de-alpatrulea aghiotant este și piesa de bază a candidaturii lui Blaga:președintele PDL Caraș-Severin, SorinFrunzăverde.

Deși se va arunca în bătălia pentru șefia partidului cupropria-i moțiunea, intitulată: „Dreapta română”, Frunzăverde arurma să-și găsească locul tot în tabăra lui Blaga, care îi va oferiacestuia susținerea pentru funcția de primvicepreședinte. Strategiava fi posibilă datorită amendării statutului în Consiliul Naționalde Coordonare, reunit, sâmbătă, la București. Astfel, candidaturala pachet a fost eliminată, partidul hotărând ca alegerile să aibăloc uninominal, începând cu președintele și continuând cu cei patruprimvicepreședinți, cei 15 vicepreședinți și secretarul general,fapt ce îi permite lui Frunzăverde să intre mai întâi în competițiapentru președinția PDL.

• Marele absentdin lista lui Vasile Blaga este Adriean Videanu, actualulprimvicepreședinte dorind deocamdată să nu-și mai încerce noroculcu un nou mandat. Fostul ministru al Economiei va încerca să serepoziționeze în funcția de șef al Comisiei pentru Strategii,structură nou creată în partid, prin intermediul căreia îi va figarantată în continuare prezența în Biroul Permanent Național.

• Un pas înapoia făcut și Gheorghe Falcă. Pregătindu-se inițial pentru acandida la vârful partidului, primarul Aradului a renunțat să semai înscrie în cursă. Izolarea lui Falcă a fost cât se poate devizibilă, acesta lipsind de la toate întâlnirile partidului dinultimele două luni. Cauzele retragerii primarului Aradului dinprim-plan țin, conform colegilor săi de partid, atât de problemelesale cu justiția, cât și de slaba susținere de care se bucură înfilialele democrat-liberale. Cu toate acestea, actualul secretarexecutiv are „rezervat” un post și în viitorul Birou Permanent,prin prisma de lider al aleșilor locali. Retragerea lui Falcă areînsă implicații și în planurile ministrului Dezvoltării, ElenaUdrea, cea cu care acesta alcătuia în teritoriu un tandem.Informațiile vehiculate în interiorul PDL o dau pe Udrea dreptcandidată la una dintre cele 15 funcții de vicepreședinte, ipotezăconfirmată de declarațiile de până acum ale ministruluiDezvoltării.

Află mai mult: Pe cine vede ElenaBăsescu șef la PDL

Semnalul de atac, așteptat de la Cotroceni

Chiar și așa, negocierile de până acum nu clarifică până lacapăt situația din PDL. Căci, demersul lui Vasile Blaga estecondiționat de acordul Cotrocenilor. „În acest moment așteptămsemnalul președintelui”, explică pentru gândul unul dintre lideriidemocrat-liberali. Practic, coagularea unei a doua tabere estepregătită pe baza candidaturii lui Emil Boc, premierul ezitând pânăacum să-și anunțe o intenție clară pentru acest pas. Intrarea înjoc a actualului șef al PDL-ului ar urma să-i strângă pe toți ceicare s-au delimitat până acum de tripleta Blaga-Videanu-Berceanu:Cristian Boureanu, Roberta Anastase, Raluca Turcan șiTheodor Baconschi. Acesta din urmă ar fi purtat negocieriinclusiv cu Vasile Blaga, pentru postul de primvicepreședinte,secretarul general preferându-l până la urmă pe Traian RaduUngureanu, ca reprezentant al pilonului intelectualilor. Rezultattradus, în urmă cu două săptămâni, de către Blaga prin temperareaministrului de Externe: „Nu cred că domnul Baconschi și-a făcutbine autopropunându-se (n.r. primvicepreședinte)”.

• În ecuațieintră și grupul „reformiștilor”. EuroparlamentariiCristian Preda și Monica Macovei,împreună cu deputatul Sever Voinescu urmează să-șiprezinte o moțiune proprie, al cărei principal subiect va fiintegritatea. Primul pas a fost făcut deja prin derogarea de lacriteriul vechimii de minimum cinci ani, pentru care partidul și-adat acordul în CNC-ul de sâmbătă, la propunerea acestora. Împreunăcu Emil Boc, cei trei împart atât sprijinul direct al lui TraianBăsescu, cât și antipatia majorității membrilor de bază din partid,precum primarii și șefii de consilii județene. Conflictul dintrereformiști și nucleul partidului a fost evidențiat și la întâlnireade sâmbătă, în care Vasile Blaga, Radu Berceanu și șefii de filialei-au pus la zid de Preda și Macovei, pentru propunerea acestora cacei anchetați penal să fie automat suspendați din partid.

Indiferent de formula în care își vor prezenta moțiunile și decomponența grupului de promovare, pedeliștii mai au la dispozițieșase săptămâni pentru a-și anunța oficial candidatura la șefiapartidului.

Confruntarea finală va avea loc pe 14 mai.

Planul lui Victor Orban în România funcţionează! Adevărul despre locul în care Ungaria investeşte milioane...
Medicii au rămas șocați! Ce și-a introdus o femeie în organul genital întrece orice imaginație
FOTO. Sorana Cîrstea a eclipsat până și Turnul Eiffel! Apariție wow la Paris a iubitei...
„Scutul” natural împotriva ţânţarilor. Top 11 plante care alungă ţânţarii din casă
SCANDALOS! Actrița de filme pentru adulți cere despăgubiri de 5 milioane de dolari. Ce i...
Bomba anului: Simona Halep se mărită cu Toni Iuruc! Avem dovada: campioana radiază de fericire...
Horoscop duminică, 13 iunie. Scorpionii petrec timp cu persoana iubită
Ploile nu se opresc. ANM a emis o nouă avertizare meteo în aproape toată ţara
BANCUL ZILEI – Amantul soției vrea o mărire
O tânără care a dispărut acum 11 ani a fost găsită împreună cu iubitul în...
Medicii au rămas șocați! Ce și-a introdus o femeie în organul genital întrece orice imaginație
Noi tensiuni între MARILE PUTERI! Incidentul aerian dintre SUA și RUSIA care dă FIORI alianței...
Pepe aruncă bomba după divorţul de Raluca Pastramă: ”Mă însor din nou”
Florile și plantele pe care trebuie să le ții în casă. Aduc mult noroc și...
Kanye West a și uitat-o pe Kim Kardashian. Este uluitor cui i-a furat iubita!
Veste ȘOC în România: Cunoscuta jurnalistă A MURIT după un accident vascular
America e în stare de ȘOC: Nu putem lăsa acest lucru să se întâmple în...
Bomba din filmele pentru adulți. Theo Rose a făcut marea dezvăluire
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Cum arată maşina care sperie piaţa auto mondială, şi de care se tem chiar şi...