Cum și-a aranjat Victor Ponta organigrama guvernului

Cum și-a aranjat Victor Ponta organigrama guvernului
Publicat: 24/12/2012, 12:21
Actualizat: 19/05/2015, 09:31

Premierul Victor Ponta și-a trecut în subordonare directă, prin Ordonanța de Urgență privind reorganizarea Guvernului, DGIPI (fostul serviciu secret „Doi și-un sfert”), Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților, dar și alte instituții care se aflau în Cabinetul Ponta I în coordonarea altor ministere.

Înaintea votului de învestitură primit de Guvernul Ponta II între liberali și social-democrați s-au purtat negocieri dure în privința atribuțiilor care revin fiecărui minister. Câștigătorul negocierilor este chiar premierul Victor Ponta, care și-a trecut în subordine mai multe instituții cheie.

După ce Liviu Dragnea a cerut ca prefecturile să treacă la Ministerul Administrației, iar liberalii s-au opus vehement, soluția finală îl avantajează pe primul-ministru.

În Ordonanța de organizare a Guvernului, la articolul 3 se prevede că „instituția prefectului funcționează în subordinea și în coordonarea primului-ministru”, dar finanțarea este asigurată prin bugetul Ministerului Afacerilor Interne, condus de Radu Stroe (PNL).

Tot din curtea liberalilor, premierul a luat și DGIPI, numirea șefilor acestei instituții revenind tot premierului.

„Direcția generală de informații și protecție internă din cadrul Ministerului Administrației și Internelor se reorganizează ca departament în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, coordonat de un secretar de stat, ajutat de doi subsecretari de stat, numiți și eliberați din funcție prin decizie a primului-ministru”, se precizează la articolul 22 din OUG. Șefia DGIPI a fost un subiect delicat și în guvernarea PSD – PDL când PSD a insistat să aibă Ministerul de Interne, doar pentru a avea acces la acest serviciu secret, fostul Doi și-un sfert. Numirea șefilor de la acest serviciu a dus la schimbarea a doi miniștri de Interne, Gabriel Oprea și Liviu Dragnea, care au refuzat să asculte comenzile fostei conduceri a PSD.

O altă instituție luată din curtea liberalilor, de la Ministerul de Finanțe condus de Daniel Chițoiu, este Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților.

În articolul 23 se arată că ANRP, trece din subordinea Ministerului de Finanțe, în subordinea Guvernului și în coordonarea primului-ministru, prin Cancelaria primului-ministru. Numirea și eliberarea din funcție a președintelui ANRP aparține tot premierului.

Victor Ponta, prin Cancelaria Primului-ministru, mai coordonează activitatea următoarelor instituții: Agenția Națională pentru Resurse Minerale, Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, Autoritatea Națională pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice, Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, Comisia Națională pentru Controlul Activității Nucleare, Agenția Națională Anti-Doping, Comisia Națională de Acreditare a Spitalelor, Secretariatul de Stat pentru Culte și Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc.

Dacă liberalii au pierdut coordonarea unor instituții, doi miniștri social-democrați au avut de câștigat în urma reorganizării Guvernului.

Ministrul pentru Administrație și Dezvoltare Regională, Liviu Dragnea, a primit în subordine Inspectoratul de Stat în Construcții, aflat până sâmbătă la premierul Victor Ponta.

Un alt câștigător a fost ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură și Investiții Străine, Dan Șova, care a primit în subordinea CNADNR.

„În termen de la 15 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România trece de sub autoritatea Ministerului Transporturilor sub autoritatea Departamentului pentru Proiecte de Infrastructură și Investiții Străine”, se arată în documentul emis de Guvern.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
BREAKING NEWS | A murit celebrul transgender Naomi
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Decizie pentru toți cei care au TELEFOANE MOBILE. Ordinul de la UE a devenit deja...
Câinii și pisicile vă pot ucide. Alertă pentru proprietarii de animale
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Vitamina care ar putea încetini îmbătrânirea