Dacian Cioloș, scrisoare către Ursula von der Leyen: Protejarea statului de drept în Europa nu este negociabilă

Dacian Cioloș, scrisoare către Ursula von der Leyen: Protejarea statului de drept în Europa nu este negociabilă
Publicat: 12/07/2019, 08:17

Astfel, Dacian Cioloș i-a candidatei pentru președinția Comisiei Europene, Ursula Von Der Leyen, o scrisoare deschisă ca urmare a discuției de ieri cu eurodeputații noului grup din care face parte și Alianța USR-PLUS, potrivit unui comunicat de presă remis, joi, MEDIAFAX.

În numele eurodeputaților grupului Înnoim Europa, Dacian Cioloș apreciază faptul că Ursula von Der Leyen susține Conferința despre viitorul Europei propusă de grup și echilibrul de gen în posturile de conducere ale Comisiei Europene dar evidențiază și elementele care nu au fost pe deplin clarificate în întâlnirea de ieri cu eurodeputații noului grup.

Potrivit sursei citate, pentru ca grupul să-i poată oferi susținere pentru votul din Parlamentul European, Ursula Von Der Leyen trebuie să răspundă mai concret la câteva întrebări esențiale din perspectiva valorilor și pe care Renew Europe le apără:

„Statul de drept. Este nevoie de un angajament fără ambiguități al viitorului președinte a Comisiei referitor la instituirea unui mecanism similar MCV în toate statele europene.

Alegerea comisarilor. Viitorii comisari europeni trebuie să aibă o experiență politică solidă, competențe dovedite și să fie aleși în așa fel încât să existe un echilibru geografic pentru portofoliile cheie din viitoarea Comisie.

Conferința depre viitorul Europei. Este nevoie, dincolo de susținerea generală a Conferinței, de exprimarea unui punct de vedere mai aplicat al candidatei despre cum ar trebui să funcționeze și care ar trebui să fie rezultatele acesteii comisii”, arată comunicatul de presă.

Redăm integral scrisoarea adresată de Dacian Cioloș, liderul grupului Înnoim Europa:

„Dragă doamnă Von Der Leyen,

Am vrea să vă mulțumim pentru schimbul de opinii de ieri cu grupul Înnoim Europa asupra priorităților și angajamentele luate ca președinte desemnat al Comisiei Europene. În acest context, am dori să salutăm reacția dvs pozitivă la a ține o Conferință despre Viitorul Europei. De asemenea, salutăm angajamentul dvs. ferm referitor la egalitate de gen în cadrul Comisiei și în particular a președintelui acesteia.

Cetățenii europeni se așteaptă la o Europă mai bună, o Europă care face lucrurile diferit și grupul Înnoim Europa va căuta cele mai bune căi pentru atingerea acestui obiectiv. Sunt pregătiți să ne investim toată energie și eforturile pentru a înnoii Europa și ne așteptăm la același lucru din partea Comisiei Europene.

De aceea, urmare a întâlnirii cu grupul nostru ieri, avem o serie de chestiuni care vor duce clar la sprijinul nostru ca posibil președinte al Comisiei Europene.

În primul rând, statul de drept este o piatră de temelie pentru stabilitatea și prosperitatea UE. Fapt pentru care insistăm asupra unui angajament foarte clar de a activa un mecanism european legat de statul de drept care să asigure că valorile și principiile noastre fundamentale sunt respectate de toate statele membre. Un astfel de mecanism trebuie să includă un regim de sancționare, care să aibă la bază experți independenți și o revizuire a tututor statelor membre, care să rezolve toate posibilele breșe în respectarea valorilro prevăzute în articolul 2 al Tratatului Uniunii Europene. Vom fi parte doar a unei majorități care vă va susține dacă are la bază valorile europene, valori care pentru noi nu sunt negociabile.

În al doilea rând, dincolo de acordul dvs general asupra Conferinței asupra Viitorului Europei, solicităm claritate asupra felului în care vedeți funcționarea acestei conferințe și care credeți că ar trebui să fie rezultatul. După cum veți aprecia și dvs, credem că o astfel de conferință ar trebui să fie înainte de toate o evaluare a democrației statelor europene și să oferiți un nou sistem care să îl înlocuiască pe cel clar nesatisfăcător «Spitzenkandidat» cu un alt mecanism care poate fi validat prin votul tuturor cetățenilor UE. Credem, de asemenea că o Conferință pentru Europa ar trebui să trateze și chestiuni mai largi care îi preocupă pe cetățeni.

În al treilea rând, ne așteptam să nu existe diferențe de statut între cei doi vicepreședinți ai Comisiei, dl. Frans Timmermans și d-na Margrethe Vestager. Ca să fie clar, doamna Margrethe Vestager ar trebui să fie pe picior de egalitate cu dl. Frans Timmermans, cu o puternică răspundere politică, cu putere de decizie și un portofoliu solid. Aceasta a fost parte din angajamentul Consiliului și orice abatere de la acest lucru este inacceptabilă pentru grupul Înnoim Europa.

Toate aceste puncte mai sus menționate sunt cumulative și vom avea nevoie de angajamentul dvs. pe fiecare în parte.

Vrem să subliniem că pentru Reînnoim Europa nu poate fi niciun status quo cu privire la probleme legate de mediu. Este esențial ca reprezentanții Comisiei să aibă o agenda foarte ambițioasă pentru a produce schimbări semnificative cu privire la reducerea emisiilor. Credem că, până în 2030, ar trebui să ajungem la o reducere cu cel puțin 55% a emisiilor comparativ cu nivelurile din 1990. Un angajament în această privință va fi foarte important.

De asemenea credem că inovarea și piața unică sunt importante. Ne așteptăm la un angajamennt pentru o economie digitală europeană genuină, acolo unde suntem în mod semnificativ în urma față de alți competitori.

Legat de schimb, credem că trebuie să avem acorduri ambițioase și multilaterale cu partenerii noștri, dar ca acest acorduri să includă clauze legate de standardele de climă și mediu, de scopuri economice și sociale.

Totodată vă rugăm să vă luați angajamentul să inițiați la Comisie legislație în vedere adoptării fiecărui raport legislativ.

Pentru a avea o Comisie eficientă este esenția pentru grupul nostru să avem o politică solidă, comisari cu experiență și competenți. Dorim să vedem un angajament puternic din partea dvs. că reprezentanții Colegiului Comisarilor vor fi cei care vor da direcția politică și nu administrația. Avem de asemenea nevoie de un angajament clar că veți lucra pentru a face administrarea Comisiei mai transparentă, mai puțin birocratică și mai echilibrată, nu doar la nivel de proceduri, cât și când vine vorba despre controlul asupra joburilor administrative de top.

Suntem încrezători că vă veți adresa punctelor pe care le-am ridicat, astfel încât să demarăm un program pentru reînnoirea Uniunii Europene”.

Conferința președinților a celor șapte grupuri politice din Parlamentul European va dezbate și vota propunerea Consiliului European pentru președinte al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, săptămâna viitoare, marți, pe 16 iulie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Elevă de 17 ani, violată de patru tineri într-un liceu din Dâmboviţa. Trei dintre ei...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Mesajul dureros al mamei care și-a pierdut fetița din cauza biluțelor magnetice: „Părinții să nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Încă o plamă grea din partea chinezilor! Au creat cel mai eficient motor din istorie!
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Ungaria se UNEȘTE cu România. Moment istoric. S-a aprobat chiar azi, 25 aprilie
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Mii de meteoriți care au ajuns în Antarctica ar putea fi pierduți pentru totdeauna