Dan Barna, despre moțiune: Situație volatilă este până în ultimul moment. Îmi păstrez optimismul / Despre înregistrările cu Viorica Dăncilă: Parcă urmăream un film cu gangsteri

Redactor:
Politic
Dan Barna, despre moțiune: Situație volatilă este până în ultimul moment. Îmi păstrez optimismul / Despre înregistrările cu Viorica Dăncilă: Parcă urmăream un film cu gangsteri
Liderul USR Dan Barna a afirmat, referitor la moțiunea de cenzură, că situația este volatilă până în ultimul moment, referindu-se la parlamentarii PSD care au revenit în partid, însă își păstrează optimismul că cei 240 de aleși vor avea suficientă conștiință să voteze pentru căderea Guvernului.

„Situație volatilă este până în ultimul moment. După cum am văzut, astăzi patru pesediști s-au întors în partid, după ce au stat în Opoziție vreo 20 de ore. Lucrurile nu sunt clare. Eu sper însă, și sunt optimist că moțiunea va trece. Pe calculele noastre sunt suficiente voturi și suficienți susținători, astfel încât să reușim să facem într-adevăr un pas istoric pentru România și să scăpăm de o guvernare PSD care aproape ne-a scos din Europa”, a declarat Dan Barna, miercuri seară, la Digi 24.

„Spun că va exista suficientă conștiință la cei 240 de parlamentari, care unii au semnat moțiunea, alții au spus că o vot susține. Îmi păstrez optimismul. Am discutat cu mai mulți. Unii au spus că da. Sunt și niște oameni care ei față de ei, cel puțin în discuții unul la unul, recunosc că ne aflăm într-o situație jenantă”, a completat Barna.

Întrebat dacă poate să dea nume ale aleșilor PSD cu care a discutat și dacă se așteaptă ca aceștia să se ridice din bănci și să voteze moțiunea, liderul USR a răspuns: „Cel puțin trei dintre ei, da. Mă aștept ca oamenii aceștia să se țină de promisiune. Dacă o fac sau nu, ține de conștiința lor”.

Deputații Horia Nasra și Cornel Itu s-au reîntors în PSD, potrivit unui mesaj postat de Nasra pe Facebook, după ce inițial anunțaseră că trec la Pro România. Social-democratul a adăugat că nu va vota moțiunea de cenzură.

Printre semnatarii moțiunii de cenzură se numără foștii parlamentari social-democrați Mihăiță Găină, Emanoil Savin, Ioan Talpoș, precum și deputatul PSD Marius Bota.

Moțiunea de cenzură va fi dezbătută și votată în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului joi, începând cu ora 10.00. Numărul necesar adoptării moțiunii este de 233 de parlamentari.

Dan Barna, despre înregistrările cu Viorica Dăncilă: Parcă urmăream un film cu gangsteri

Președintele USR Dan Barna a declarat, referitor la înregistrarea apărută în spațiul public în care Viorica Dăncilă le-a vorbit parlamentarilor PSD despre miza justiției în rămânerea la guvernare, că părea un film cu gangsteri, „o înregistrare dintr-un grup criminal organizat”.

„Ați auzit înregistrările cu doamna Dăncilă. Parcă urmăream un film cu gangsteri. Părea o înregistrare dintr-un grup criminal organizat, pentru că despre asta vorbim, despre amenințare, despre șantaj, despre amenințări mai voalate sau mai directe. Din această perspectivă, dacă moțiunea nu va trece, se va întâmpla lucrul acesta tocmai datorită amenințărilor, mitei, de aceea noi spunem constant că soluția sunt alegerile anticipate. Sper că moțiunea va trece, pentru că altfel vom rămâne în aceeași logică de troc ordinar, în aceeași logică ridicolă de oameni plătiți cărora li se cumpără conștiința ca la piață. Aceasta este vechea clasă politică despre care spunem de trei ani că trebuie să plece de la guvernare”, a afirmat Dan Barna, miercuri seară, la Digi 24.

Reacția liderului USR vine după ce Newsweek România a publicat o înregistrare audio, atribuită unei ședințe a Vioricăi Dăncilă cu parlamentarii PSD, în care premierul le-ar fi vorbit colegilor de partid despre miza justiției în rămânerea la guvernare.

Ca urmare, șapte membri ai CSM au anunțat, într-un comunicat, că solicită plenului CSM și președintelui Lia Savonea să sesizeze Curtea Constituțională, acuzând-o pe Viorica Dăncilă că, prin declarațiile făcute, „știrbește în mod grav independența autorității judecătorești” și „stârnește îngrijorări extreme cu privire la intenția de a subordona politic justiția”.

 

Inchide