De ce a renunțat Florin Cîțu să fie propunerea de premier a PNL în favoarea lui Nicolae Ciucă? Răspunsul prim-ministrului demis

Publicat: 21/10/2021, 13:21

Președintele PNL, Florin Cîțu, a declarat, joi, după consultările de la Palatul Cotroceni pentru formarea unui nou Guvern, că l-a propus personal pe ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, să fie candidatul partidului pentru a conduce un Cabinet, pentru care mizează pe susținerea colegilor din UDMR.

Chiar dacă PNL a decis, în congres, să îl susțină pe Florin Cîțu ca premier, ultimele calcule politice, după ce Cabinetul propus de președintele USR, Dacian Cioloș, a căzut miercuri în Parlament l-au determinat pe liderul liberal să se răzgândească și l-a propus pe Nicolae Ciucă, senator PNL și titular la Apărare, pentru această funcție, așa cum indicau surse politice pentru Gândul.

„PNL își asumă guvernarea în acest moment dificil prin care trece România”

„România trece printr-o criză politică, dar și o criză de sănătate. PNL a dat dovadă astăzi de maturitate și responsabilitate și s-a prezentat la consultări cu o propunere de premier pentu ra debloca criza politică, pentru a avea un guvern cât mai rapid și a putea să gestionăm situația din sănătate. PNL l-a propus pe ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, pentru funcția de premier într-un Guvern minoritar alături de partenerii cu care am gestionat și până acum această situație, de la UDMR”, a spus liderul liberal.

„În acest moment mizăm pe responsabilitatea parlamentarilor români pentru a avea un guvern cât mai rapid, un Guvern care să gestioneze această situație, dar, așa cum am spus, PNL este partidul care arată maturitate și responsabilitate și își asumă guvernarea în acest moment dificil prin care trece România”, a declarat președintele PNL, după consultările cu șeful statului.

„E mai important acum să avem un Guvern cu puteri depline”

Întrebat dacă a renunțat personal la mandat sau dacă a fost o propunere venită din partea președintelui Klaus Iohannis, premierul demis a spus că „este o propunere pe care am făcut-o în Biroul Politic Național, o propunere care venea pentru a debloca tocmai această criză politică pe care o vedem”.

„Eu am intrat în politică pentru români, vreau să facem politică pentru români și e mai important acum să avem un Guvern cu puteri depline”, a precizat președintele PNL.

„Suntem într-o criză politică, ne-am uitat la probabilitatea de a trece un Guvern în acest moment, noi credem că aceasta este soluția pentru a debloca criza politică în care ne aflăm, pe care nu a generat-o PNL, dar pe care o rezolvă PNL”, a răspuns Florin Cîțu la întrebarea privind motivul răzgândirii „bruște”.

El a adăugat că acestă criză „a fost generată de alte partide care au demonstrat că nu pot să găsească această majoritate, majoritate pe care am găsit-o noi”.

Întrebat dacă va avea un mandat în eventualul viitor Guvern, Florin Cîțu a spus că se va anunța decizia când va fi luată.

„Eu sunt sigur că parlamentarii din Parlamentul României doresc să depășească acest moment, suntem într-o situație de criză de sănătate, e nevoie de un Guvern cu puteri depline, sunt sigur că vom găsi susținere în Parlamentul României”, a conchis Florin Cîțu.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun