De ce nu este lăsat în libertate a ginerele lui Blaga. Motivarea tribunalului

De ce nu este lăsat în libertate a ginerele lui Blaga. Motivarea tribunalului
Publicat: 27/05/2015, 18:23

Tribunalul București a decis, în 22 mai, arestarea preventivă a lui Andrei Rudeanu, în dosarul în care se fac cercetări pentru evaziune fiscală, cu un prejudiciu de 600.000 de euro.

Conform motivării instanței, lipsa unei „reacții ferme” a sistemului judiciar și lăsarea lui Rudeanu în libertate ar induce „perturbări grave ale disciplinei publice”, ale respectului față de lege, „stimulând temerea colectivă că justiția nu este eficientă împotriva unor fapte deosebit de periculoase”.

Mai mult, arată judecătorul de drepturi și libertăți, cercetarea în libertate a ginerelui lui Vasile Blaga ar genera „doar oroare și revoltă în societate” și „un sentiment acut de insecuritate, dar și o încurajare a altor subiecți de a desfășura astfel de activități ilicite menite să le creeze un avantaj material rapid și ușor”.

„Faptul că inculpatul nu este cunoscut cu antecedente penale, fiind pentru prima oară implicat într-un raport penal de conflict, precum și faptul că realizează venituri licite, are familie organizată, un copil minor în întreținere, domiciliu pe teritoriul țării, nu poate justifica, cel puțin la acest moment, reținerea unui grad de pericol social redus, de natură a permite luarea unei măsuri preventive mai puțin intruzive”, motivează magistratul decizia de arestare a lui Andrei Rudeanu.

În motivarea sentinței, judecătorul de drepturi și libertăți invoca și jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO).

„Curtea a statuat în mod constant în sensul că din cauza gravității deosebite și a reacției publicului față de acestea, unele infracțiuni pot să provoace o tulburare socială de natură a justifica o detenție provizorie, cel puțin pentru un anumit timp. Acest motiv trebuie considerat ca relevant și suficient numai dacă este bazat pe fapte de natură să demonstreze că eliberarea acuzatului ar determina o tulburare reală a ordinii publice. În plus, privarea de libertate va continua să fie legitimă numai dacă ordinea publică va fi pe mai departe amenințată, continuarea privării de libertate neputând fi folosită ca o anticipare a pedepsei cu închisoarea”, se arată în documentul citat.

Fapta pe care se presupune că a săvârșit-o ginerele lui Blaga, mai notează judecătorul de drepturi și libertăți, este deosebit de gravă și de natură să provoace o puternică rezonanță în cadrul societății.

„Date fiind gradul de pericol social deosebit de ridicat, ce rezultă nu numai din limitele mari de pedeapsă stabilite de legiuitor – închisoarea de la nouă la 15 ani și interzicerea unor drepturi, ci și din contextul în care fenomenul infracțional și faptele de genul celor pentru care este cercetat inculpatul cunosc o creștere îngrijorătoare reflectată în numărul mare al cauzelor aflate pe rolul instanțelor de judecată, natura acestora, respectiv evaziune fiscală, modalitatea concretă în care se presupune că a fost comisă, respectiv infracțiune continuată de evaziune fiscală, infracțiune cu un grad de pericol social generic ridicat, având în vedere că acest gen de infracțiuni, prin amploarea lor deosebită aduc atingere unei importante valori proteguite de legea penală, respectiv bugetul consolidat al statului precum și relațiile sociale prin care statul apără circuitul legal – financiar, bancar, economic, comercial și civil, prevenind și combătând circuitul ilegal al bunurilor, produs al unor infracțiuni grave prevăzute de lege și concurența loială între comercianți; numărul mare de acte materiale, intervalul îndelungat de timp în care se presupune că s-au derulat activitățile infracționale, numărul mare al persoanelor ce se presupune că au participat la activitatea infracțională, modul organizat în care se presupune că au acționat, prejudiciul creat bugetului de stat prin presupusele activități infracționale, respectiv un prejudiciu în cuantum de 2.506.798 lei – aproximativ 585.244 euro, reprezentând impozit pe profit, TVA de plată și impozit pe dividende, precum și rezonanța puternică pe care o produc în rândul societății infracțiunile de evaziune fiscală”, subliniază magistratul.

Instanța a admis, în 22 mai, cererea procurorilor Parchetului Curții de Apel București, de arestare a lui Andrei Ionuț Rudeanu.

Decizia Tribunalului București poate fi contestată la Curtea de Apel București, care va decide definitiv dacă Andrei Rudeanu rămâne în arest sau va fi cercetat în arest la domiciliu ori sub control judiciar.

Polițiștii au făcut, în 21 mai, percheziții în București și Hunedoara, în dosarul în care sunt vizate cinci firme de pază, printre care și cea a lui Andrei Rudeanu, care ar fi fost implicate în comiterea unor infracțiuni de evaziune fiscală, prin înregistrarea în contabilitate de achiziții fictive de servicii.

„Din investigații a reieșit faptul că, în scopul sustragerii de la plata taxelor și impozitelor către bugetul de stat, reprezentanții unei companii specializate în prestări de servicii de pază ar fi creat un circuit infracțional, format din mai multe societăți comerciale, prin care ar fi fost evidențiate tranzacții fictive”, se arăta într-un comunicat de presă al Poliției Române.

Andrei Rudeanu și alte persoane au fost audiați la Parchetul Curții de Apel București, la finalul perchezițiilor, însă numai ginerele lui Blaga a fost reținut. Ulterior, procurorii au cerut arestarea preventivă a sa, solicitare admisă de Tribunalul Capitalei.

Surse judiciare au declarat, în 22 mai, pentru MEDIAFAX, că numele copreședintelui PNL Vasile Blaga apare în dosarul de evaziune fiscală în care este urmărit penal ginerele acestuia, Andrei Rudeanu, respectiv într-o declarație făcută în calitate de martor de către șeful firmei de pază Nei Guard, Mihai Neicu, cercetat și el pentru același gen de fapte.

Potrivit surselor judiciare, care citează din documente ale anchetatorilor, Mihai Neicu a dat o declarație ca martor în dosarul lui Andrei Ionuț Rudeanu, în care ar fi arătat că ajutorul nemijlocit pe care el personal și unul dintre administratorii firmei sale i l-ar fi acordat ginerelui lui Vasile Blaga și implicit companiei sale de pază nou create a venit ca urmare a unei presupuse rugăminți făcute de Blaga, în anul 2011, referitoare la Rudeanu.

Sursele citate au precizat că anchetatorii redau în documente declarația lui Mihai Neicu: „În perioada septembrie 2010 – primăvara anului 2011, am fost solicitat de numitul Blaga Vasile la o discuție la sediul Partidului Democrat, din municipiul București, Aleea Modrogan. Cu ocazia acestei discuții, acesta mi-a solicitat să-l ajut pe ginerele său, numitul Rudeanu Ionuț, care își înființase societatea de pază și protecție Axis Corporate Security, să obțină contracte de pază cu instituții de stat și companii private, și să îl ajut în managementul acestei societăți (recrutarea de personal, dotare, întocmirea documentației necesare, participări la licitațiile publice etc)”.

Neicu le-ar mai fi spus anchetatorilor că, în urma discuției sale cu Blaga, s-ar fi întâlnit, chiar a doua zi, cu Andrei Rudeanu și cu soția acestuia, Agathe Rudeanu, la Hotelul Phoenicia din București, pentru o discuție legată de dezvoltarea Axis Corporate Security. După discuții, Neicu ar fi convenit cu soții Rudeanu ca firma acestora să își desfășoare activitatea la etajul unu al clădirii, unde își avea sediul compania sa, Nei Guard, iar în continuare l-ar fi ajutat pe ginerele lui Blaga să obțină diverse contracte de pază, prin recomandările pe care i le-ar fi dat prin diverși beneficiari, susțin sursele citate.

Șeful firmei Nei Guard ar mai fi arătat, în declarația sa, citată de sursele judiciare: „În urma sprijinului acordat de către mine, numitul Rudeanu prin firma Axis a obținut mai multe contracte importante de pază, respectiv cu Administrația domeniului public și privat sector 4 București, Spitalul «Marie Curie» din București, lanțul de hipermarketuri Carrefour și altele pe care nu mi le amintesc precis”.

O altă licitație la care ar fi participat și câștigat SC Nei Guard și Axis Corporate Security ar fi fost, conform declarației lui Neicu date în fața anchetatorilor, cea de la Administrația Națională a Drumurilor filiala Timișoara, pentru furnizare de servicii de pază. Neicu le-a fi spus procurorilor că, după câștigarea acestei licitații, a decis să-și retragă compania din consorțiu, pentru a rămâne doar Axis Corporate Security.

Înființată în anul 2009, Axis Corporate Security este o companie care acționeaza în domeniul securității private și ai cărei specialiști sunt recrutați din agențiile publice, private sau guvernamentale, scrie pe site-ul firmei.

În 2012, firma a câștigat și contractul de pază a unitătilor miniere din Valea Jiului, iar presa a relatat că societatea a fost sancționată de mai multe ori de Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara, pentru că nu și-a respectat obligațiile față de angajații care se ocupă cu paza unităților miniere.

De asemenea, firma a câștigat contracte cu Direcția Regională de Drumuri și Poduri Timișoara, pentru paza unor poduri aflate în patrimoniul regiei. Urmare a criticilor la adresa lui Vasile Blaga, firma Axis Corporate Security a renunțat la contractul cu CNADNR.

Andrei Ionuț Rudeanu este căsătorit cu fiica lui Vasile Blaga, Agathe Cristina, din 2008.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Moment ISTORIC în România. Intră în vigoare oficial pe 31 martie: Vom avea drepturi depline
Exclusiv: Anghel Damian n-o scapă din ochi pe Theo Rose. Iubitul vedetei a păzit-o la...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
O navă de război misterioasă care s-a scufundat în 1742 a fost, în sfârșit, identificată