De ce nu-l vrea Ponta pe Iohannis, „premierul liberalilor”. PATRU MOMENTE-CHEIE în care prim-vicepreședintele PNL a contestat deciziile premierului

De ce nu-l vrea Ponta pe Iohannis, „premierul liberalilor. PATRU MOMENTE-CHEIE în care prim-vicepreședintele PNL a contestat deciziile premierului
Publicat: 08/02/2014, 00:12
Actualizat: 09/02/2014, 03:08

Mutarea surpriză a lui Crin Antonescu, prin care primarul municipiului Sibiu, Klaus Iohannis, a fost propus pentru funcția de vicepremier și ministru de Interne este privită cu suspiciune de social-democrați. Aceștia nu vor să cedeze din atribuțiile pe care le are deja vicepremierul Gabriel Oprea, deși liberalii doresc ca Iohannis să coordoneze Internele din funcția de vicepremier. PSD este de acord ca Iohannis să preia portofoliul lăsat vacant de Radu Stroe, dar nu vor ca prin această mutare să se schimbe structura Guvernului, ceea ce ar conduce la un nou vot de învestitură în Parlament. În schimb, liberalii nu acceptă ca PSD să refuze nominalizările făcute de Delegația Permanentă a PNL. Impunea lui Iohannis în Guvern a fost prezentată de Antonescu drept o întărire a poziției liberalilor în Executiv. Social-democrații vorbesc de conturarea unei instabilități politice după această nominalizare iar Crin Antonescu cataloghează teama PSD drept una „caraghioasă”.

Antonescu le-a spus pesediștilor că Iohannis nu-i ia locul lui Ponta

Intrarea lui Klaus Iohannis în PNL a fost privită cu suspiciune de pesediști de la început, mai ales că Antonescu l-a prezentat ca un posibil premier sau ministru. Liderul PNL a ținut să precizeze pentru liniștea PSD că Iohannis nu a venit în USL pentru a-i lua locul lui Ponta. Iohannis a fost un lider discret în PNL, din calitatea sa de prim-vicepreședinte al partidului. Cu toate acestea, în rarele sale declarații, Iohannis nu s-a sfiit să critice măsurile guvernamentale și pe premierul Ponta.

1. Iohannis și pactul de coabitare

Prim-vicepreședintele PNL, Klaus Iohannis, s-a numărat de la începutul guvernării USL, după victoria în alegerile din decembrie 2012, printre cei care au criticat pactul de coabitare semnat de premierul Ponta cu președintele Băsescu.

„Noi, liberalii, suntem în continuare de aceeași părere. Înțelegem că primul-ministru dorește să rezolve câteva treburi pe care domnia sa le consideră foarte importante pentru România și din această categorie și din această abordare face parte și pactul de coabitare, pe care noi nu il vedem cu ochi buni”, declara în ianuarie 2013 Iohannis.

Liberalul a subliniat că acest pact de coabitare este „un cui al lui Pepelea, care trebuie scos”.

2. Numirea procurorilor, un nou atac al lui Iohannis

Primarul municipiului Sibiu, Klaus Iohannis, a reacționat și după trocul Ponta – Băsescu pe numirile din justiție, din luna aprilie a anului trecut.

„Numirile sau nenumirile procurorilor nu se fac la negocieri politice. Aici deja mulți s-au aruncat înainte degeaba. Nu au existat negocieri politice pentru posturile în justiție. Pe de altă parte, primul ministru a informat USL despre propunerile pe care le va face și le-a făcut. Noi nu ne-am declarat de acord cu ele, dar, cum primul ministru și le-a asumat, am fost de acord să-și asume întreg demersul”, a spus prim-vicepreședintele PNL.

Criza numirii procurorilor a fost la un pas să rupă USL în 2013, Crin Antonescu și PNL renunțând la ministerul Justiției din cauza modului în care a acționat premierul Ponta.

3. Regionalizarea lui Iohannis: Poate în 2022

Nu doar premierul Ponta a avut contre cu Klaus Iohannis, ci și actualul vicepremier, Liviu Dragnea. Cei doi au avut viziuni diferite asupra modului în care ar trebui să se realizeze descentralizarea și regionalizarea. Dragnea a reacționat foarte dur, după ce Iohannis a declarat că regionalizarea se poate face până în 2022.

„Noi discutăm din 2011 de regionalizare. Am pus în programul de guvernare al USL. Avem doi ani de când discutăm. Acum nu știu la Sibiu ce înseamnă timp scurt și timp lung. Noi în sud suntem puțin mai agitați. Dacă domnul Iohannis nu dorește, o să vedem dacă în afară de el mai găsim și alți oameni care să suțină aceste două proiecte”, a fost răspunsul Dragnea pentru Iohannis.

În momentul în care Iohannis a cerut o dezbatere în Parlament pentru legea descentralizării, premierul Ponta i-a reproșat că „cineva încearcă să fugă din poză” și că decizia a fost deja luată la nivelul USL.

4. ElectoRata, ultimul atac care l-a înfuriat pe Ponta

Deși Guvernul Ponta a negociat cu FMI reducerea ratelor celor care au salarii mai mici de 1.600 de lei, iar Daniel Chițoiu a declarat că măsura a fost inițiată de Ministerul de Finanțe, Iohannis a atacat public această măsură, considerând că nu își va produce efectele scontate și nu este „liberală”.

În replică, premierul i-a spus că nu știe câți sunt liberali, ceea ce l-a iritat pe Crin Antonescu. Aceasta a ținut o întreagă demonstrație pentru „prietenul său”, referire la premierul Ponta, în care i-a reamintit că cei din PNL sunt liberali.

Marian Iancu a ajuns într-o stare deplorabilă: ”E terminat, de-abia mai merge”. Ultimele informaţii despre...
'Ai bărbat acasă'. Andreea Tonciu i-a prins în ipostaze intime, în mare. Reacţie şoc
FOTO. Cum arată fiica lui Virgil Ianțu în costum de baie! Adolescenta este de o...
Semnale de alarmă într-o relație: lipsa certurilor între parteneri e un semn rău
Bombă în miez de noapte: negocierile dintre Loți Boloni și FRF au picat! Antrenorul a...
Turcia îşi schimbă numele. Ce alegere a făcut preşedintele Erdogan
Banca vinde un PASSAT care merită toată atenția
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Premierul Nicolae Ciucă și-ar fi plagiat teza de doctorat
'Ai bărbat acasă'. Andreea Tonciu i-a prins în ipostaze intime, în mare. Reacţie şoc
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
ȘTEFANIA a PIERDUT lupta cu MOARTEA, la doar 20 de ani
Dovada clară că există călători în timp? Previziunea uluitoare făcută despre Elon Musk acum 70...
Cine este, de fapt, polițista care s-a sinucis? Motivul șocant pentru care a decis să...
Se dau toți banii înapoi! Anunț de ultimă oră pentru milioane de români: Returnăm banii...
S-a dat alarma de război. Trimit militarii în România. Alertă totală lângă țara noastră
Este oficial: Toţi românii pot primi o zi liberă suplimentară de la angajator. Ce trebuie...
Ce înseamnă acest simbol pe care îl vedem tot mai des pe maşini. Aproape nimeni...