De ce vrea Boc să șteargă urgent județele de pe hartă. Premierul le-a prezentat pedeliștilor planul de a împărți România în VOIEVODATE sau REGIUNI. EXCLUSIV

De ce vrea Boc să șteargă urgent județele de pe hartă. Premierul le-a prezentat pedeliștilor planul de a împărți România în VOIEVODATE sau REGIUNI. EXCLUSIV
Publicat: 23/04/2012, 19:29
Actualizat: 23/04/2012, 22:26

Banii europeni promiși de către ministrul Dezvoltării, ElenaUdrea, primarilor PDL îl „condamnă” pe premierul Boc la încă untest în fața Parlamentului.

Discutată mai bine de opt ani și amânată din cauza rezistențeișefilor din teritoriu, înlocuirea județelor cu regiuni devineprioritatea numărul unu a guvernului. Convocat urgent depreședintele Băsescu, duminică seara, în cadrul unei întâlnirirestrânse la care au participat câțiva membri din vârful PDL, Boc aprimit sarcina ca în cel mult o lună să aibă finalizatproiectul de lege care va schimba în mod radical structuraadministrativă a țării.

Miza o reprezintă cele 10 miliarde de euro de care România arurma să beneficieze prin programul de Dezvoltare al ComisieiEuropene, în perioada 2013-2014, sumele reprezentând plataviitoarelor lucrări de infrastructură, a rețelelor de canalizare șidrumurilor județene. Condiție de bază impusă de Bruxelles, trasareaunor regiuni cu statut juridic a fost amânată până acum din motivecât se poate de pragmatice. Dispariția județelor însemană automatși dispariția consiliilor județene, în timp ce prefecturile vor fitransferate la nivelul noilor structuri, ceea ce înseamnă sute deposturi din administrație pierdute și diminuarea influențeiactualilor șefi de consilii județene.

Voievodate sausuperjudețe?

Cât privește forma pe care o vor lua noile superjudețe, deciziaar urma să fie luată în termen de o săptămână, în cadrulCoaliției.

Două variante sunt discutate în interiorul PDL.Prima formulă vizează adoptarea modelului polonez de voievodate,structuri gigant care să înglobeze câte 3-4 milioane de locuitoriși a căror autorizate să fie exercitată direct asupra comunelor,orașelor și municipiilor. Cea de-a doua variantă presupunepăstrarea județelor actuale în cadrul noilor regiuni conduse deprefecturi, astfel încât deciziile să fie luate la un nivel maiînalt, dar totodată să existe o zonă tampon de transfer alautorității.

Explicațiile au fost făcute de către Emil Boc, luni, în fațadeputaților PDL, premierul promițând că în cel mult o săptămâna vaavea un draft al proiectului.

Surse din cadrul proictului au precizat pentrugândulcă premierul ia în calcul o nouă asumare a răspunderii pentru legearegiunilor, dorind să treacă proiectul până la finalul acesteisesiuni parlamentare.

Ce vreaUDMR

Cea mai mare problemă pe care o va avea Cabinetul Boc vină însădin rândul propriilor săi aliați. Având un proiect de lege adoptatde Senat, UDMR are deja o viziune asupra reorganizăriiadministrative. Legea semnată de către toți parlamentarii Uniuniiși care așteaptă doar decizia Camerei Deputaților vizeazăîmpărțirea României în 16 regiuni, printre care județele Mureș,Harghita și Covasna ar urma să fie reunite sub aceeași autoritate.Condiție de bază, conform liderului deputaților UDMR, Mate-AndrasLevente, care preciza luna trecută pentru gândul căreorganizarea administrativă trebuie să țină cont de dorințaUniunii: „Insistăm pe varianta depusă de noi. Susținem încontinuare că Mureș, Harghita și Covasna trebuie să fie o regiune,dar subliniez că nu este vorba de o împărțire în funcție decomponența etnică, ci de tradiții și de zone geografice”.
Pedeliștii au găsit însă un punct de plecare pentru a contradoleanța partenerilor de guvernare. Surse din partid au precizatpentru gândul că în cadrul Coaliției va fi trasată drept condițiecrearea unui număr de minimum opt și maximum 12 regiuni,sugerându-se că cele trei județe ar trebui să vină la pachet cualte zone învecinate.

PNL, lăsat fără șefie dejudețe

Pe lângă problema fondurilor europene, transformarea județelorvizează și un alt scop al PDL: slăbirea influenței reprezentanțiloropoziției din teritoriu. Calculele făcute de cătredemocrat-liberali arată că alăturarea a patru-cinci județe sub unsingur for decizional va elimina PNL-ul de la șefia structurilordin teritoriu, liberalii deținând în prezent președinția a doardouă consilii județene.

Oficial, singurul anunț făcut de către primul-ministru peaceastă temă se referă la aducerea administrației „mai aproape decetățean”. „Actualele județe nu fac față provocărilor din Europasecolului actual, pentru a aduce bani europeni și pentru a aveapolitici coerente în ceea ce privește investițiile care trebuierealizate”, a declarat Boc, la finalul întâlnirii cu deputațiiPDL.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
FOTO. Inna, apariție controversată! Aproape goală, într-un costum de baie mult prea transparent
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Cu cine a petrecut Emma Răducanu prima seară în România, într-o locație de lux: „Am...
ELEVII care MERG fizic la cursuri! Aceste şcoli şi grădiniţe NU sunt afectate de noile...
Preşedinte: Cea mai mare lovitură de la moartea lui Pablo Escobar. Cel mai mare traficat...
Cât costă noul Volkswagen Taigo pe piața din România? Este cel mai mic SUV coupé
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Specii umane despre care nu știai ca există. „Omul Dragon”, cea mai recentă specie de...
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
De ce este bine să pui pâine în cratiţa în care găteşti varză murată. Efectul...
EXCLUSIV! DESCINDERI cu SCANDAL în cartierul HENRI COANDĂ! Video
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Mini-vacanţă pentru români: Vom acasă cu toţii! Câte zile vom avea libere?
BOMBA zilei! Ce reacție are a treia doză de vaccin. Se umflă pur și simplu
Andreea Esca a trăit rușinea vieții. Nu i-a venit să creadă când s-a aflat adevărul....
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021