De ce vrea Boc să șteargă urgent județele de pe hartă. Premierul le-a prezentat pedeliștilor planul de a împărți România în VOIEVODATE sau REGIUNI. EXCLUSIV

De ce vrea Boc să șteargă urgent județele de pe hartă. Premierul le-a prezentat pedeliștilor planul de a împărți România în VOIEVODATE sau REGIUNI. EXCLUSIV
Publicat: 23/04/2012, 19:29
Actualizat: 23/04/2012, 22:26

Banii europeni promiși de către ministrul Dezvoltării, ElenaUdrea, primarilor PDL îl „condamnă” pe premierul Boc la încă untest în fața Parlamentului.

Discutată mai bine de opt ani și amânată din cauza rezistențeișefilor din teritoriu, înlocuirea județelor cu regiuni devineprioritatea numărul unu a guvernului. Convocat urgent depreședintele Băsescu, duminică seara, în cadrul unei întâlnirirestrânse la care au participat câțiva membri din vârful PDL, Boc aprimit sarcina ca în cel mult o lună să aibă finalizatproiectul de lege care va schimba în mod radical structuraadministrativă a țării.

Miza o reprezintă cele 10 miliarde de euro de care România arurma să beneficieze prin programul de Dezvoltare al ComisieiEuropene, în perioada 2013-2014, sumele reprezentând plataviitoarelor lucrări de infrastructură, a rețelelor de canalizare șidrumurilor județene. Condiție de bază impusă de Bruxelles, trasareaunor regiuni cu statut juridic a fost amânată până acum din motivecât se poate de pragmatice. Dispariția județelor însemană automatși dispariția consiliilor județene, în timp ce prefecturile vor fitransferate la nivelul noilor structuri, ceea ce înseamnă sute deposturi din administrație pierdute și diminuarea influențeiactualilor șefi de consilii județene.

Voievodate sausuperjudețe?

Cât privește forma pe care o vor lua noile superjudețe, deciziaar urma să fie luată în termen de o săptămână, în cadrulCoaliției.

Două variante sunt discutate în interiorul PDL.Prima formulă vizează adoptarea modelului polonez de voievodate,structuri gigant care să înglobeze câte 3-4 milioane de locuitoriși a căror autorizate să fie exercitată direct asupra comunelor,orașelor și municipiilor. Cea de-a doua variantă presupunepăstrarea județelor actuale în cadrul noilor regiuni conduse deprefecturi, astfel încât deciziile să fie luate la un nivel maiînalt, dar totodată să existe o zonă tampon de transfer alautorității.

Explicațiile au fost făcute de către Emil Boc, luni, în fațadeputaților PDL, premierul promițând că în cel mult o săptămâna vaavea un draft al proiectului.

Surse din cadrul proictului au precizat pentrugândulcă premierul ia în calcul o nouă asumare a răspunderii pentru legearegiunilor, dorind să treacă proiectul până la finalul acesteisesiuni parlamentare.

Ce vreaUDMR

Cea mai mare problemă pe care o va avea Cabinetul Boc vină însădin rândul propriilor săi aliați. Având un proiect de lege adoptatde Senat, UDMR are deja o viziune asupra reorganizăriiadministrative. Legea semnată de către toți parlamentarii Uniuniiși care așteaptă doar decizia Camerei Deputaților vizeazăîmpărțirea României în 16 regiuni, printre care județele Mureș,Harghita și Covasna ar urma să fie reunite sub aceeași autoritate.Condiție de bază, conform liderului deputaților UDMR, Mate-AndrasLevente, care preciza luna trecută pentru gândul căreorganizarea administrativă trebuie să țină cont de dorințaUniunii: „Insistăm pe varianta depusă de noi. Susținem încontinuare că Mureș, Harghita și Covasna trebuie să fie o regiune,dar subliniez că nu este vorba de o împărțire în funcție decomponența etnică, ci de tradiții și de zone geografice”.
Pedeliștii au găsit însă un punct de plecare pentru a contradoleanța partenerilor de guvernare. Surse din partid au precizatpentru gândul că în cadrul Coaliției va fi trasată drept condițiecrearea unui număr de minimum opt și maximum 12 regiuni,sugerându-se că cele trei județe ar trebui să vină la pachet cualte zone învecinate.

PNL, lăsat fără șefie dejudețe

Pe lângă problema fondurilor europene, transformarea județelorvizează și un alt scop al PDL: slăbirea influenței reprezentanțiloropoziției din teritoriu. Calculele făcute de cătredemocrat-liberali arată că alăturarea a patru-cinci județe sub unsingur for decizional va elimina PNL-ul de la șefia structurilordin teritoriu, liberalii deținând în prezent președinția a doardouă consilii județene.

Oficial, singurul anunț făcut de către primul-ministru peaceastă temă se referă la aducerea administrației „mai aproape decetățean”. „Actualele județe nu fac față provocărilor din Europasecolului actual, pentru a aduce bani europeni și pentru a aveapolitici coerente în ceea ce privește investițiile care trebuierealizate”, a declarat Boc, la finalul întâlnirii cu deputațiiPDL.

Josnic! Tânăra a primit 60.000 de euro pentru partida de amor filmată cu bărbatul celebru...
BOMBĂ! Cătălin Moroșanu, adevărul despre divorț: 'Nu am să-i ofer nimic material'
FOTO. Nicoleta Luciu, transformată de intervențiile estetice! `Nu te mai recunoaștem`
Procedura cosmetică comună care a desfigurat-o permanent pe Linda Evangelista. Cum arată acum fostul model
Anda Călin, reacție dură la adresa Oliviei Steer! Iubita lui Liviu Vârciu a pus-o la...
Cum au încercat China, o țară comunistă, și România, o țară cu reminiscențe comuniste, să...
Orban aruncă BOMBA în politică! A spus ASTA despre preşedintele Iohannis
Parcursul favoritului în cursa pentru preşedinţia PNL. Florin Cîţu: economist, politician şi omul din mijlocul...
Cel mai ieftin SUV nou-nouț care poate fi cumpărat azi în România
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
VIDEO. Măsură extremă în Regatul Unit: Benzinăriile anunță o limită de 30 de lire la...
BOMBĂ! Cătălin Moroșanu, adevărul despre divorț: 'Nu am să-i ofer nimic material'
Purtăm genele unui strămoș NECUNOSCUT, dar asta nu e cel mai ȘOCANT. O descoperire contrazice...
Cum arată și cât costă apartamentul de lux în care locuiește Mihai Gâdea. E un...
Amendă de 300 de lei pentru stăpânul unor câini. Greșeala majoră care l-a lăsat fără...
FLORIN CÎȚU a CÂȘTIGAT! Este noul PREȘEDINTE al PNL
Kelly din „Familia Bundy” a fost cu Brad Pitt în tinerețe. „Țeapa” pe care i-a...
Vestea ȘOC a momentului în România: A fost GĂSIT SPÂNZURAT. Primele informații
Trădare supremă pentru Liviu Dragnea. L-a lăsat când nu se aștepta. E oficial
Bomba anului în showbiz. Ilie Năstase, din nou tătic
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Are doar 27 de ani şi o companie de 5 miliarde de dolari pe care...