De ce vrea deputatul Pirpiliu să-i bage la pușcărie pe cerșetori: „Francezii ne tot ironizează. Să interzicem cerșitul și să vedem atunci”

Redactor:
Raul Florea
De ce vrea deputatul Pirpiliu să-i bage la pușcărie pe cerșetori: „Francezii ne tot ironizează. Să interzicem cerșitul și să vedem atunci”
Mila pentru cerșetorii din stradă ar putea să coste mai mult decât banul dat de pomană

Mila pentru cerșetorii din stradă ar putea să coste mai mult decât banul dat de pomană. Între 300 și 600 de lei, mai exact, bani reprezentând amenda prevăzută de o inițiativă legislativă ce tocmai a fost depusă în Parlament.
Ideea descurajării cerșetoriei aparține deputatului PDL, Ștefan Pirpiliu, care s-a gândit și la cei stau cu mâna întinsă. Inițiativa democrat-liberalului incriminează „acțiunea de a cerși și rezultatul ei” pregătind pentru „beneficiarii” acesteia o pedeapsă cu închisoarea de la șase luni la doi ani.

„Unii stau cu mâna întinsă, iar la finalul zilei alții le iau banii”

Proiectul semnat de Pirpiliu a prins formă în urma unei deplasări pe care acesta a făcut-o împreună cu premierul Emil Boc și conducerea PDL, în Franța.
„Când am fost la Congresul PPE, am avut mai multe discuții informale cu cei de acolo. Am văzut că în Marsilia cerșetoria e interzisă. În Paris în schimb e reglementată. Dacă vrei să cerșești pe Champs Elysees te duci la primărie plătești o taxă și într-o oră pe un anumit metru pătrat poți să cerșești. Reglementarea e la nivel local. Ce m-a deranjat e că în ultimul timp francezii ne tot ironizează pe noi că am fi un fel de cerșetori. Când am aflat cum stă treaba am zis să dăm noi o lege să interzicem cerșetoria și să vedem atunci cine o acceptă, iar cine o acceptă să aibă de tras de pe urma ei„, a explicat pentru gândul Ștefan Pirpiliu, precizând că, dincolo de problemele de aspect, cerșitul ar trebui condamnat pentru simplul fapt că servește grupărilor infracționale:
„În spatele oamenilor pe care îi vedem în intersecții, sunt alții care profită de pe urma lor. Vorbim de adevărate rețele. În București, marea majoritate a celor care cerșesc sunt organizați. Unii stau cu mâna întinsă, iar la finalul zilei alții le iau banii. Și Poliția are date despre acest lucru”.

Ce spune actuala legislație și ce prevede noul Cod Penal

Inițiativa lui Pirpiliu vine în contextul în care cerșetoria este pe cale de a deveni o activitate dezincriminată. Căci noul Cod Penal a eliminat amendarea și condamnarea la închisoare, prevăzute de actuala legislație, înlocuindu-le cu sancțiuni doar în cazul în care cerșetoria presupune folosirea minorilor sau a persoanelor cu dizabilități. Chiar și așa, dezincriminarea prevăzută prin noul Cod Penal nu face decât să confirme o stare de fapt. Anume că, în puținele cazuri în care chiar ajung să fie condamnați, cerșetorii pleacă din fața judecătorilor cu simple amenzi pe care, evident, nu le mai plătesc niciodată.
Astfel, spune deputatul PDL, se impune acoperirea acestei deficiențe legislative: „E adevărat că în cazul rețelelor organizate lucrurile sunt mai complicate. Însă, cel puțin o parte din cei care cerșesc pe cont propriu nu o vor mai face. Nu vor dispărea cu toții de mâine, însă sunt convins că în scurt timp fenomenul se va diminua . Nu cred că își doresc să facă pușcărie pentru cerșit”.
Inițiativa va fi discutată începând cu luna februarie, o dată cu debutul noii sesiuni parlamentare. Senatorii vor fi cei care vor face primele observații în privința proiectului, urmând ca votul final să fie dat de către deputați, cel mai probabil spre finalul primăverii.

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 a anunţat că urmează un nou...
Gina Pistol, OUT de la emisiune! Șefii de la Antena 1 au luat această decizie...
FOTO. Ea e femeia pentru care Walter Zenga ar fi părăsit-o pe Raluca! Seamănă foarte...
Brigitte Pastramă, în lacrimi la tv! A explicat de ce a divorțat, de fapt, de...
Ce meserie a avut Nicolae Ceaușescu în tinerețe. Chiar el a demolat clădirea unde a...
Situaţie îngrijorătoare pe şantierul Autostrăzii A3 Transilvania. Constructorul este, practic, inexistent
Insulele italiene, locuri de „pelerinaj sexual”. Care sunt cele mai vizitate
Gina Pistol, OUT de la emisiune! Șefii de la Antena 1 au luat această decizie...
EXCLUSIV! Adina Buzatu și-a câștigat primii bani din spălat parbrize. Cum a reacționat tatăl său...
ALARMANT! În plină pandemie Rusia a INSTALAT ceva în apropiere de ROMÂNIA. Cât de mare...
Nicolae Ceaușescu, gest RUȘINOS față de Arsenie Boca. De ce l-a amenințat și a făcut...
Toți cei care au WhatsApp trebuie să afle: schimbarea fără precedent se întâmplă acum
Leacul pentru COVID-19 ar putea veni de la o banală plantă care creşte şi în...
10 motive pentru care o femeie căsătorită îşi înşală soţul
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
Familia care controlează una dintre cele mai mari tări şi bogate din lume. Ei au...
Ștefania a ajuns la spital! Vedeta a suferit o operație complicată: “Mi-a fost puțin frică”
Inchide