Descindere cu SPP în Piața Sudului: Cum le-a promis Geoană producătorilor de pepeni de Dăbuleni că o să-i ducă la Carrefour

Publicat: 23/04/2012, 19:30
Actualizat: 07/07/2015, 21:40

Cu două ore înainte de a-i primi în vizită pe ambasadorii dinPolonia și Croația, președintele Senatului, MirceaGeoană, și-a luat sepepiștii pentru a da o raităprin Berceni, Piața Sudului, cu misiunea de a cumpăra unpepene de la producătorii dinDăbuleni.

Căldură mare în Berceni, ca dealtfel în tot orașul. Nici ploaia de luni seara nu a reușit săschimbe aerul înăbușitor pe care îl blesteamă vânzătorii de pepenidin Piața Sudului. Au marfa întinsă pe asfalt, iar unii comercianțise laudă că vând mândria locală din Dăbuleni. Prețul a oscilat înultimele zile între 1 leu per kilogram și 1,5 lei. Acum s-astabilizat la 1,2 lei.”Sunt gustoși, naturali și românești, maică.De ce nu cumpărați?”, încearcă să te atragă o precupeață arsă desoare. La concurență cu producția autohtonă, stau stivele de marfăde import.

Însoțit de trei sepepiștiși un consilier, adus pentru a nota în carnețel doleanțeleoamenilor, Geoană a descins în Piața Sudului din cartierulBerceni pentru interveni în bătălia lubenițelor. „Sunt ceimai buni și gustoși. Sunt pepenii din Dăbuleni”, laudă marfa MirceaGeoană. Îmbrăcat într-o cămașă cu mânecă lungă, președinteleSenatului trece pe rând pe la fiecare producător din Dăbuleni.

Geoană zâmbește și dă mâna cufiecare comerciant, în timp ce sepepiștii nu se depărtează la maimult de trei metri de președintele Senatului. Le-a adus și uncadou: câte o foaie care să ateste că vând marfă din Dăbuleni. Nupierde prea mult timp prin piață. Se mișcă rapid, programul estestrâns. Soarele se ridică pe cer, semn că se apropie întâlnirea dela Senat cu ambasadorii din Polonia și Croația. Nu poate plecatotuși cu mâna goală. Se apropie de o grămadă de lubenițe și alegerapid un exemplar de vreo șase kilograme. Scoate din buzunarportofelul și plătește cu o hârtie de 10 lei. Precupeața vrea să-idea rest trei lei, președintele Senatului îi face semn să păstrezerestul.

Sepepistul de lângă mine măîntreabă dacă nu vreau să fac poze cu domnul președinte.Îl refuz politicos. Geoană ia lubenița de Dăbuleni și o dă maideparte celui de-al doilea sepepist, retras strategic la umbra uneiflorării. Mașinile de protocol demarează rapid din Berceni.Piața Sudului rămâne în spate cu problemele ei.

Ce ajutor le-a fost promis celor dinDăbuleni

„Știți cât costă să cultivi unhectar de pepeni. O sută de milioane. Noi avem trei hectare și aminvestit 300 de milioane de lei”, ne oferă informații concrete olocalnică din Dăbuleni. „Noi dormim aici în spate, pe saltele și neînconjurăm cu sârmă noaptea. Dar sunt țigani în spate. Nu știu cumfac, dar azi noapte mi-au furat tot colțul acela.Eu ce să fac? Ziua vând pepeni, nu pot sta trează și noaptea. Ampatru copii acasă și nepoți care muncesc la pepeni. Ce să facemdacă nu au un loc de muncă? Domnul Geoană ne-a lăudatpepenii, dar ce face pentru tineri?”, varsă cu năduffemeia supărarea care o măcina.

Piața nu este o zonăsigură. O confirmă alte două vânzătoare din Dăbuleni. „Nuștim ce să ne facem cu țiganii. Eu am venit și anul trecut șistăteam acolo pe colț, dar erau români. Acum uitați câți țiganivând pepeni. Cum au ăștia certificate de producător, că nouă nu nedă până la 1 iunie? Dacă știam că va fi așa , nu mai veneam. Leexplic oamenilor despre pepenii din Dăbuleni, dar ei cumpără dupăpreț. Nu îi interesează că sunt aduși din țară sau de afară”,povestește precupeața în timp ce se uită cu atenție la vecinii delângă ea dacă aud ce spune. Norocoasa, care i-a vândut lubenița luiMircea Geoană, a primit și o promisiune. „Mi-a spus că ne ajută săvindem pepenii în Carrefour. Sper să nu ne deaacolo 30 de bani pe kilogram. Dar ar fi mai bine decât să stămaici”, anunță ea vestea cea mare primită de la Mircea Geoană. Și înapropierea stației de troleibuz, unde pepenii au invadat parcărileamenajate de primarul Piedone, a ajuns promisiunea. „MirceaGeoană ne-a spus că ne va obține un contract cuCarrefour„, afirmă ea, semn că vestea cea bună a fostpropagată rapid de președintele Senatului. În războiul lubenițelor,Mircea Geoană are un interes direct, deoarece colegiul care l-aales este în județul Dolj, iar inima acestuia este tocmaiDăbuleniul.

Celebra prezentatoare TV a ţării a fost concediată. Umilinţa la care nimeni nu se aştepta...
Conversațiile intime dintre Irina şi amant! Dar stai să vezi ce poze îi dădea: 'Te-am...
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Bolile în funcție de grupa de sânge. Cine riscă să facă mai ușor diabet
Cum este, de fapt, viața de soție lângă milionarul Cristi Borcea! Acum, Valentina Pelinel a...
Olaf Scholz este noul cancelar al Germaniei. Era Merkel a luat sfârşit
Cei care dau traseul pentru PERMIS trebuie să se ferească de această mașină
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
VIDEO. Cum arată capsulele pentru sinucidere asistată în 30 de secunde
Conversațiile intime dintre Irina şi amant! Dar stai să vezi ce poze îi dădea: 'Te-am...
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
ACUM, INTERVIU LIVE cu prof. univ.dr., fostul șef al Spitalului de Boli Infecțioase, Sorin RUGINĂ
Dezvăluirea șocantă făcută de Donna D’Errico la 23 de ani după rolul din Baywatch
Este 24 decembrie 2021 zi liberă? Lista completă a zilelor de vacanță pentru sărbătorile de...
Liviu Dragnea e distrus! Cine e bărbatul cu care Irina Tănase l-a înșelat
Astrele au avut dreptate. Despărțirea lui Liviu Dragnea de Irina Tănase a fost prezisă încă...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...