DISPUTA PE CONSILIUL EUROPEAN. Băsescu a sesizat Curtea Constituțională: Cine merge la Bruxelles

DISPUTA PE CONSILIUL EUROPEAN. Băsescu a sesizat Curtea Constituțională: Cine merge la Bruxelles
Publicat: 27/06/2012, 16:36
Actualizat: 27/06/2012, 22:34

Președintele Traian Băsescu a sesizat Curtea Constuțională privind soluționarea unui conflict juridic de natură constituțională între președinte și guvern, cu privire la reprezentarea României la Curtea Constituțională.

Sesizarea a fost depusă săptămâna trecută, vineri, și va fi soluționată, miercuri.

Decizia vine după ce în ultima săptămână președintele Traian Băsescu și premierul Victor Ponta s-au scos reciproc de pe lista de participanți la Consiliul European din 28 iunie.

Șeful guvernului a anunțat primul că ministerul de Externe a transmis la Bruxelles lista delegației pentru Consiliul European, iar pe ea nu se regăsește numele președintelui.

Ulterior, Băsescu a transmis și el o listă a delegației către Ministerul de Externe, cel care se ocupă cu corespondența cu Bruxellesul, iar numele lui Ponta nu se regăsea.

Mai mult, șeful statului i-a transmis premierului o scrisoare în care îi atrăgea atenția că își însușește atribuțiile constituționale ale președintelui. „Vă atrag atenția asupra faptului că absența unei aprobări exprese din partea președintelui României cu privire la mandatul participării la reuniunea Consiliului European din 28-29 iunie 2012, coroborată cu lipsa delegării exprese a prim-ministrului în calitate de reprezentant al statului român va echivala din punct de vedere juridic cu o însușire a unei atribuții constituționale a președintelui României de către prim-ministru”, se arăta în documentul transmis la Palatul Victoria.

Contactat de gândul, purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale, Bogdan Oprea, nu a dorit să comenteze subiectul.

Curtea Constituțională nu poate stabili cine este persoana care va reprezenta România la Consiliul European, dar poate, în interpretarea Constituției, să clarifice rolul fiecărei instituții în stabilirea componenței delegației de reprezentare a țării noastre și respectarea pașilor constituționali în acest sens.