DNA: Nu există motive care să justifice înlocuirea lui Papici

DNA: Nu există motive care să justifice înlocuirea lui Papici
Publicat: 04/10/2013, 14:45
Actualizat: 05/07/2016, 23:45

Direcția Națională Anticorupție (DNA) susține că nu există motive care să justifice înlocuirea din funcția de șef al secție 1 a DNA a lui Lucian Papici, procurorul care a instrumentat dosarul lui Liviu Dragnea, și nici a adjunctei sale, Mariana Alexandru.

„Activitatea profesională a procurorilor șefi, a căror delegare a fost încetată prin ordinul procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, s-a remarcat prin rigoare și rezultate remarcabile și nu există motive care să justifice încetarea exercitării funcțiilor de conducere”, se arată într-un comunicat al DNA.

Potrivit acestuia, DNA nu a fost consultă înainte de această decizie luată de procurorul general Tiberiu Nițu și nici în privința înlocuitorilor celor doi, Iuliana Bendeac și Viorel Cerbu.

„Pentru delegarea procurorilor Bendeac Iuliana și Cerbu Ioan Viorel nu a fost solicitată în prealabil recomandarea prevăzută expres de dispozițiile menționate”, precizează DNA, în același comunicat.

DNA mai precizează că încetarea delegării lui Papici ca șef al Secției de combatere a corupției din DNA a fost dispusă, miercuri, de procurorul general, după ce tot Tiberiu Nițu, în 23 septembrie, dispusese delegarea aceluiași procuror pe aceeași funcție.

Precizările DNA vin după ce PICCJ a informat că încetarea delegării procurorului Lucian Papici și a adjunctei acestuia de la șefia Secției de combatere a corupției din DNA a avut în vedere faptul că ministrul Justiției a transmis CSM propunerile de numire în funcții de conducere la Direcție.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ) a mai precizat că, pe lângă încetarea delegărilor celor de la șefia Secției de combatere a corupției, a fost menținută delegarea Elenei Matieșescu în funcția de procuror șef al Secției judiciar penală, în timp ce Ion Alexandru a fost delegat în funcția de procuror șef al Secției de combatere a infracțiunilor de corupție săvârșite de militari, potrivit unui comunicat remis miercuri seară.

„Măsurile dispuse au avut în vedere faptul că ministrul justiției a transmis Consiliului Superior al Magistraturii propunerile de numire în funcții de conducere la Direcția Națională Anticorupție, după cum urmează: doamna Iuliana Bendeac în funcția de procuror șef al Secției de combatere a corupției; domnul Viorel Cerbu în funcția de procuror șef adjunct al Secției de combatere a corupției;
doamna Elena Matieșescu în funcția de procuror șef al Secției judiciar penală; domnul Ion Alexandru în funcția de procuror șef al Secției de combatere a infracțiunilor de corupție săvârșite de militari”, explică Ministerul Public.

Prin acest măsuri, s-a urmărit „asigurarea continuității și a unei eficiențe manageriale sporite, în perspectiva prezentării candidaților propuși la interviu”, mai arată sursa citată.

Încetarea delegării lui Lucian Papici și a adjunctei acestuia, Mariana Alexandru, au fost dispuse miercuri de procurorul general, Tiberiu Nițu.

În locul lor au fost delegați procurorii Iuliana Bendeac și, respectiv, Viorel Cerbu.

Procurorul Lucian Papici este cel care a finalizat urmărirea penală în dosarul referendumului în care este cercetat vicepremierul Liviu Dragnea.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că dosarul se află, în prezent, pe biroul șefului DNA Codruța Kovesi, urmând ca aceasta să decidă cu privire la soluția ce urmează să fie luată, respectiv închidere sau trimitere în judecată.

Încetarea delegării lui Papici nu influențează, astfel, mersul dosarului, au mai spus sursele citate.

Iuliana Bendeac este procurorul care, alături de procurorul șef seviciu Gheorghe Popovici, i-a deferit justiției pe Dan Voiculescu și pe fiica acestuia Camelia, în dosarul în care directorul general Antena TV Group SA, Sorin Alexandrescu, este acuzat de șantajarea administratorului RCS&RDS Ioan Bendei.

Viorel Cerbu a instrumentat dosarul permiselor de la Argeș, precum și numeroase cazuri ce au vizat procurori, judecători, avocați și polițiști, iar recent le-a deferit justiției pe Viorica Dinu și Antonela Costache de la Tribunalul București.

Catalin Lupasteanu, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Interdicție completă în România din 9 aprilie. Legea n-are excepţii. Amendă 1000 lei
Un milionar român, ajutat de un mic obiect. I-a purtat noroc la făcut mulți bani
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Fără el, lumea ar fi arătat cu totul altfel. Ziua în care s-a născut un...