Două pașapoarte pentru etnicii maghiari: românesc și unguresc. Budapesta se pregătește să îi facă cetățeni pe toți maghiarii din afara granițelor

Redactor:
Raluca Dumitriu
Două pașapoarte pentru etnicii maghiari: românesc și unguresc. Budapesta se pregătește să îi facă cetățeni pe toți maghiarii din afara granițelor
așaport unguresc și dublă cetățenie, româno-maghiară. De aceste beneficii ar putea avea parte maghiarii din România începând cu anul viitor dacă politicienii de la Budapesta vor aproba proiectul FIDESZ privind acordarea cetățeniei ungare etnicilor din țările vecine Ungariei

• Pașaport unguresc și dublăcetățenie, româno-maghiară. De aceste beneficii ar putea avea partemaghiarii din România începând cu anul viitor dacă politicienii dela Budapesta vor aproba proiectul FIDESZ privind acordareacetățeniei ungare etnicilor din țările vecine Ungariei. Bratislavaa amenințat deja că va retrage cetățenia slovacă persoanelor caresolicită pașaport ungar.

Un proiect de lege, inițiat de conservatorii de la FIDESZ,referitor la acordarea cetățeniei ungare etnicilor maghiari dințările vecine Ungariei a încins spiritele în unele din acestestate. Conform actului normativ care ar putea fi adoptat deParlamentul de la Budapesta pe 20 august, de Ziua națională, ceicare dovedesc că aparțin etniei maghiare și vorbesc limba maghiarăsau sunt descendenții unor familii maghiare pot beneficia, în urmaunei cereri, de cetățenia ungară. Pentru aceștia ar urma să fieeliberate și pașapoarte ungurești.

• Deja Slovacia, unde trăiescpeste 700.000 de maghiari, a amenințat, ieri, că va retragecetățenia persoanelor care solicită pașaportul unguresc, în ciudafaptul că o astfel de măsură contravine dreptului european. ÎnRomânia, proiectul nu este foarte cunoscut.

UDMR spune că acordarea cetățenieiungare are doar valoare simbolică

Singurii care au detalii despre acest proiect sunt, bineînțeles,reprezentanții UDMR, care nu văd nici o problemă în aplicareaacestor prevederi.

• „Este absolut normal să seîntâmple așa. Noi am susținut de foarte mult timp acest proiect.Așa cum România acordă cetățenie celor in Republica Moldova,același lucru se va întâmpla pentru maghiarii din România”, ne-adeclarat unul dintre liderii Uniunii, ministrul Culturii, KelemenHunor.

• Președintele UDMR, Marko Bela,a explicat de ce susține această inițiativă: „E o doleanță amaghiarilor care trăiesc în țările învecinate, o doleanță maiveche, că ar vrea să obțină cât mai facil cetățenia ungară dacăsolicită acest lucru. Noi suntem membri în UE, atât

România, cât și Ungaria, nu avem dificultăți de comunicare, decirculație, mai târziu, și sper cât mai repede, intrăm și noi însistemul Schengen, deci nu vor exista granițe între cele două țări.Probabil că acordarea mai ușoară a cetățeniei va avea un anumitimpact pragmatic, dar mai ales o valoare simbolică”.

„Dacă ți se dă, spui bogdaproste”

Consilierul președintelui Traian Băsescu, udemeristul PeterEckstein Kovacs, a minimalizat efectele proiectului FIDESZ, arătândcă orice român sau maghiar care dorește să își cumpere un teren înUngaria sau să se angajeze acolo nu întâmpină niciun obstacol.”Odată cu intrarea celor două țări în Uniunea Europeanăproblematica are un interes mai scăzut. Nu prevăd că va fi osolicitate în masă sau că vor fi plecări masive către Ungaria”,ne-a declarat Eckstein Kovacs. El a insistat că acordareacetățeniei ungare are doar „valoare simbolică”, dar în același timpa afirmat: „Dacă ți se dă, spui bogdaproste”. El a ținut sămenționeze că, în Slovacia, au apărut probleme pentru că este operioadă electorală.

PD-L nu comentează, PSD e de acord

Partidele românești nu par a se opune inițiativei de laBudapesta. Purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Moldovan, ne-adeclarat că social-democrații nu sunt deranjați că etnicii maghiariar putea primi cetățenie ungară. „Ei decid, pe noi nu nederanjează. Maghiarii vor decide dacă vor dori pașaport unguresc șidublă cetățenie”, a spus Moldovan. Din partea PD-L există prudențăîn declarații. Liderul democrat-liberal Ioan Oltean nu vrea săcomenteze până nu vede el însuși proiectul.

Info plus

Și legitimația de maghiar este „cevasimbolic”

În urmă cu mai mulți ani, la București s-a discutat despreacordarea legitimației de maghiari. După mai multe dezbateri,aceasta a fost acordată, Marko Bela deținând-o încă din 2005. „Da,am legitimație de maghiar din primele zile în care au început săfie eliberate, la solicitarea maghiarilor din afara frontierelor.Nu sunt însă maghiar fiindcă am o asemenea legitimație, pentru mineeste ceva simbolic și nu am folosit-o niciodată”, declara atunciMarko. Eckstein Kovacs ne-a declarat, ieri, că povestealegitimațiilor de maghiar este „fumată”. Potrivit acestuia, ceicare o dețin au facilități la transportul feroviar și intră gratuitla muzeele din Ungaria.

FOTO EXCLUSIV | Imagini şocante cu blana ursului Arthur, împuşcat de Emanuel de Liechtenstein
EXCLUSIV. Cum au apărut Dragoș Buzăianu și noua iubită la LOFT Mamaia
FOTO. Loredana Groza, într-o ipostază rușinoasă pe internet! Gafa care i-a lăsat sânul la vedere
Doinița Oancea rupe tăcerea! Adevărul despre despărțirea de bărbatul cu care urma să se căsătorească:...
Asta o va lovi în orgoliu pe Simona Halep! Șanse mari ca antrenorul înlăturat de...
Profesiile care ar urma să fie plătite în tichete. Ministrul Muncii vrea să elimine munca...
Cartierul Roşu din Amsterdam, înlocuit cu un centru „erotic”. Planurile primăriei în privinţa prostituţiei şi...
BANCUL ZILEI – Jocuri erotice cu tipe agățate în bar
STUDIU. A fost identificată „mama” întregii familii a coronavirusului SARS-CoV-2. Când și unde a apărut...
EXCLUSIV. Cum au apărut Dragoș Buzăianu și noua iubită la LOFT Mamaia
Cele patru TEHNICI prin care femeile pot simți mai multă PLĂCERE. Sunt extrem de simple...
Cum și-a vopsit Porsche-ul un tânăr din Târgu-Jiu. Și-a pus și Dubai la număr, ca...
Cum a fost salvat Mihai Trăistariu de la faliment, chiar de Paște. Câți bani a...
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
Izvorul Tămăduirii 2021, prima mare sărbătoare din calendarul ortodox după Paște. Tradiţii şi obiceiuri
Vedete care suferă de boli grave. De ce poartă Bono de la U2 mereu ochelari...
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Ideile de afaceri vin în moduri diferite şi câteodată sunt şi mai ciudate. Cum a...
Inchide