Dragnea și liderii din teritoriu îl împing pe Ponta să candideze la prezidențiale. Comitetul Executiv de la Orăștie decide candidatul PSD și LISTA REMANIERII. Galerie foto

Publicat: 29/06/2014, 22:35
Actualizat: 01/08/2014, 11:57

Social-democrații se reunesc astăzi și mâine la Orăștie, într-o fostă unitate militară, în cadrul unui Comitet Executiv informal în care să fie discutată candidatura lui Victor Ponta la prezidențiale, dar și remanierea unor miniștri din Guvern. Mai mulți lideri locali ai PSD, dar și parlamentari ai partidului au venit la Complexul din Orăștie de vineri seara, alții sosind în cursul zilei de sâmbătă. Duminică, vicepremierul Liviu Dragnea a avut o primă discuție cu social-democrații, în timp ce premierul Victor Ponta este așteptat să ajungă la eveniment luni. Este a treia întâlnire a liderilor locali ai PSD la care premierul Ponta lipsește în acest an. În luna ianuarie, premierul a preferat să meargă în Israel în loc să participe la o întâlnire programată de Dragnea cu liderii din teritoriu. Președintele Executiv al PSD a mai avut o întâlnire la Brăila cu unii șefi de organizații, care a enervat tabăra premierului Ponta. Acum premierul a preferat să fie în Afganistan alături de ministrul Apărării, în loc să participe mai multe zile la întâlnirea social-democraților. El va participa doar la Comitetul Executiv de mâine de la Orăștie.

Dragnea a avut deja mai multe discuții informale cu președinții de organizații în urma cărora aceștia au cerut candidatura lui Victor Ponta la prezidențiale. Președintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a ținut să precizeze că nu există „nicio excepție” printre liderii PSD din teritoriu în privința susținerii candidaturii lui Ponta pentru Palatul Cotroceni.

„Nu e nicio noutate că colegii doresc lucrul acesta (n.r. Victor Ponta să candideze la prezidențiale) și mâine vom stabili și un calendar al anunțurilor și un calendar de acțiuni statutare pentru desemnarea candidatului la prezidențiale. Cei mai mulți doresc lucrul acesta, nu există nicio excepție, toți cu care am vorbit mi-au spus acest lucru că nu vor să meargă cu doi candidați în alegeri interne, mâine vom lua cea mai bună decizie. Trebuie să ne gândim serios la varianta cu doi, trei candidați la riscurile unei dispute interne, una este un scrutin intern, alta este o dispută internă, să fim atenți să nu transformăm o dispută internă într-un scrutin intern, mâine discutăm lucrul acesta. Cert este că în congresul din septembrie va fi validată oficial candidatura celui din partea PSD, iar la Consiliul Național vor fi anunțate și candidaturile”, a spus Dragnea la Orăștie.

Deși s-a discutat intens în spațiul public despre organizarea unor alegeri preliminare în PSD pentru candidatul la președinție, candidații fiind Mircea Geoană și Victor Ponta, vicepreședinții social-democrați susțin că Ponta va fi singurul candidat cu șanse pentru Palatul Cotroceni. De altfel, PC și UNPR și-au exprimat susținerea la prezidențiale doar pentru Victor Ponta.

Mircea Geoană a spus că se simte mai pregătit ca oricând să candideze la prezidențiale, dar decizia sa va fi luată în funcție de deciziile luate la Comitetul Executiv Național. Data limită a depunerii unei eventuale candidature interne pentru prezidențiale este 1 august când se va organiza Consiliul Național.

Mai mult, la Comitetul Executiv au fost chemați și miniștrii Cabinetului Ponta pentru a discuta cu teritoriul.

Remanierea guvernamentală

Printre subiectele aflate pe lista discuțiilor se află remanierea guvernamentală a unor miniștri social-democrați. Potrivit unor surse din PSD, se va decide în ce măsură unii miniștri vor rămâne în Guvern sau li se va cere să ajute mai mult partidul în Campania pentru prezidențiale și să renunțe la funcția de la Palatul Victoria.

„E o prostie să demisionăm toți din Guvern ca să îl sprijim pe Victor Ponta, eventual să intrăm și în Opoziție. Nici nu se pune problema de așa ceva”, a declarat de la Orăștie Liviu Dragnea.

El a precizat că discuția dintre miniștri și lideri din teritoriu va fi una deschisă.

Mmâine vom avea o discuție deschisă între membrii Cabinetului din partea PSD și colegii din teritoriu. Se va discuta serios și despre calitatea actului de guvernare. Fiecare ministru va răspunde dacă vor fi întrebări întrebărilor din teritoriu. Mâine se va discuta serios și deschis. Acesta este motivul pentru care am invitat și miniștrii. O asemenea discuție trebuie realizată, sunt nemulțumiri, nu sunt nemulțumiri. Fiecare domeniu din guvern are efect asupra autorităților locale și pentru miniștri este foarte bine să aibă o asemenea întâlnire și discuție, în special pentru miniștrii care nu au experiență în relația cu teritoriul”, a anunțat vicepremierul Liviu Dragnea.

Ministrul Educației, Remus Pricopie se află pe lista posibililor remaniabili ai Guvernului Ponta, discuții urmând să fie și în jurul rămânerii la Palatul Victoria a lui Liviu Dragnea, cel care are cele mai mari șanse să coordoneze Campania prezidențială a lui Victor Ponta.

„Mâine vom avea o discuție deschisă între membrii Cabinetului din partea PSD și colegii din teritoriu. Se va discuta serios și despre calitatea actului de guvernare. Fiecare ministru va răspunde dacă vor fi întrebări întrebărilor din teritoriu. Mâine se va discuta serios și deschis. Acesta este motivul pentru care am invitat și miniștrii. O asemenea discuție trebuie realizată, sunt nemulțumiri, nu sunt nemulțumiri. Fiecare domeniu din guvern are efect asupra autorităților locale și pentru miniștri este foarte bine să aibă o asemenea întâlnire și discuție, în special pentru miniștrii care nu au experiență în relația cu teritoriul”, a subliniat Liviu Dragnea despre subiectul remanierii unor miniștri.

Pesediștii au renunțat la obișnuitul Comitet Executiv care se organizează la București și au preferat un concept de „teambuilding”, într-o fostă bază militară din Orăștie, transformată în prezent într-o „destinație pentru team-buildinguri” – Arsenal Park. „Construită pe ruinele fostei fabrici de muniție din Orăștie, această „unitate militară de vacanță”, cum o caracterizează proprietarii săi, „oferă posibilități nenumărate și total neobișnuite de destindere, mereu altele, pe toată întinderea sa de 88 de hectare”, se arată pe site-ul de prezentare al parcului. Jurnaliștii nu au acces în baza complexului.

„Eu sunt aici cu dumneavoastră și cred că suntem într-o relație destul de apropiată între PSD și presă. Am hotărât și noi că putem avea o discuție, nu sunt discuții publice. Ceea ce se stabilește acolo va fi transmis de președinte. Noi suntem apropiați de presă și am făcut tot ce am putut să aveți condiții foarte bune”, a explicat Dragnea alegerea fostei baze militare pentru ședința informală a Comitetului Executiv Național.

Printre spațiile de cazare, liderii PSD pot opta pentru Camera Ofițer, Camera Soldat, Camera Tun și Camera TAB, Apartamentul Colonel și Vila General. Complexul mai dispune de o piscină în aer liber, locuri de antrenament militare, dar are și tancuri, tunuri, lansatoare de rachete, elicoptere și avioane de luptă „răspândite la tot pasul”.

Scandal în jurul lui Ponta

Comitetul Executiv Național se desfășoară la scurt timp după ce DNA susține că în biroul premierului Victor Ponta s-a făcut trafic de influență, iar premierul a fost cel care l-a chemat la Guvern pe șeful Poliției, Petru Tobă. Premierul a negat această informație. În „scandalul Duicu” este implicat și numele ministrului Justiției, Robert Cazanciuc, cel pe care mai mulți social-democrați îl vor schimbat din această funcție.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie din Peru a stat 43 de zile cu un cui în gât fără...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Andreea ar fi presimțit ce urma să i se întâmple la Timișoara?! Incredibil ce a...
Un nou proiect pentru Vero Căliman după ce a părăsit Gașca Zurli: ,,Voi face naveta...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
NASA a creat anvelopa indestructibilă, fără aer - VIDEO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Decizie finală în România. Legea intră în vigoare din 1 iunie. Ciolacu: Așa e corect
Harry, gata să se împace cu William. E dispus să facă orice
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Otrava din farfuria românilor. Cum se îngălbenesc puii ca sa arate ca și când ar...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Test de cultură generală. Care e cea mai rapidă limbă?