E OFICIAL: Comisia Europeană blochează 10 MILIARDE DE EURO pentru România. Gândul a prezentat săptămâna trecută informația în exclusivitate

E OFICIAL: Comisia Europeană blochează 10 MILIARDE DE EURO pentru România. Gândul a prezentat săptămâna trecută informația în exclusivitate
Publicat: 25/10/2012, 14:17
Actualizat: 12/07/2016, 20:04

Comisia Europeană a declanșat astăzi oficial procedura de presuspendare a fondurilor pe programele operaționale Regional, Transporturi și Competitivitate. Pentru cele trei programe, pentru care CE a declanșat procedura de presuspendare, țara noastră avea alocate aproape 10 miliarde de euro, pentru perioada 2007-2013.

Gândul a anunțat duminică, potrivit unor surse diplomatice, că CE intenționează să declanșeze procedura de presuspendare în cazul POS Transport și Pos Competitivitate. Mai multe detalii AICI.

„În această dimineață, serviciile Comisiei Europene au informat autoritățile române printr-o scrisoare că acestea au decis să „presuspende” cea mai mare parte din trei programe cofinanțate prin fondurile structurale ale UE. Acest fapt survine ca urmare a unor deficiențe grave din cadrul sistemului de gestionare și control al programelor „Transport”, „Regional” și „Creșterea competitivității economice”. Problemele sunt legate de domeniul achizițiilor publice, al bunei gestiuni financiare, precum și de prevenirea și detectarea fraudei și a conflictelor de interese. Această acțiune este urmarea unei analize aprofundate și înseamnă că nu se vor mai face plăți până la adoptarea unor măsuri pentru remedierea acestor probleme. Creanțele vor fi însă rambursate imediat ce acțiunile necesare sunt întreprinse de autoritățile române”, se arată într-un comunicat de presă al CE.

România are la dispoziție două luni pentru a lua toate măsurile necesare pentru a remedia deficiențele identificate și a demonstra că sistemele de gestionare și control funcționează în mod adecvat.

„Acest rezultat va trebui confirmat printr-un raport din partea Autorității Naționale de Audit. Doar în acest caz Comisia va fi în măsură să reia plățile”, se arată în documentul citat.

Pentru perioada 2007-2013, UE a alocat României fondurilor structurale și de coeziune în valoare de 19,21 miliarde de euro. Până la data de 30 septembrie 2012, rata de absorbție a acestora a fost de 9,7%, adică 1,8 miliarde de euro.
Pentru POS Transport, în perioada 2007-2013, UE a alocat României 4,56 miliarde de euro, a căror rată de absorbție, la data de 30 septembrie a fost de 6,46%, însemnând 295 de milioane de euro. Pentru Competitivitate, alocările sunt 2,55 miliarde de euro, iar rata de absorbție este de 6,76%, respectiv 172 de milioane de euro. Pentru PO Regional, UE a alocat României 3,7 miliarde de euro, rata de absorbție fiind, la 30 septembrie, de 21%, respectiv 786 milioane de euro.

Deficiențele grave persistă, iar „Comisia nu poate efectua plăți în aceste condiții

Plățile în cazul celor trei programe erau întrerupte din timpul acestei veri, măsura de presuspendare, care precede suspendării, fiind luată în urma nemulțumirii CE față de măsurile propuse de Guvern pentru remedierea deficiențelor, în special fraude.

Comisia Europeană a avut misiuni de audit în 2010 și 2011, ocazie cu care au fost identificate deficiențe grave cu privire la sistemul de gestionare și control pentru fondurile structurale din România și a întrerupt plățile efectuate prin intermediul Fondului european de dezvoltare regionalăși al Fondului de coeziune, la mijlocul anului 2011.

„În decembrie 2011, Comisia a reluat plățile, în urma angajamentului ferm al României de a îmbunătăți sistemul de gestionare și control pentru achizițiile publice. Autorităților române li s-a solicitat ca, până la mijlocul anului 2012, să demonstreze că sistemul funcționează în mod eficient. Cu toate acestea, rezultatele misiunilor de audit efectuate în iunie/iulie 2012 atât de auditori naționali, cât și de auditori ai Comisiei arată că persistă deficiențe grave. În aceste condiții, Comisia nu poate efectua plăți”, se arată în comunicatul Comisiei Europene.

„Ar trebui să se tragă învățăminte din experiența perioadei actuale”

Bruxellesul atrage atenția asupra importanței pe care acțiunea viitoare a guvernului de la București o are în perspectiva alocărilor financiare pentru România, pentru perioada 2014-2020.

„Ar trebui să se tragă învățăminte din experiența perioadei actuale. Este vital ca viitorul sistem de gestionare și control din România să abordeze deficiențele actuale și să producă rezultate cu privire la proiecte care respectă reglementările juridice și sunt viabile din punct de vedere economic, răspunzând provocărilor cu care se confruntă România. Propunerile Comisiei pentru perioada 2014-2020 se bazează pe premisa că instrumentele de investiții ale UE răspund necesităților în materie de investiții de pe teren și că sunt disponibile resurse suficiente pentru a pune în aplicare reformele și transformările structurale necesare pentru a îndeplini obiectivele pe termen lung ale Strategiei Europa 2020”, se arată în comunicatul CE.

În cazul celor trei programe, dar și pentru programul „Mediu” au fost propuse, „pentru a proteja bugetul UE”, corecții financiare care ar acoperi între 10 și 25% din plăți.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată ce se întâmplă chiar înainte de cele mai fericite momente din viață