EBA își explică votul din Parlamentul European: „Rezoluția Kosovo nu respectă poziția oficială a țării mele”

Redactor:
Alina Matis
Europarlamentarul Elena Băsescu a explicat, pentru gândul, de ce ar fi votat contra rezoluției pe tema Kosovo dacă nu i s-ar fi blocat consola.

La doar câteva ore după ce votul pe rezoluția Kosovo i-a fost modificat din „pro” în „contra”, Elena Băsescu a explicat, pentru gândul, de ce s-a pronunțat împotriva acestui document nelegislativ adoptat săptămâna trecută de Parlamentul European.

Am votat împotriva acestei rezoluții deoarece ea nu reflectă realitatea și nu respectă poziția oficială a țării mele„, a declarat eurodeputata PDL, membră a grupului popularilor europeni (PPE).

„Există cinci state membre, printre care și România (celelalte sunt Spania, Grecia, Slovacia și Cipru, n.red.), care nu recunosc independența Kosovo. Este dreptul lor suveran, pentru că recunoașterea unui stat este o prerogativă națională, iar Parlamentul European nu ar trebui să intervină în această problemă”, a adăugat fiica președintelui.

La fel cum a declarat pentru gândul și Iosif Matula (PDL, PPE), Elena Băsescu a explicat că votul a fost condiționat de niște amendamente propuse, care sugerau formulări neutre în privința statului Kosovo. „În Comisia AFET (Comisia pentru Afaceri Externe, unde europarlamentara Băsescu este membru supleant, n.red.) am propus mai multe amendamente, împreună cu colegul meu, Cristi Preda. Ele sugerau formulări neutre în privința statutului Kosovo, pentru ca textul rezoluției să poată fi sprijinit de toți”, a spus EBA.

Îmi exprim regretul că această abordare pragmatică nu a fost susținută. Reamintesc că obiectivul Parlamentului European trebuie să fie stabilitatea în regiune, nu încercarea de a face presiuni asupra statelor membre în aspecte ce țin de suveranitatea națională”, a mai declarat Elena Băsescu.

Potrivit lui Matula, unul dintre aceste amendamente-cheie a fost amendamentul 12 la Referirea 1, în care se cerea ca documentul să scoată în evidență că se respectă toate deciziile internaționale pe problema Kosovo (Rezoluția 1244/99 a CS al ONU și cu avizul CIJ privind declarația de independență a Kosovo).

După cum gândul a scris miercuri, majoritatea eurodeputaților români a votat, în urmă cu o săptămână, în favoarea controversatei rezoluții, gest care vine în contradicție cu politica externă a țării noastre, așa cum a fost stabilită de Traian Băsescu încă din 2008, când provincia Kosovo și-a proclamat independența – „ilegal”, conform președintelui.

SURSA: VoteWatch.eu

Frapant a fost faptul că, pe lista celor care au votat pro, se număra și Elena Băsescu. Contactată de gândul, EBA a explicat că a fost vorba despre o eroare tehnică și că votul ei trebuia să fie contra. „Consola de vot a rămas blocată de la un vot anterior. Ar fi fost imposibil să greșesc tocmai eu votul”.

Eurodeputata a trimis redacției gândul e-mail-urile în care a notificat serviciul responsabil de corectarea voturilor că i s-a blocat consola. Totodată, serviciului i s-a solicitat de mai multe ori modificarea acestui „vot foarte delicat”. Cererea de modificare a fost înregistrată, însă serviciul informatic nu a putut schimba votul „din cauza unor probleme tehnice”, potrivit unui e-mail pe care biroul Elenei Băsescu l-a primit de la serviciul responsabil. Ulterior, Parlamentul a intrat în vacanța de Paște, astfel că problema a fost amânată.

„Regulamentul Parlamentului spune că serviciul informatic trebuie să facă modificarea în decurs de două săptămâni. Acesta este motivul pentru care ei nu se grăbesc și nu consideră că e capăt de țară”, a mai spus EBA. „Vă rog frumos să mă credeți, n-aș fi greșit chiar la votul cu Kosovo„, a adăugat europarlamentara pentru gândul.

La scurt timp după publicarea articolului despre votul eurodeputaților noștri pe această rezoluție, EBA a anunțat gândul că greșeala a fost corectată, iar votul apare acum ca fiind pro (procesul verbal poate fi accesat AICI, pagina 42, jos). Totuși, trebuie subliniat că, deși voturile pot fi corectate în documentele legislativului european, modificările nu afectează rezultatul votului din timpul ședinței plenare. Mai exact, chiar dacă votul Elenei Băsescu a fost înregistrat greșit de consolă și acum a fost corectat în procesul verbal, rezultatul votului de săptămâna trecută rămâne neschimbat.

La nivel de Parlament European, rezoluția B7-0187/2012, care se referă la procesul de integrare europeană a Kosovo, a trecut cu 375 de voturi pentru, 97 împotrivă și 76 de abțineri.

Concret, documentul este doar unul dintre pașii pe care Priștina trebuie să îi parcurgă până să ajungă să semneze cu UE un Acord de Stabilizare și Asociere. Acest acord este, la rândul lui, o etapă către aderarea la spațiul comunitar. Din cele 57 de puncte ale rezoluției, doar unul atinge problema delicată a recunoașterii independenței Kosovo. Este vorba despre primul articol, în care se notează că 22 din cele 27 de state UE au recunoscut deja declarația de independență a provinciei separatiste. Restul documentului tratează reformele întreprinse până acum de Priștina și problemele care încă nu și-au găsit rezolvare.

Parlamentul European „ar saluta recunoașterea acestei declarații de către celelalte 5 state membre ale UE; ar saluta, de asemenea, participarea mai activă a acestor state la procesul de mediere între Serbia și Kosovo”, se arată în deschiderea rezoluției. După cum se poate remarca, celor cinci state UE în cauză (România, Spania, Grecia, Slovacia și Cipru) nu li se cere în termeni categorici să-și schimbe politica față de provincia separatistă sârbă, dar este, totuși, o rezoluție nelegislativă al cărei prim punct vine în contradicție cu politica externă a țării noastre.

Lista integrală a eurodeputaților care au votat contra, înaintea eventualelor corectări ale votului:

SURSA: VoteWatch.eu

Eurodeputații care s-au abținut:

SURSA: VoteWatch.eu

Asteriscul din dreptul numelor lui Cătălin Sorin Ivan (PSD, S&D) și al Dacianei Sârbu (PSD, S&D) indică o schimbare a votului. În procesul verbal al ședinței din 29 martie, se arată că aceștia au votat inițial pentru, dar au cerut corectarea votului. Cristian Silviu Bușoi (PNL, ALDE) nu a votat, iar George Becali (neafiliat) și Corneliu Vadim Tudor (neafiliat) au fost absenți.

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 anunţă un nou dezastru! Ce se...
S-a SINUCIS în faţa tuturor! Ştirea tristă a zilei în România
FOTO. Cum arăta Crina Matei în tinerețe! Imagini fabuloase cu actrița în urmă cu zeci...
DOLIU in lumea politica! A MURIT! Ion Iliescu – Am aflat cu profund regret vestea...
Ion Țiriac și-a amintit ziua în care i-a cerut bani de pizza lui Ilie Năstase!...
S-a aflat ce SALARIU are preşedintele SUA. Mulţi au rămas surprinşi de suma primită lunar
Joe Biden a lansat un mesaj ascuns în site-ul Casei Albe: „Dacă citeşti acest lucru,...
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Mesaj ascuns pe site-ul Casei Albe, apărut imediat după ce Joe Biden a preluat mandatul:...
S-a SINUCIS în faţa tuturor! Ştirea tristă a zilei în România
Ea este mândria romilor! Este frumoasă, dar și deșteaptă. A fost admisă la 5 facultăți...
Este dovada CĂLĂTORILOR în TIMP? O descoperire recentă provoacă o CONTROVERSĂ de proporții
Două zone din România, pe lista destinațiilor de vacanță recomandate de New York Times
Vestea teribilă pentru toți șoferii: se întâmplă la pompă cu prețul la benzină și motorină
BAYWATCH: Veste tristă. Atăzi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru...
Vestea ȘOC a momentului despre Sebi, băiatul de 7 ani, dat dispărut de două săptămâni
Theresa Ivancik, femeia cu bicepși de 40 de centimetri care este des confundată cu un...
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Omul care după ce a închis două afaceri a reuşit să transforme un chioşc de...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide