• Publicat:
  • Actualizat:
Politică

Elena Udrea a votat pentru plecarea lui Boc de la Guvern, împreună cu tot Cabinetul. Cum a reușit premierul să stingă revoluția și să impună remanierea mică EXCLUSIV

Elena Udrea a votat pentru plecarea lui Boc de la Guvern, împreună cu tot Cabinetul. Cum a reușit premierul să stingă revoluția și să impună remanierea mică EXCLUSIV
Două opțiuni au stat în fața conducerii PDL și a parlamentarilor partidului, reuniunea de marți seara, de la Palatul Parlamentului: demisia întregului Cabinet și formarea unuia nou sau remanierea Executivului.

Două opțiuni au stat în fața conducerii PDL și a parlamentarilorpartidului, la reuniunea de marți seara, de la PalatulParlamentului: demisia întregului Cabinet și formarea unuia nou sauremanierea Executivului. A învins detașat a doua opțiune, susținutăde premierul Emil Boc și de greii Blaga – Videanu – Berceanu.

• A fost ovictorie lejeră pentru Boc și ai săi și o înfrângere pentrupreședintele Traian Băsescu, care ar fi preferat o restructurare aguvernului. Tocmai de aceea, le-a transmis oamenilor săi ca, laședință, să ceară varianta maximală – demisia întregului Cabinet -ca să obțină cât mai mult.

Emil Boc a jucat însă inteligent, aducând el primul în discuțieposibilitatea demisiei întregului Cabinet și a depunerii mandatuluisău de prim-ministru. „Acestea sunt variantele. Vă ascult”, a spusBoc, sigur pe el, conform unor participanți la discuții. Doar 6lideri ai PDL au avut curajul să susțină demisia întregului guvern.Printre ei – Sever Voinescu, Sulfina Barbu, Cezar Preda și, maidiscret, Roberta Anastase. În cazul votului, doar SulfinaBarbu și Sever Voinescu și-au mai susținut opțiunea, acestoraadăugându-li-se Raluca Turcan, Zamfir Iorguș, Vasile Gherasim șiElena Udrea.

Voinescu a fost primul care a susținut ideea: „E nevoie de unguvern nou, cu oamenii noi, cu un program cu idei inteligente. Vafi mult mai ușor să strângem o majoritate în jurul lui și ar lăsafără obiect moțiunea de cenzură”. Propunerea deputatului PDL a fostcombătută de cei mai mulți dintre vorbitori, cu două argumente: unalt guvern nu va mai trece, pentru că UDMR se va alia cu PSD șiunii dintre parlamentarii pedeliști vor pleca; dacă PDL pierdeputerea, PSD face anticipate și îl suspendă pe Traian Băsescu. Aufost opiniile majoritare, deși Sever Voinescu le-a spus că, defapt, „vorbesc temerile, și nu rațiunea”.

„Emil Boc este oricum sacrificat. Mai poate săîncaseze”

Parlamentarii au fost derutați și de faptul că, în afară decâțiva „aleși”, nu știau foarte clar ce vrea președintele. SulfinaBarbu a încercat să-l preseze pe Boc: „Ați vorbit cu președintele.Spuneți-ne și nouă care este opțiunea domniei sale”. Premierul s-afăcut că nu aude. „Este nevoie de o restructurare. De o nouăechipă. Trebuie să fii proactiv, nu să aștepți moțiunea și să vezice faci atunci”, a adăugat Sulfina Barbu. O ușoară disidență afăcut, însă, vicepreședintele Ioan Oltean. „Emil Boc esteoricum sacrificat. Mai poate să încaseze. Decât să venim acum cu unalt om, mai bine mergem mai departe așa”, a spusacesta.
• Raluca Turcan a cerut”o remaniere dură”. „…Dar atât de dură încât să ne asigurăm că nucade Guvernul la prima moțiune de cenzură. Ar trebui să luați înserios votul de încredere acordat de parlamentari în aceastăseară”, a continuat ea, adresându-i-se premierului.

La final, au vorbit și Videanu – care s-a lăudat cu rezultateleeconomice – și Blaga, care a cerut „disciplină”. După vot, când s-avăzut că șase parlamentari sunt pentru demisia întregului Cabinetși 12 se abțin, Boc a întrebat insinuant: „Și eu ce să înțeleg, căla moțiunea de cenzură ar putea fi 6 voturi «pentru»?”. Susținut șide restul rebelilor, Sever Voinescu a dat asigurări că va respectadecizia partidului și că nu va vota niciodată o moțiune decenzură.

Dumitru și Șeitan, ca și plecați

Conform rezultatului votului, PDL a dat gir variantei remanieriicare ar urma să fie stabilită, cel mai probabil, în cursul zilei deastăzi în cadrul Colegiului Director al partidului. Aceasta, deși,în cadrul ședinței de miercuri seara, nimeni nu a vehiculat vreunnume. Ministerul Agriculturii a fost adus în discuție de către doideputați. Pe lângă ministrul Mihai Dumitru, un alt nume dat casigur în cazul unei înlocuiri este Mihai Șeitan.

Citește și:

Oamenii lui Băsescu au cerutdemisia întregului Cabinet Boc. Premierul a răspuns că e dispus săplece. Grupurile parlamentare ale PDL au aprobat remanierea -ULTIMA ORĂ

Bocle-a dat chestionare parlamentarilor PDL: Pe cine să dau afară?Este luată în calcul și o restructurare deguvern

Deunde strânge Băsescu pitici, ca să-și facă un nou partid.Hrebenciuc: „Din disperare, ar putea sparge PDL, cu Elena Udrea,Albă ca Zăpada”

MarkoBela: Nu se pune problema remanierii miniștrilor UDMR. Boc nu ne-acerut vreun nume spre remaniere și ne va informa în legătură cuminiștrii PDL

Înlocuitorul luiVlădescu ar putea fi Ion Ariton, deputat de Sibiu și apropiat allui Vasile Blaga – surse PDL pentru Gândul. ULTIMAORĂ

Valeriu Tabără: Mi s-apropus postul de ministru al Agriculturii, dar decizia va aparținepartidului

Întâlnire decisivăBăsescu – Boc ÎN ACEASTĂ DIMINEAȚĂ. Vlădescu, pe lista deremaniere. Președintele, după ce a fost sfidat pe toată linia: „Deacum încolo, faceți ce vreți”

COMENTARIU LIVE – Rodica Ciobanu:Premierul sado-maso

Listade remaniați cu care a intrat Boc în ședința PDL: Videanu,Berceanu, Vlădescu, Șeitan, Dumitru și Sandu. Vezi aici care suntpropunerile de înlocuitori. EXCLUSIV

Premierul Boc a intrat la ședințaliderilor PDL cu propunere pentru ministerul Muncii – Ioan NeluBotiș și la Finanțe – Ion Ariton

Necunoscutul Mihail Dumitru are osatisfacție după demitere: „Sunt pentru prima oară vedetă, nu? Astaîmi va lua calificativul de invizibil”


Inchide