Emil Boc combate criza cu măsuri vechi și vorbe noi. Apoi cere „să lăsăm demagogia”

Emil Boc combate criza cu măsuri vechi și vorbe noi. Apoi cere „să lăsăm demagogia
Publicat: 23/04/2012, 19:18
Actualizat: 24/04/2012, 03:02

Într-o dezbatere solicitată de PD-L, prim-ministrul Emil Boc afăcut, ieri, un bilanț al activității Executivului în lupta curecesiunea economică. Grupul parlamentar democrat-liberal dinCamera Deputaților s-a chinuit două săptămâni ca să organizeze”scena” pentru liderul partidului, tema dezbaterii fiind:”Necesitatea creării de noi locuri de muncă și îmbunătățireamediului de afaceri din România”. Deputații însă nu s-au înghesuitsă-l asculte pe șeful Executivului, el așteptând peste 20 de minuteca să se strângă mai mulți parlamentari în sală pentru a-și începediscursul.

Mesajul lui Boc: să fim cumpătați

Protecția socială și modernizarea statului sunt prioritățile înacest an ale Guvernului. „Ele pot părea în contradicție. În fapt,ele nu sunt în contradicție una cu cealaltă cu o singură condiție:să fim cu toții cumpătați, să nu cerem mai mult decât se poate da.Să nu cerem mai mult decât economia poate în acest moment”, a spusEmil Boc în fața parlamentarilor, arătându-și nemulțumirea cuprivire la cei care critică Cabinetul că nu ar fi luat măsurianticriză.

„Mesajul meu este următorul, foarte simplu și foarte clar: săconsolidăm ceea ce a obținut, să lăsăm de-o parte demagogia șipopulismele”, a afirmat, pe un ton răspicat, premierul, avertizândcă „oprirea cursului reformelor ar însemna întoarcerea României pemarginea prăpastiei”.

Măsuri…”fără număr”

„Orice loc de muncă nou creat este un avantaj pentru fiecarefamilie, este un avantaj pentru bugetul de stat, este un avantajpentru noi ca țară și pregătește pentru noi în continuareîncheierea recesiunii economice”, a continuat șeful Executivului,într-o introducere la enumerarea de măsuri luate de Guvern ce urmasă înceapă. Astfel, luând una câte una 28 de decizii aleCabinetului din 2009 și începutul anului în curs, premierul aîncercat să schițeze planul general de ieșire din recesiune.Soluțiile nu sunt câtuși de puțin noi.

Printre cele 28 de măsuri anticriză luate deja de Guvern,menționate de Boc, se află alocarea celui mai mare procent din PIBdin ultimii 20 de ani pentru investiții, facilități pentruangajarea șomerilor și achiziționarea a peste 16.900 de locuințeprin Programul „Prima Casă”. Continuarea și extinderea programului”Rabla”, construirea de case pentru specialiști în mediul rural,reabilitarea termică a blocurilor și a drumurilor județene,programul „Primul Siloz”, vânzarea locuințelor ANL chiriașilor,sprijinirea IMM-urilor, dar și a autorităților locale careaccesează fonduri UE prin acordarea de garanții de stat și măsurașomajului tehnic sunt alte măsuri deja luate de Cabinet șiprezentate deputaților de Emil Boc. Printre măsurile pentrusprijinirea firmelor, el a amintit neimpozitarea profituluireinvestit, amânarea la plată a obligațiilor restante, accelerarearambursării TVA, ajutoarele de stat, reducerea taxelor și tarifelorparafiscale.

O victorie – 42 km de autostradă în 2009

Nu în ultimul rând, șeful Executivului a trecut la capitolul”bile albe” în lupta anticriză și menținerea TVA la 19% și a coteiunice la 16%. Mai mult, pentru a sublinia eficiența soluțiilorgăsite de Guvern, Emil Boc s-a lăudat cu stabilitatea cursuluivalutar, menținerea deficitului bugetar în limite controlabile șifinalizarea a 42 de kilometri de autostradă în 2009, dar șiscăderea dobânzilor. În ceea ce privește anul în curs,prim-ministrul nu a oferit un alt set de măsuri detaliat privindieșirea din criză, ci a înșirat decizii deja știute. El a declaratcă Guvernul va oferi facilități pentru tinerii de până în 35 de anicare înființează firme, va înlocui impozitul minim cu cel forfetar,va reduce numărul de declarații fiscale ce trebuie completate depersoanele juridice. Compensarea TVA de rambursat cu cel derecuperat, inițierea Legii parteneriatului public-privat, amânareași în 2010 a plății impozitului anticipat pe venit ar urma, deasemenea, să fie puse în practică în acest an.

Ce nu a spus Boc în discursul său – datoriile și șomajulcresc

Numărul șomerilor, datoriile statului și câte firme au datfaliment în urma deciziilor mai mult sau mai puțin inspirate aleCabinetului pe care îl conduce nu au fost incluse în bilanțulpregătit la virgulă de Emil Boc. Șeful Executivului nu a pomenit decreșterea datoriei publice în 2009 la circa 9,5 miliarde de euro,nici de împrumutul extern de 20 de miliarde de euro, contractatanul trecut și pentru care, în mare parte, tot bani de la bugetulde stat vor fi folosiți pentru a-l returna, după ce jumătate dintranșele ce trebuia să ajungă la BNR au fost folosiți pentru platapensiilor și salariilor. Premierul s-a ferit să vorbească în cifreconcrete și despre șomaj, limitându-se doar la a constata că stămmai bine comparativ cu alții, chiar dacă, potrivit datelor ANOFM,numărul de șomeri a ajuns în februarie la 762.375, nivel maxim alultimilor 6 ani și 11 luni. Premierul nu a făcut vreo referire nicila faptul că în acest an statul trebuie să-și reducă cu peste 60%datoriile mai mari de 90 de zile pe care le are către mediulprivat, respectiv de la 1,5 miliarde de lei la 480 milioane de leila finele acestui an și nici despre efectele impozitul minim:intrarea în faliment a peste 100.000 de firme.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Cand se TERMINA pandemia? OMS a facut anuntul
FOTO. Cum arată unica fiică a lui Ion Țiriac! Ioana i-a captat atenția Simonei Halep
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Ce a vorbit Vlăduța Lupău cu Neymar la Paris! Frumoasa cântăreață a dezvăluit tot: `El...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
Românii caută cu disperare aceste ANVELOPE DE IARNĂ. Ce au ele mai special?
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
O nuntă din Botoșani a avut loc fără mire, după ce s-a infectat cu COVID
Cand se TERMINA pandemia? OMS a facut anuntul
Chinezii au LANSAT ceva revoluționar care îi ÎNGROZEȘTE pe americani. „Nu avem nici cea mai...
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
BOMBĂ! Veste uriașă pentru Liviu Dragnea! Totul a fost ținut SECRET, ce s-a aflat ACUM
EXCLUSIV! ȘOFERUL unui AUTOBUZ, luat la PUMNI de un ADOLESCENT. VIDEO
Regina Elisabeta a II-a, jignită? Premiul refuzat: „Găsiți un destinatar mai vrednic”
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit. Cum a fost găsit...
România e în doliu! Un mare actor român a murit. A fost găsit mort în...
Iarna 2020-2021 va fi apocaliptică! Meteorologii se uită în arhive, să vadă dacă a mai...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021