Emil Boc și teoria șurubului

Emil Boc și teoria șurubului
Publicat: 23/04/2012, 19:30

Premierul Emil Boc a declarat, marți, la o dezbatere privindordoliberalismul și economia socială de piață, că România esteapreciată în UE pentru faptul că a reușit să mențină sub controldeficitul, arătând că, dacă Guvernul ar fi „slăbit șurubul”, ar ficompromis viitorul țării.
„România este apreciată în cadrul UE prin faptul că a reușit sămențină sub control deficitul bugetar, datoria sub 35% (…). Dacăam fi slăbit șurubul acesta al datoriei, mai eram aplaudați capoliticieni o lună – două, dar am fi compromis viitorul țării șitot aici am fi ajuns, dar cu greutăți mai mari. Așa cum Grecia esteîn situația de a lua măsuri foarte dure pentru a corecta derapajeledin anii anteriori”, a apreciat Emil Boc.
Boc a mai spus că România este „pe un climat stabil”, a ieșit dinrecesiune și este pe creștere economică și acest lucru este dovadafaptului că împrumutul internațional contractat a protejat Româniade derapaje majore.
El a adăugat că acordul cu FMI, CE și BM a permis Românieipăstrarea unui curs euro-leu stabil, întrebând retoric unde s-ar fiajuns fără acest acord și cu o dublare a cursului.
Premierul Emil Boc a criticat modelul de dezvoltare centrat pe statși pe dependența cetățenilor față de stat, adăugând că acesta afost promovat de Ion Iliescu și de PSD și că aceasta a fostpolitica în ultimii 20 de ani, iar criza economică din 2009 aarătat eșecul unei asemnea mod de a face politică.
„În ultimii 20 de ani, din nefericire, România a promovat modelulde dezvoltare cetrat pe stat și pe cetățenii dependenți de stat,acesta fiind în esență modelul promovat de Ion Iliescu și de PSD.Modelul ales după 1990 a fost acela de a fundamenta o dezvoltarecentrată pe stat, iar politicienii își susțineau programeleelectorale pe promisiuni sociale, de multe ori fără acoperire șicare îngreunau statul”, a spus Boc.
El a mai arătat că, în loc ca resursele să fie orientate cătreinvestiții și locuri de muncă, acestea au mers către pomenielectorale și deficit bugetar, iar acest lucru a obligat actualulGuvern să se orienteze pe restrângerea cheltuielilor publice,unerori prin măsuri dureroase. Boc a spus că este greu de explicatoamenilor aceste măsuri și ca aceștia să înțeleagă că au salvatțara de la colaps.
Potrivit lui Emil Boc, social-democrații merg pe ideea că trebuieîmpărțit tot ce există, dar necazul este că se ajunge să se împartăsărăcia. „Înainte de a împărți tortul în felii, trebuie ca cinevasă plătească tortul”, a explicat primul ministru, adăugând că „aîmpărți feliile de tort înseamnă o politică care nu corespunderealității”.
El a mai spus că această criză pe care țara noastră a traversat-oeste consecința „intervenționismului etatist”, iar ieșirea dincriză se face prin „neutralizarea centrilor nervoși aiintervenționalismului etatist”.
Primul ministru a vorbit despre descentralizare, din perspectivaordoliberalismului, despre restructurarea companiilor de stat,despre importanța clasei de mijloc, dar și despre „micile așezăriurbane din mediul rural”.
„Fără clasa de mijloc suntem vulnerabili. O democrație nu poate fistabilă fără existența acestei clase de mijoc. România are nevoiede o clasă de mijloc, mai ales acum, în micile așezări urbane dinmediul rural, unde nu există, în acest moment, potențial dedezvoltare. Consolidarea clasei de mijloc este obiectivulfundamental al activității PDL și al Guvernului”, a precizat EmilBoc.
Primul ministru a făcut aceste afirmații la dezbaterea”Ordoliberalismul și economia socială de piață – un proiect dereformă a societății românești”, organizată de grupul de lucru”Ordoliberalism și economie socială de piață în România”,Institutul de Studii Populare și Fundația Konrad Adenauer, unde afost lansată schița unui proiect de reformă a societățiiromânești.
Alina Novăceanu, [email protected]

Situaţia dramatică prin care trece un brand uriaş al României. Ce se poate întâmpla în...
Interzis săracilor! Cât costă o omletă în restaurantul lui Victor Slav din București
FOTO. Loredana Groza, noi imagini controversate! Cum s-a lăsat pozată și filmată cântăreața
Durerile de gât nu sunt provocate doar de răceală. De ce te-ar putea durea gâtul
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Simona Halep și Mircea Badea, întâlnire de gradul zero in trafic! Bolidul sportivei, criticat de...
Lidl se transformă! Ce începe să vândă, primele produse ajung în magazinele din România
VIDEO Trucuri pentru a avea mai multe locuri în avion
Te-ai gândit că trebuie să cumperi anvelope noi? Iată cum le alegi pe cele mai...
Telenovelă în toată regula. Întâlnire de gradul zero între Cristi Borcea și actualul soț al...
BANCUL ZILEI – Fetele de măritat și detaliile picante din dormitor
Virusul care ar putea provoca o nouă pandemie. 40% dintre oamenii infectați au murit
Ce meserie are iubita lui Laurențiu Reghecampf? Corina a studiat la Cambridge!
I se spunea CĂLĂUL și a fost cel mai mare CRIMINAL al tuturor timpurilor. Cum...
Tehnici de citire a chipului. Cum îți dai seama dacă o persoană îți ascunde ceva
Amanta lui Reghe, scandal uriaş cu un reporter. Detalii bombă despre trecutul Corinei
547 de NOI CAZURI de INFECTARE, INCIDENȚA pe JUDEȚ este 7,91
Incident grav cu Vladimir Putin și o jurnalistă americană: „O femeie frumoasă, drăguță...”
Vestea ȘOC a momentului în România: A fost găsită moartă
Doliu în muzica populară! O celebră artistă s-a stins din viață. Tragedie în România
Dumnezeule, nu! Virus apocaliptic la orizont! Covid-19 e ultima grijă. Vine Nipah
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021