Emil Boc trimite parlamentului propunerea ca Leonard Orban să conducă Ministerul Fondurilor Europene

Redactor:
Gândul
Emil Boc trimite parlamentului propunerea ca Leonard Orban să conducă Ministerul Fondurilor Europene
Consilierul prezidențial pe probleme de afaceri europene, Leonard Orban a participat astăzi la sedința Coaliției

UPDATE 11.39 Premierul Emil Boc a anunțat că miercuri va trimite Parlamentului propunerea ca Leonard Orban să fie desemnat ministru al Fondurilor Europene.

Leonard Orban, în calitate de ministru pentru Absorbția Fondurilor Europene, va prelua conducerea Departamentului pentru Afaceri Europene (DAE) și a Autorității pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS), urmând să coordoneze instituțional întregul proces de atragere a banilor europeni.

„În calitate de ministru, Orban va prelua conducerea DAE și ACIS și va coordona la nivel instituțional întregul proces de absorbție a fondurilor europene. El va reprezenta Guvernul în relațiile cu instituțiile europene de la Bruxelles și va asigura comunicarea și cu comisiile parlamentare de afaceri europene”, au declarat agenției MEDIAFAX surse oficiale.

Premierul Emil Boc a anunțat că miercuri va trimite Parlamentului propunerea ca Leonard Orban să fie desemnat ministru al Fondurilor Europene.

UPDATE 10.18 Consilierul prezidențial pe probleme de afaceri europene, Leonard O rban, a primit acordul coaliției pentru a conduce Ministerul de Coordonare a Absorbției Fondurilor Europene, au declarat agenției MEDIAFAX surse oficiale.


Consilierul prezidențial pe probleme de afaceri europene, Leonard Orban, al cărui nume a fost avansat pentru conducerea Ministerului de Coordonare a Absorbției Fondurilor Europene, a sosit la ședința de marți a coaliției, în care sunt discutate atribuțiile noului minister.
Ședința coaliției se desfășoară la Palatul Victoria.
Luni, Leonard Orban a venit la Palatul Victoria pentru a discuta cu premierul Emil Boc despre acest nou minister.
Ministerul Fondurilor Europene va fi înființat, probabil, în luna octombrie, iar cel mai probabil va fi condus de Leonard Orban, a declarat, vineri, ministrul Dezvoltării Regionale, Elena Udrea.
Premierul Emil Boc a precizat ulterior că înființarea ministerului pentru absorbția fondurilor UE și persoana care va conduce noua instituție vor fi anunțate în luna septembrie, după ce va exista un acord final al coaliției pe această temă.
El a arătat că înființarea Ministerului pentru Coordonarea Absorbției Fondurilor Europene nu va presupune acreditarea altor structuri pentru absorbția acestor fonduri, deoarece o astfel de procedură ar lungi și mai mult procesul. Ministerul va coordona structurile care au legătură cu absorbția fondurilor europene și va fi principala interfață cu Bruxelles, pentru a accelera acest proces.
Legea privind organizarea și funcționarea Guvernului prevede, la articolul 36, că „ministerele și miniștrii se aprobă de către Parlament, prin acordarea votului de încredere asupra Programului de guvernare și întregii liste a Guvernului, la învestitură”.
„Primul-ministru poate cere Parlamentului modificarea structurii Guvernului prin înființarea, desființarea sau, după caz, divizarea ori comasarea unor ministere. În astfel de situații prevederile art. 36 se aplică în mod corespunzător”, stabilește articolul 37 al aceluiași act normativ.
Deputatul PDL Sulfina Barbu a declarat, sâmbătă, la Suceava, că modificarea structurii Guvernului prin înființarea unui nou minister nu presupune ca toți miniștrii să fie reaudiați în comisii, ci doar candidatul pentru noul minister, iar noul Cabinet trebuie să obțină 235 de voturi în Parlament.
Surse politice au declarat agenției MEDIAFAX, în 7 iulie, că înființarea unui minister de Afaceri Europene, condus de liderul UNPR Marian Sârbu sau de consilierul prezidențial Leonard Orban, fost comisar european, și care să gestioneze inclusiv proiectele finanțate din fonduri UE, a fost discutată de președintele Băsescu cu premierul Boc, în întâlnirea din aceeași zi, la Palatul Victoria.
Sursele au mai precizat atunci că viitorul minister al Afacerilor Europene va coordona Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS) din subordinea premierului și, probabil, Autoritatea de Audit de pe lângă Curtea de Conturi, nu și autoritățile de management, urmând să fie condus de o persoană cu rang de ministru.
Leonard Orban a fost, în perioada 2001-2004, negociator-șef adjunct al României cu Uniunea Europeană, iar din decembrie 2004 până în aprilie 2005 a fost negociator-șef cu Uniunea Europeană.
Ca secretar de stat în Ministerul Integrării Europene, Leonard Orban a fost, apoi, coordonator al poziției României referitoare la statutul de observator activ la Uniunea Europeană, iar din iunie 2006 a fost șeful delegației României pentru negocierea aderării la Spațiul Economic European.
În perioada ianuarie 2007 – februarie 2010 a fost comisar european pentru Multilingvism.
Din martie 2010, Leonard Orban este consilier prezidențial pe probleme de afaceri europene.

Ovidiu Bărbulescu, [email protected]

Patru transferuri stelare la Universitatea Craiova. Mihai Rotaru i-a dat lovitura de graţie lui Gigi...
Doliu uriaș la Pro TV. Andreea Esca, răpusă de durere
FOTO. Andreea Marin, imagini de când era `vânată` de Playboy! Așa nu și-o mai aduce...
FOTO. Ea este considerată una dintre cele mai frumoase fiice de fotbaliști din lume! Cum...
Anunț important pentru românii cu mașină pe benzină și motorină. Ce se întâmplă la pompă...
Vacanţă în pandemie, cu preţul sănătăţii publice. Avertismentul experţilor: Efectele distracţiei se măsoară în numărul...
O familie din Iași s-a mutat în Zanzibar din cauza pandemiei: „Preţurile sunt chiar foarte...
Doliu uriaș la Pro TV. Andreea Esca, răpusă de durere
Ce a făcut Gigi Becali când a aflat că Anamaria Prodan e în stare gravă....
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
GE-NI-AL! Așa poți să primești o pensie de 3.000 de lei lunar. Trebuie să urmezi...
Zeci de copii cu păr pe tot corpul. Ce gafă halucinantă au făcut medicii: se...
Horoscop chinezesc complet pentru 2021: Pe ce dată începe Anul Boului de Metal?
Actrița din Juno și Inception a devenit el. Cum arată după ce a dezvăluit că...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Care este cea mai căutată resursă din lume, care în ţara noastră există din belşug,...
Carmen de la Sălciua, prima imagine alături de noul iubit! Iubirea pluește în aer /...
Inchide