• Publicat:
  • Actualizat:
Politică

Eurodeputata PSD Corina Crețu îi cere șefei FMI să-l retragă pe Jeffrey Franks din misiunea de la București pentru că a petrecut cu Sorin Blejnar

Eurodeputata PSD Corina Crețu îi cere șefei FMI să-l retragă pe Jeffrey Franks din misiunea de la București pentru că a petrecut cu Sorin Blejnar
Eurodeputata PSD Corina Crețu îi cere șefei FMI să-l retragă pe Jeffrey Franks din misiunea de la București pentru că "participă la petreceri fastuoase"

Vicepreședintele PSD Corina Crețu i-a trimis o scrisoare deschisă directorului general al FMI, Christine Lagarde, în care solicită retragerea lui Jeffrey Franks din funcția de negociator-șef cu România, pentru că ar fi participat la o petrecere „într-o stațiune de lux”, alături de funcționari.

Șeful misiunii FMI la București, Jeffrey Franks, a fost invitat în acest weekend la o petrecere privată la Bușteni, pe Valea Prahovei, unde s-a sărbătorit cu miel la proțap, la final fiind „încinsă” și o horă, conform Știrile ProTV. La petrecere au participat, printre alții, primarul comunei, Emanoil Savin, dar și șeful Fiscului, Sorin Blejnar.

Corina Crețu scrie, în mesajul transmis către Christine Lagarde, că România este într-un moment extrem de delicat, în care neliniștea socială a crescut până aproape de limita exploziei. „Nu cred că FMI își dorește să fie detonatorul acestei explozii. Consider că este momentul unui gest radical din partea dumneavoastră: numirea altui reprezentant al Fondului în relația cu România, capabil să fie neutru și echidistant, dar mai ales să manifeste un minim de empatie cu românii atinși de criză”, a subliniat vicepreședintele PSD.

Crețu a apreciat că este de neacceptat ca reprezentantul FMI să participe la petreceri fastuoase, alături de funcționari ai statului.

„Este inadmisibil ca – în țara căreia domnul Franks îi impune austeritate maximă, unde se moare de foame și de frig la propriu, unde sunt oameni care protestează în ger pentru că nu mai pot trăi cu salariile și pensiile pe care le au, o țară care nu mai poate oferi servicii decente de educație și de sănătate – reprezentantul FMI să participe la petreceri fastuoase, alături de funcționari ai statului român, în restaurante de lux, din stațiuni pe care puțini români și le pot permite”, a scris Crețu în documentul transmis directorul general al FMI.

Ea a apreciat că Jeffrey Franks nu mai are autoritatea de a-și exercita atribuțiile, pentru că, „prin participarea la acea petrecere, organizată și finanțată de oameni care aparțin PDL, nu mai este, în ochii opiniei publice, un observator neutru al evoluțiilor din România”.

„Domnia sa era deja perceput drept un sprijinitor al puterii de la București. Acum această percepție a fost întărită de un episod care denotă aroganță și lipsă de sensibilitate față de cei afectați de consecințele măsurilor impuse de FMI românilor și României”, a declarat europarlamentarul român.

Presa din România a relatat că Jeffrey Franks a participat, la sfârșitul săptămânii trecute, la o petrecere în stațiunea Bușteni. De altfel, Franks apare într-o înregistrare video difuzată de RTV dansând într-o horă într-un restaurant.

Inchide