• Publicat:
  • Actualizat:
Politică

EXCLUSIV- BOC și BLAGA au anunțat CĂ VOR CANDIDA LA ȘEFIA PDL. Ce soluție preferă BĂSESCU pentru GUVERN. PLUS- AVERTISMENTUL PREȘEDINTELUI: „Vă văd relaxați!”

EXCLUSIV- BOC și BLAGA au anunțat CĂ VOR CANDIDA LA ȘEFIA PDL. Ce soluție preferă BĂSESCU pentru GUVERN. PLUS- AVERTISMENTUL PREȘEDINTELUI: „Vă văd relaxați!”
Președintele Traian Băsescu s-a întâlnit pentru a patra oară cu șefii de organizații PDL, în încercarea de a-i convinge să accepte varianta premierului tehnocrat și realegerea lui Emil Boc la șefia partidului

VEZI AICI UN REZUMATAL DISCUȚIILOR DIN INTERIORUL ȘEDINȚEI

UPDATE 20:30 „Văvăd relaxați!”- Traian Băsescu- ” „Vă rog foarte mult să fițiatenți cu moțiunea de cenzură”

Fără a-și anunța în mod clar susținrea pentru vreunul dintrecandidații la șefia PDL, Traian Băsescu a făcut câteva afirmații,interpretate de o parte a șefilor democrat-liberali drept sprijinpentru Emil Boc. „Eu sunt partenerul primului-ministru și cred cănu aveți nicio îndoială în acastă privință. Am sprijinit reformeleguvernului, iar acestea își vor arăta cât de curând rezultatele”, aspus șeful statului, conform unor participanți la întâlnire.

Băsescu a făcut trimitere și la alegerile locale de anul viitor.”E foarte important să valorificați reformele făcute până acum. Deaici încolo nu vor mai fi luate măsuri dure”, a spuspreședintele.

Referitor la moțiuna de cenzură de săptămâna viitoare, TraianBăsescu i-a sfătuit pe pedeliști să nu ia lucrurile în glumă. „Văvăd relaxați!”, le-a spus președintele, adăugând: „Vă rog foartemult să fiți atenți!”

(Raul Florea, corespondent gândul)


UPDATE 20:30 BOCȘI BLAGA VOR CANDIDA

Potrivit unor surse participante la întalnire Emil Boc și VasileBlaga și-au anunțat colegii că vor candida la șefia PDL. TraianBăsescu a susținut din nou soluția unui premier tehnocrat.

(Lilian Ruse, senior editor gândul)


Președintele Traian Băsescu s-a întâlnit, ieri, pentru a patraoară cu șefii de organizații PDL, în încercarea de a-i convinge săaccepte varianta premierului tehnocrat și realegerea lui Emil Bocla șefia partidului, la congresul de la jumătatea lunii mai. Deșiconsilierul prezidențial Sebastian Lăzăroiu declara, cu câteva zileîn urmă, la Interviurile gandul căBăsescu nu va mai avea discuții cu liderii localidemocrat-liberali, pentru că decizia e la ei, președintele a alessă discute față în față cu cei de care depinde nu numai soartapartidului, dar și a guvernului.

Conform unor surse din PDL, planul pus la cale deBăsescu este ca Boc să-și prezinte demisia joi, după moțiunea decenzură a Opoziției, și în loc lui să fie nominalizat unprim-ministru tehnocrat. Actualul șef al Guvernului ar fi de acordcu această variantă dacă primește, în schimb, sprijinul filialelorpentru un nou mandat la conducerea partidului.

Proiectul prezidențial are însă o piedică majoră: candidatura luiVasile Blaga la președinția PDL. Sursele citate au precizat căBlaga ar vrea să-și anunțe candidatura tot după moțiunea decenzură, probabil joi. Dacă fostul ministru de Interne va intra încompetiția pentru șefia partidului, atunci ar avea șansele cele maimari să câștige lupta, indiferent de cel cu care concura.

În această situație, Emil Boc ar rămâne și fără șefiapartidului, și fără cea a guvernului, așa că premierul nu va mai fidipus să demisioneze din Cabinet, după cum relatează unii dintreapropiații săi.

În cazul în care Blaga candidează și Emil Boc rămâne la guvern,Băsescu pierde pe toată linia: PDL iese total de sub controlul său,iar guvernarea se va eroda și mai puternic.

Or, președintele nu este dispus să piardă nici partidul, niciguvernul. „Probabil că, dacă va vedea că nu există susținere pentruvarianta premierului tehnocrat, președintele îi va cere direct luiBlaga să nu candideze”, a declarat pentru gandul un vicepreședinteal PDL, înaintea întâlnirii.

Baronii locali, în expectativă

Înaintea întâlnirii cu președintele, de la Vila Lac 1, o vilă deprotocol din Cartierul Primăverii, liderii locali așteptau să vadăcu ce propunere vine președintele, astfel că puțini dintre ei auavut curajul să-și exprime opțiunile. Singurul, Ioan Oltean, șefulfilialei din Bistrița și unul dintre susținătorii lui Vasile Blaga,s-a declarat ferm în favoarea variantei premierului politic: „PDLanalizează toate soluțiile, însă cu un premier politic, PDLcoordonează mai bine guvernarea, iar coaliția este mai strânsunită. Și trebuie spus că nu doar premierul Boc a muncit pentruredresarea economică, ci tot partidul, alături de premier, a duspovara măsurilor dificile de austeritate. Deci și discuția desprepremier politic sau nepolitic trece prin filtrul partidului curesponsabilitate, iar decizia va fi hotărâtă așa cum va fi cel maibine pentru PDL, pentru alegerile dificile care îl așteaptă”.
Puțini sunt însă președinții de organizații care să aibă curajul săi se opună pe față lui Traian Băsescu, acesta fiind și motivulpentru care președintele a vrut să participe la discuții.

Inchide