EXCLUSIV GÂNDUL: Oferta lui Băsescu pentru UDMR: ZONA 9

EXCLUSIV GÂNDUL: Oferta lui Băsescu pentru UDMR: ZONA 9
Publicat: 23/04/2012, 19:30
Actualizat: 23/04/2012, 22:21

O hartă a României cu nouă județe din care unul să fie formatdin Harghita și Covasna, este oferta președintelui Traian Băsescuși PDL pentru UDMR, care are timp de gândire până luni să dea unrăspuns.

„Propunerea a fost ca Harghita și Covasna să formeze un județ.Greu de refuzat, greu de acceptat”, au declarat, pentrugândul, surse din UDMR.Potrivit acestora, în momentul de față curentul în Uniuneeste mai degrabă de respingere a ofertei făcute laCotroceni, mulți dintre liderii formațiunii punândpresiune pe Kelemen Hunor pentru a alege varianta ieșirii de laguvernare. Cu un scor de sub 5% în sondaje și cu LaszloTokes consolidându-și poziția în Secuime cu ajutorul Budapestei,mulți dintre udemeriști susțin că nu se poate face niciuncompromis.

Ruperea Ținutului Secuiesc, prin decuplareaMureșului de Harghita și Covasna, ar avea în opinia lor efecteelectorale dezastruoase, dând apă la moară și mai mult radicalilorcare și-au construit platforma politică pe „abandonul” comunitățiimaghiare de către UDMR. De asemenea, un răspuns favorabil oferteiprezidențiale pentru reorganizare în variantă minimală ar echivalași cu slăbirea forței maghiarilor în Bihor, Sălaj, Satu Mare șiMaramureș, pe care UDMR, în varianta sa de regionalizare, le vedeafăcând parte din aceeași regiune de dezvoltare. Mai mult, temerileUniunii sunt că, odată bătută palma pe noua hartă a României, vaavea de pierdut și prin anunțata comasare a comunelor.

Presiuni pentru ieșireade la guvernare

Oferta făcută la Cotroceni a fost întoarsă pe toate fețele deliderii UDMR în ședințe succesive, în cerc restrâns marți seară șiîn plen cu parlamentarii astăzi dimineață. La această ultimăîntâlnire, adepții ieșirii de la guvernare au fostmult mai vocali, tonul fiind susținut de lideri precumGyorgy Frunda, Laszlo Borbely sau Peter Lakatos.Tensiunea este departe de a se tempera, mai ales că sâmbătă, laTârgu Mureș, are loc ședința Consiliului Reprezentanților Unionali(CRU).

O reprezentare puternică în acest for au filialele din Bihor,Sălaj, Satu Mare și Maramureș, care au înțelegeri și protocoalesemnate pe plan local cu USL. De altfel, susțin surse din UDMR,dacă s-ar accepta varianta Cotroceniului, toate punțile denegociere cu USL ar fi tăiate.

Declarațiirezervate

În acest context, înainte de reuniunea CRU, liderii Uniunii suntextrem de rezervați menținându-și linia declarațiilor din ultimaperioadă. „Noi nu acceptăm varianta 8 regiuni transformate în 8județe. Căutam varianta de mijloc, care va fi varianta de mijloc înacest moment nu știu”, a declarat Kelemen Hunor,după întâlnirea cu parlamentarii UDMR.

El a marșat din nou pe varianta amânării luării unei decizii,invocând faptul că „marea majoritate” a organizațiilor județene”susțin organizarea unor referendumuri locale. De altfel, o mână deajutor pentru amânare ar putea veni chiar și din interiorul PDL,unde mulți dintre liderii cu greutate din teritoriu, dintre care nulipsesc Sorin Fruzăverde sau Florin Popescu, își văd date peste captoate calculele odată cu reorganizarea administrativă lansată de laCotroceni cu mai puțin de un an înainte de alegeri.

Crima care a speriat ţara! Vedeta de pe Instagram, ucisă şi aruncată în canal. E...
'Irina e o ❗️ Prietenul lui Dragnea, prima reacţie după scandalul cu Irina Tănase
FOTO. Antonia, imagini senzuale topless! Cum s-a lăsat pozată soția lui Velea
Dieta împotriva inflamației. Alimentele care luptă cu îmbătrânirea, durerea și bolile cronice
Bancul uluitor pe care Mitică Dragomir l-a spus soților Nicolae și Elena Ceaușescu! Când l-a...
Studiu: Omicron ar avea în componenţa sa fragmente dintr-un alt virus
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
STUDIU. Riscul de infectare cu coronavirus crește treptat după vaccinarea cu a doua doză
'Irina e o ❗️ Prietenul lui Dragnea, prima reacţie după scandalul cu Irina Tănase
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
ȘOFERUL care a MERS pe CONTRASENS în fața sediului POLIȚIEI a rămas FĂRĂ PERMIS
TOP 3: Cele mai bune filme de comedie din istorie
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit... Un sfârșit cumplit
BOMBA despre Pfizer! Toți cei vaccinați cu două doze trebuie să știe imediat
Dezvăluirile care au cutremurat lumea sportului! ”M-am gândit la sinucidere, am avut şi nebunia asta...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Decizia surpriză luată de Bill Gates pentru România. Ţara noastră este în prim-plan