EXCLUSIV Lista care ar putea rupe PSD. Iliescu: „Sper să nu ajungem la scindare”

Redactor:
Liliana Ruse
Redactor:
Marian Sultănoiu
Redactor:
Raluca Dumitriu
1703 delegați vor participa, pe 20 februarie, la Congresul PSD, potrivit unei liste provizorii întocmită, la începutul săptămânii de conducerea centrală a partidului. Dintre aceștia, nu mai puțin de 225 fac parte din organizația București, filiala condusă de Marian Vanghelie având cel mai mare număr de delegați, spre nemulțumirea susținătorilor lui Adrian Năstase.

1703 delegați vor participa, pe 20 februarie, la Congresul PSD,potrivit unei liste provizorii întocmită, la începutul săptămâniide conducerea centrală a partidului. Dintre aceștia, nu mai puținde 225 fac parte din organizația București, filiala condusă deMarian Vanghelie având cel mai mare număr de delegați, sprenemulțumirea susținătorilor lui Adrian Năstase, care spun că existăjudețe cu performanțe electorale mai bune care nu sunt reprezentatecorespunzător. Pe lângă aceasta, Vanghelie va garanta pentru MirceaGeoană și voturile celor 21 de reprezentanți ai organizației Ilfovși a celor 31 de la Giurgiu.

• Numărul dedelegați pentru fiecare filială în parte a fost stabilit la centru,cei mai mulți lideri de organizație primind norma de reprezentare”de sus”, fără explicații suplimentare referitoare la criteriile pebaza cărora s-a realizat aceasta. În ședința conducerii partiduluide luni, Adrian Năstase și apropiații săi s-a opus furtunosstabilirii numărului de delegați ai unei organizații în funcție derezultatele obținute de aceasta în turul al doilea alprezidențialelor în condițiile în care, la acel moment,PSD a fost sprijinit de PNL, cerând să fie luate în considerare șiturul întâi, și alegerile parlamentare, locale șieuroparlamentare.

„Nu știu de unde a ieșit norma mea de 30 dedelegați”

Adrian Năstase a declarat luni că în partid au apărut o serie dediscuții pe tema numărului de delegați desemnați pentru Congres decătre filialele teritoriale, existând astfel și președinți deorganizații care se simt nedreptățiți. Șefii de organizații susținoficial că nu au nemulțumiri față de norma de reprezentare. Cutoate acestea, cei mai mulți dintre ei nu au știut să spună după cecriteriu a fost stabilit numărul de delegați pe care trebuie să-iaducă la Congresul din 20 februarie.

• PreședintelePSD Vrancea, Marian Oprișan, a criticat faptul căorganizația sa nu va avea decât 49 de reprezentanți la congres:”I-am criticat pe Traian Băsescu și PD-L că au fraudat alegerile șiîn același mod noi vrem să fraudăm alegerile interne dinPSD. Această cifră nu ține cont în primul rând deperformanța organizațiilor județene. Asta este o cifră care seraportează doar la alegerile prezidențiale, trebuia făcută o sumă aultimelor alegeri. S-au jucat (….) unde i-a convenit lui Geoană afolosit rezultatul de la primul tur, unde nu i-a convenit, a pus aldoilea tur”, a acuzat Oprișan.

• La rândul său,președintele PSD Dâmbovița, Ion Stan, a susține cămodul în care a fost calculată norma de reprezentare la congesulpartidului este incorect, deoarece la congresul din 2005organizația sa a avut 75 de delegați, iar acum ar avea 51.

• VictorPonta a arătat, și el, că norma de delegați a foststabilită discreționar: „Ieri, la Gorj au fost informați că au 34,azi, după ce am vorbit eu în presă, aflu că au 43. Nu știu câți vorfi mâine, înțeleg că a mai fost aseară o întâlnire de taină (luniseara, la Fundația Renașterea, n.r.). Dl. Geoană n-are cumsă știe el cum va vota Gorjul de pune delegați mai puțini acolo,nimeni nu trebuie să știe cum votează cineva, chestia asta cucontrolatul voturilor e ceva groaznic„, a spus Ponta.

• „Nu știu deunde a ieșit norma mea de 30 de delegați”, ne-a declarat, ieri,președintele Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan. Acesta a adăugat că artrebui să fie vorba despre „performanța electorală” a filialei, darnu știe exact care dintre alegeri au fost luate în considerare.”Din păcate, nu fac parte dintre cei care au câștigat laprezidențiale. N-am, deci, de ce să fiu nemulțumit. Suntmulțumit și abia aștept să treacă„, a arătat Moldovan.

• Nici șeful dela Satu Mare, Gheorghe Ciocan, nu știe de ce organizația sa va aveala Congres 32 de delegați. „Sunt mulțumit că ni s-o dat și avemnumărul ăsta. Dacă, la Conferința Județeană, vor mai vrea să vină 1- 2 membri la Congres, o să vină ca invitați. Criteriul a fost,probabil, și turul al doilea, și primul, și localele…”, adeclarat Ciocan.

• Liderul de laNeamț, Ioan Munteanu, este de părere că are cât delegați merităorganizația, deși, la celelalte Congrese numărul lor a fost și maimare. „Votul din turul întâi al prezidențialelor este cel politic,cel din turul al doilea, nu. În primul tur, Neamțul a a avut 89.715voturi, la al doilea 132.495, ar norma noastră de reprezentare laCongres este de 44 de membri. La alte Congrese am avut și 51 dedelegați”, a spus Munteanu.

• După ședințaconducerii PSD de luni, secretarul general al partidului, LiviuDragnea, urmează să aibă întâlniri cu președinții de organizațiinemulțumiți de norma de reprezentare. Surse din rândul acestorane-au precizat însă că norma a fost oricum stabilită și că nu semai poate face nimic pentru a fi schimbată. „Dragnea o sădiscute cu unul sau cu altul, dar nu va face nimic. Cel mult, o săstrecoare 1 sau 2 delegați acolo unde supărările sunt prea mari,dar asta nu va schimba situația”, ne-a declarat unuldintre șefii de organizații.

• Printreorganizațiile cu un număr mare de delegați se numără Olt (57),Argeș (55), Dolj (54), Iași (52), Dâmbovița (51), Teleorman (49),Vrancea (49), Suceava (47), Botoșani (46), Bacău (45), Galați (42),Buzău (39). Un număr mult mai mic de delegați vor avea Arad (21),Cluj (21), Covasna (21), Maramureș (21), Tulcea (21), Călărași(25). Citiți aici listacompletă.

Mitrea: Fac apel laboicotarea Congresului

Miron Mitrea a susținut, ieri, că face apel la boicotareaCongresului, respectiv la neparticiparea la acest for statutar,dacă Mircea Geoană nu va renunța la „aranjamentul” cu norma dereprezentare, care ar însemna „fraudarea alegerilor” interne dinpartid. „Dacă Mircea Geoană va încerca să falsifice acest Congres,și este evident că asta face acum, PSD se va sparge”, a spus Mitreapentru Gândul.

Iliescu: „Sper să nuajungem în situația scindării partidului”

Intenția lui Mircea Geoană de a impune un vot pe echipe este celde-al doilea motiv pentru care tabăra adversă ridică problemascindării PSD. „Un vot pe echipe ar fi complicat și ar duce larezultate nedorite. Eu sper că nu vom ajunge în situația scindăriipartidului”, a declarat, ieri, pentru Gândul, IonIliescu.

Info plus

Geoană s-a întâlnit cu apropiații la fundațiasoției

Președintele PSD, Mircea Geoană, și mai mulți susținători aisăi, printre care Constantin Niță, Dan Nica și Ion Vasile, s-auîntâlnit, luni seară, la sediul Fundației „Renașterea” condusă deMihaela Geoană. Ion Vasile a precizat că discuția a vizat „viațapartidului din perspectiva Congresului”: „Nu a fost o întâlnireoficială. Avem momente când simțim nevoia să dialogăm, să ne vedemdin perspectiva a ceea ce urmează să se întâmple în partid. Nu aconvocat nimeni această ședință, am fost câțiva colegi care am avuto discuție informală legată de ce s-a întâmplat în ConsiliulNațional și despre ce se va întâmpla la Congres. Am avut discuțiidespre toate temele care urmează să fie dezbătute, inclusiv despreprogramul politic, despre ofertele cu care se vor înscrie încompetiție colegii noștri, despre modificarea statutului”.

Cristi Borcea, anunţul momentului. Nu e glumă: ”Valentina vrea asta!” Lovitură de teatru în familia...
Caz nemaiîntâlnit în Botoșani! Ce au găsit chirurgii în abdomenul acestei femei obeze
FOTO. Cum arată acum fosta amantă a lui Ciprian Marica! Ana Muntean s-a schimbat total
Secret MURDAR! De ce se plimbă, de fapt, stewardesele pe culoar, în avion? Nici prin...
Gigi Becali nu se uită la bani pentru fetele lui! Ce cadou fabulos de 300.000...
Trecutul STRANIU al poliţistului care l-a trântit la pământ pe inginerul argeşean! Ce făcea bărbatul...
NEWS ALERT Euro urcă la un nou maxim istoric
BANCUL ZILEI – Un primar află de la nevastă că a fost înșelat
Dragostea pentru muncă, dusă la extrem. Un tată și-a botezat copilul „Departamentul de Comunicare Statistică”
Caz nemaiîntâlnit în Botoșani! Ce au găsit chirurgii în abdomenul acestei femei obeze
Detalii NEȘTIUTE din viața Zoiei Ceaușescu ies ACUM la iveală. Totul despre întâlnirile amoroase SUPRAVEGHEATE...
Încă doi concurenți vor fi ELIMINAȚI de la Survivor. Prezentatorul Dan Pavel nu vrea să-i...
Cât trebuie să plătești pentru fiecare kilogram de bagaj de cală la Ryanair, Blue Air...
Dacă vizitezi acest trib, bărbatul pleacă din casă, iar soţia lui vine la tine. Ce...
Este din nou DOLIU în muzica populară din România: A murit RĂPUS DE CORONAVIRUS
Cele mai nocive sortimente de cafea pentru inimă. De evitat!
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Cine este românca ce conduce una dintre afacerile lui Bill Gates în România şi alte...
Inchide