EXCLUSIV. Megasondajul USL la nivel național: cum s-au întrecut județele să trimită la centru „producții” record de peste 60 la sută. TOP 3: Vrancea – 74%, Buzău – 72%, Ialomița – 72%

Publicat: 23/04/2012, 19:30
Actualizat: 19/02/2014, 12:51

Liderii USL au declarat pentru gândul că, în urmacentralizării datelor venite din teritoriu, după efectuareasondajelor de opinie, scorul Uniunii la nivel național estesituat între 60 – 66%.

Filialele USL au termen până la 15 iulie să trimită rezultatelesondajelor de opinie conducerii celor trei partide pentru a seanaliza scorul din fiecare județ, dar și candidații potrivițipentru a reprezenta Uniunea la alegerile locale șiparlamentare.

Potrivit secretarului general al PSD, LiviuDragnea, în Kiseleff au ajuns rezultatele din 30 deorganizații județene. „După primirea acestor date, pot spune căscorul USL se situează între 60 și 66%, iar trendul este încreștere, deoarece nu am primit rezultatele de la filialele care auscoruri bune. Spre exemplu la Teleorman nu am finalizat sondajulpână acum”, a declarat pentru gândulsecretarul general al PSD.

Și în tabăra liberalilor, atmosfera este una optimistă.”Scorul PNL este în acest moment situat între25-27%, dar sperăm să atingem 30% după ce ne vin toatedatele. Stăm însă foarte bine la nivelul USL în jurul a 65%”, auspus surse din conducerea PNL. Liderii Uniunii susțin că „au mareîncredere” în sondajele comandate în fiecare județ, deoarece”au fost chestionate peste 100.000 de persoane la nivelnațional, iar marja de eroare este foartemică”.

Cine aduce voturilepentru USL

Potrivit datelor primite din teritoriu, niciunjudeț – excepție Harghita și Covasna, nu araportat un procent mai mic de 50% pentru USL. În schimb,există județe unde liderii social-democrați și liberali au precizatpentru gândul că PDL aproapenu contează în lupta politică, jocurile fiind făcute în cadrulUniunii.

Printre fruntașii care au anunțat la București scoruri pestemedia pe țară se numără: Vrancea – 74%, Vâlcea – 72%,Ialomița – 72%, Botoșani – 68%, Vaslui – 65%, Buzău 72%, Constanța 63%, Hunedoara – 69%. ÎnVrancea, PDL este cotat în sondajele USL la 13%, în Botoșani cu22%, Olt – 19%, Ilfov – 18%, Călărași – 11%, Constanța – 11%. „PSDare 52% în sondajul pe municipiul Buzău și 51% pe județ, în timp cePNL are 24% la județ și 21% pe municipiu. Scorul PDL este de 18%.USL are o cotă de 72% în județ. Dacă aș candida din partea PSD așobține 65% din voturi, în timp ce din partea USL aș obține 70%”, asubliniat primarul municipiului Buzău, Constantin Boșcodeală.Acesta a adăugat că și pentru funcția de președinte al ConsiliuluiJudețean, Victor Mocanu nu are emoții având 58% dacă ar candida dinpartea USL și 36% dacă ar candida din partea PSD. Primarul aadăugat că l-a măsurat și pe democrat-liberalul Cezar Preda.”Pentru Primărie are o cotă de 26%”, a spus Boșcodeală.

Cei din USL au anunțat că au scoruri de peste 50% și înBacău, Ilfov, Neamț, Galați, Brașov. Și liberalii șisocial-democrații din județele unde nu s-au încheiat sondajele -Iași, Brăila, Dolj, Bistrița-Năsăud, Teleorman, Dâmbovița afirmă căse înscriu în media națională a USL. „Putem să depășim acest ușoracest scor”, au declarat pentru gândul lideri dinorganizațiile Dolj și Iași ale Uniunii.

Surpriza de la Arad. Cuce se laudă USL în județele portocalii

Liderii USL din județele unde domină PDL au informat centrul căsituația s-a schimbat și că au trecut de pragul de 50%. Un exemplueste județul Arad, condus de Gheorghe Falcă, undeliderii PSD din teritoriu susțin că USL are aproape 52% intenție devot.

Și la Timișoara, liderii PNL din teritoriumizează pe un scor bun. „USL are peste 50% în Cluj în pofidapatriotismului local pentru premierul Emil Boc”, a declarat pentrugândul senatorul PSDAlexandru Cordoș.

Și la Brașov, unde reședința de municipiu estecondusă de democrat-liberalul, George Scripcaru, Uniunea are unscor de peste 50%. „Avem 61% la nivelul județului. Scorul dintrePNL și PSD este aproximativ egal”, a precizat pentrugândul președintele PSDBrașov, Constantin Niță.

La Botoșani, unde în acest moment președinteleConsiliului Județean și primarul municipiului reședință de județsunt de la PDL, scorul anunțat de USL este foarte bun pentruUniune. „La nivelul USL avem 68% în județ, PSD are 39%, iar PNL29%, în timp ce PDL are 22%”, ne-au declarat liderii locali aiUSL.

În Suceava, județul lui Gheorghe Flutur, USLare o cotă de 64%. „Din analiza sondajelor efectuate de fiecareparte, s-a constatat că rezultatele acestora nu diferă foarte mult,diferențele dintre cele două măsurători arată o diferență de maxim2 procente… amândouă sondajele au arătat că Uniunea SocialLiberală este opțiunea politică a 64% dintre suceveni„, searată într-un comunicat semnat de liderii USL Suceava. Conformprotocolului din plan local, candidatul pentru CJ va fi dat de PSD,iar cel pentru Primăria Suceava de ACD (PNL-PC).

La Bacău se poate ajunge laexcluderi: Hrebenciuc sau Stavarache. Bătălie și laIlfov

În pofida rezultatelor optimiste pentru Uniune, există anumitefiliale unde animozitățile dintre liderii locali ai PSD și PNL nuau fost estompate. Județul Bacău reprezintă înacest moment cel mai mare risc pentru buna colaborare în cadrulUniunii, au declarat pentru gândul surse dinconducerea USL.

Social-democrații din județ vor să propună candidatul pentruConsiliul Județean – Dragoș Benea și să laseliberalilor candidatul pentru Primărie – RomeoStavarache. Liderii PNL din Bacău nu sunt de acord cuaceastă variantă și doresc ca ambii candidați să provină din rândulliberalilor. Președinții celor două filiale ViorelHrebenciuc (PSD), respectiv Romeo Stavarache (PNL) au fostavertizați de la centru că sondajele vor fi cele care vor stabilicandidații pentru CJ și Primărie, iar dacă nu se va respectadecizia luată la centru se poate ajunge la excluderi.

Probleme sunt și la Ilfov unde liderii localiRobert Negoiță (PSD) și Marian Petrache (PNL) nuau ajuns la un acord. Ambii vor ca filiala pe care o conduc săpropună candidatul pentru președinția Consiliului Județean.Liberalii mizează pe faptul că organizația PSD Ilfov nu se află întopul organizațiilor pesediste, în timp ce PNL Ilfov reprezintă ofilială de top pentru liberali.

Tensiuni în cadrul USL sunt și laVâlcea unde liberalii șisocial-democrații își dispută candidaturile pentru CJ și Primărie.Conform Protocolului USL, PSD are dreptul să propună 21 decandidați pentru CJ și 20 de candidați pentru primăriile municipiireședință de județ. În acest moment, social-democrații au 16președinți de Consiliu Județean în funcție, deci le vor mai rămânedreptul să nominalizeze cinci candidați pentru această poziție.”Este posibil ca numărul candidaților din partea PSD să crească cuunu – două nume, dar doar dacă vom arăta celor de la PNL că avemcandidați foarte buni”, au menționat surse din conducereapartidului.

Estimarea luiDragnea

Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a declarat pentrugândulcă în urma datelor venite din teritoriu este posibil ca laviitoarele alegeri locale PDL să mai câștige doar „cinci sau șapte”președinții de CJ, iar cei de la UDMR „trei sau patru”. Potrivitacestor calcule, Uniunea ar avea șanse să câștige alegerile în29-32 de județe.

Bucureștiul este gata înseptembrie

USL a amânat organizarea de sondaje înCapitală, organizațiile din București fiind ultimele carevor fi testate. De altfel, la PSD au avut loc deja anumite mutațiiîn structura de conducere a filialei, Marian Vanghelie fiinddebarcat din funcția de președinte. Surse din USL susțin că esteposibil ca același deznodământ să aibă și AndreiChiliman, președintele PNL București. Co-președinții USL,Victor Ponta și Crin Antonescu și-au exprimat susținerea pentru onouă candidatură a lui Sorin Oprescu pentruPrimăria Capitalei, declarând că este posibil ca acesta să fiesusținut de Uniune la alegerile locale. „Filialele PSD, PNL și PCdin București sunt foarte importante deoarece aduc un număr mare devoturi. USL trebuie să câștige alegerile în București”, au precizatsurse din conducerea Uniunii.

Cât au costatsondajele

Sondajele din fiecare județ au fost impuse filialelor locale dela centru pentru a se măsura candidații pentru Consiliul Județean,Primărie, dar și opțiunea de vot pentru PSD și ACD (PNL-PC).Sondajele au fost efectuate pentru ACD de Agenția de RatingPolitic, Gallup și CCSB, în timp ce la PSD au fost făcute de CSCIși Avangarde. Prețul pentru liberali a fost fix – 8.000 deeuro, în timp ce pesediștii și-au negociat prețul înfiecare filială. Cu toate acestea, suma plătită a fost în medie lafel ca la liberali, prețul variind între 7.000 și9.000 de euro.

Celebra prezentatoare TV a ţării a fost concediată. Umilinţa la care nimeni nu se aştepta...
Conversațiile intime dintre Irina şi amant! Dar stai să vezi ce poze îi dădea: 'Te-am...
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Bolile în funcție de grupa de sânge. Cine riscă să facă mai ușor diabet
Horia Moculescu, alergat de frații Becali pentru o datorie la jocurile de noroc? Prima reacție...
Olaf Scholz este noul cancelar al Germaniei. Era Merkel a luat sfârşit
Cei care dau traseul pentru PERMIS trebuie să se ferească de această mașină
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
VIDEO. Cum arată capsulele pentru sinucidere asistată în 30 de secunde
Conversațiile intime dintre Irina şi amant! Dar stai să vezi ce poze îi dădea: 'Te-am...
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
ACUM, INTERVIU LIVE cu prof. univ.dr., fostul șef al Spitalului de Boli Infecțioase, Sorin RUGINĂ
Dezvăluirea șocantă făcută de Donna D’Errico la 23 de ani după rolul din Baywatch
Este 24 decembrie 2021 zi liberă? Lista completă a zilelor de vacanță pentru sărbătorile de...
Veste cumplită de la șeful Pfizer: Va ajunge la câteva milioane. E cutremur în toată...
Astrele au avut dreptate. Despărțirea lui Liviu Dragnea de Irina Tănase a fost prezisă încă...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...