EXCLUSIV: Moțiunea a picat. Ce se taie. Ministru: „În două săptămâni se face remanierea”

Redactor:
Raul Florea
EXCLUSIV: Moțiunea a picat. Ce se taie. Ministru: „În două săptămâni se face remanierea”
Doi miniștri importanți ai Cabinetului Boc au declarat pentru Gândul că remanierea Guvernului este iminentă. Astăzi, la Guvern, are loc tăierea din eșalonul doi

Moțiunea de cenzură a picat, ieri, la limită: opoziția mai aveanevoie doar opt voturi ca să-l dea jos pe Emil Boc, în condițiile în caremai mulți aleși PDL și UNPR au întors, în ultimul moment armelecontra propriului Guvern. Boc rămâne în funcțieși trece la aplicarea planului de tăiere cu 25 la sută a salariilorși 15 la sută a pensiilor. În paralel, confruntat cu o pierderedramatică de imagine (PDL are un minus 10 la sută în doar o lună,în sondajul propriu), premierul va fi obligat să facă o remaniere.Liderii PDL susținători ai ideii de restructurare (care ar trebuisă fie validată de Legislativ și care ar presupune comasări deministere) sunt acum mai prudenți, după votul la limită dinParlament. „Peste două săptămâni se face remanierea”, a declaratpentru Gândul un ministruimportant din Cabinetul Boc. „Remanierea e obligatorie. Cel târziuîn această vară!” a împins puțin termenul un coleg de Cabinet.Citiți aici cedeclară miniștrii despre tăierile din propriile ministere, cu caretrebuie să se prezinte miercuri în ședința de Guvern: Miniștrii explică pentru Gândul deunde taie. Cum a desenat Videanu restructurarea din minister:”Arată așa, ca un format A4″

De asemenea, citiți în în continuare cum rezolvă remanierearăzboiul intern dintre Traian Băsescu și greii PDL.

Parlamentarii PDL fierb: „Cel puțin trei miniștri vor fiînlocuiți”

„În două săptămâni se face remanierea. Într-o săptămână nuputem, pentru că trebuie să discutăm la partid și în coaliție”, adeclarat, pentru Gândul, unuldintre miniștrii importanți ai guvernului. Practic, discuțiilereferitoare la remaniere vor începe încă din această săptămână, iarconcluziile despre cine rămâne și cine pleacă sunt așteptate pânăla finalul lunii. Totul va trebui pus la punct „cât mai curândposibil. De săptămâna viitoare, până la sfârșitul verii”, aprecizat pentru Gândul un altministru democrat-liberal cu greutate în Cabinetul Boc.

• Presiunea asuprapremierului Emil Boc vine îndeosebi din partea parlamentarilor PDL,care așteaptă ca guvernul să răspundă corespunzător votului princare aceștia au scăpat cu fața curată Executivul. „Cel puțin treiminiștri vor fi înlocuiți”, spun surse parlamentare Gândul, încondițiile în care „amânarea nu are cum să facă bine”.

• Principalelenemulțumiri sunt legate de independenții din Cabinetul Boc: Mihai Șeitan, ministrulMuncii, șeful Finanțelor, Sebastian Vlădescu, șiministrul Agriculturii, Mihail Dumitru.

Ideea remanierii în două trepte: cine vor fi primiisacrificați

Concret, în cadrul partidului există două scenarii. Primulpresupune o remaniere rapidă a miniștrilor din linia a doua,acțiune menită să aibă impact asupra electoratului și care sătransmită semnalul că guvernul nu va înlemni în actuala formulă,pentru ca, în toamnă, să aibă loc o restructurare dură aExecutivului, care să implice inclusiv comasarea anumitorministere.

O a doua variantă este ca primii pe lista celor îndepărtați săfie miniștrii cu greutate, tripleta Vasile Blaga, Adriean Videanu,Radu Berceanu, iar ieșirea acestora din scenă să se facă directprin reconfigurarea ministerelor pe care aceștia le conduc. Dealtfel, tripleta BVB este din ce în ce mai criticată de TraianBăsescu, însă în cadrul partidului există temerea că o loviturădirectă aplicată unuia dintre cei trei ar duce la scindareaPDL.

Udrea „agreează ideea unei restructurări”

Deși teza remanierii/restructurării este susținută de toțiliderii pedeliști, oficial, nimeni nu vrea să dea termene.

• „Sunt printrecei care agreează ideea unei restructurări. Solicitarea a venit dinpartea președintelui, dar nu s-a discutat încănici la nivelul guvernului, nici la nivelul partidului”, adeclarat ministrul Dezvoltării și Turismului, ElenaUdrea.

• Cel al cărui nume estepe buzele majorității democrat-liberalilor când vine vorba deremaniere, Sebastian Vlădescu, este, însă,reticent: „Nu la remaniere mă gândesc, ci la rectificarea bugetarăcare va avea loc peste două săptămâni”.

• Categoric este șiministrul Videanu. „Hai, dom’le, e o prostie…!În niciun caz acum. Poate la toamnă”, dă asigurăriprim-vicepreședintele PDL.

Problema reînnoirii Guvernului Boc a fost în prim-planul maimultor reprezentanți ai partidului. Emil Boc a fost pus față înfață cu liderii pedeliști chiar înaintea moțiunii, vicepreședinteleCezar Preda reproșându-i, luni, în biroul permanent, că nu a”exclus miniștri”. Declanșarea remanierii chiar la finalul acesteiluni a fost susținută și de vicepreședintele PDL, Ioan Oltean, carea anunțat în urmă cu două săptămâni că „sunt mulți miniștri care nuau confirmat”. La finalul săptămânii trecute, un alt deputatdemocrat-liberal, Mihai Oprișcan, îi indica drept remaniabili peSebastian Vlădescu, Mihai Șeitan, Mihai Dumitru și Daniel Funeriu,afirmând că soarta celor patru a fost deja discutată în cadrulgrupului parlamentar.

CITEȘTE AICI TEXTUL MOȚIUNII CARE S-ADEZBĂTUT MARȚI ÎNPARLAMENT

Gigi Becali a anunţat că FCSB are un nou atacant. Basarab Panduru, dat pe spate...
A MURIT Oana Ştefănescu! Doliu uriaş în România...
FOTO. Anamaria Prodan, în costum de baie! Aparițiile ei spectaculoase sunt de nota zece
Bărbatul de 50 de ani cu care se căsătorește fiica lui VADIM TUDOR! Toată lumea...
Numai Ion Țiriac putea face asta! Miliardarul a uitat două Ferrari într-un garaj și după...
Țara din Europa pe care toată lumea a uitat-o. Nu a primit nici măcar o...
Ion Cristoiu: Unirea din 1859 n-ar fi fost posibilă dacă Imperiul Otoman n-ar fi trecut,...
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Când am putea reveni la normalitate. Cele mai bune și cele mai negre scenarii
A MURIT Oana Ştefănescu! Doliu uriaş în România...
Viață de bogătan! Ion Țiriac a uitat 2 Ferrari-uri într-un garaj din München. Ce s-a...
Au DISTRUS totul în calea lor! Cel mai VECHI oraș din America, o MINUNE arheologică,...
Despre Mălina Olinescu se știa că s-a sinucis, dar acum s-a aflat adevărul! Mărturie BOMBĂ,...
Horocop 25 ianuarie 2021. Zodia care își atinge obiectivele dificile
BAYWATCH: Veste tristă. Atăzi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru...
Vestea ȘOC a momentului în România: Marea artistă A MURIT...
Theresa Ivancik, femeia cu bicepși de 40 de centimetri care este des confundată cu un...
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Ce preziceau că se va întâmpla în 2021… oamenii din 1921. E incredibil câte dintre...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide