EXCLUSIV: Moțiunea a picat. Ce se taie. Ministru: „În două săptămâni se face remanierea”

Redactor:
Raul Florea
EXCLUSIV: Moțiunea a picat. Ce se taie. Ministru: „În două săptămâni se face remanierea”
Doi miniștri importanți ai Cabinetului Boc au declarat pentru Gândul că remanierea Guvernului este iminentă. Astăzi, la Guvern, are loc tăierea din eșalonul doi

Moțiunea de cenzură a picat, ieri, la limită: opoziția mai aveanevoie doar opt voturi ca să-l dea jos pe Emil Boc, în condițiile în caremai mulți aleși PDL și UNPR au întors, în ultimul moment armelecontra propriului Guvern. Boc rămâne în funcțieși trece la aplicarea planului de tăiere cu 25 la sută a salariilorși 15 la sută a pensiilor. În paralel, confruntat cu o pierderedramatică de imagine (PDL are un minus 10 la sută în doar o lună,în sondajul propriu), premierul va fi obligat să facă o remaniere.Liderii PDL susținători ai ideii de restructurare (care ar trebuisă fie validată de Legislativ și care ar presupune comasări deministere) sunt acum mai prudenți, după votul la limită dinParlament. „Peste două săptămâni se face remanierea”, a declaratpentru Gândul un ministruimportant din Cabinetul Boc. „Remanierea e obligatorie. Cel târziuîn această vară!” a împins puțin termenul un coleg de Cabinet.Citiți aici cedeclară miniștrii despre tăierile din propriile ministere, cu caretrebuie să se prezinte miercuri în ședința de Guvern: Miniștrii explică pentru Gândul deunde taie. Cum a desenat Videanu restructurarea din minister:”Arată așa, ca un format A4″

De asemenea, citiți în în continuare cum rezolvă remanierearăzboiul intern dintre Traian Băsescu și greii PDL.

Parlamentarii PDL fierb: „Cel puțin trei miniștri vor fiînlocuiți”

„În două săptămâni se face remanierea. Într-o săptămână nuputem, pentru că trebuie să discutăm la partid și în coaliție”, adeclarat, pentru Gândul, unuldintre miniștrii importanți ai guvernului. Practic, discuțiilereferitoare la remaniere vor începe încă din această săptămână, iarconcluziile despre cine rămâne și cine pleacă sunt așteptate pânăla finalul lunii. Totul va trebui pus la punct „cât mai curândposibil. De săptămâna viitoare, până la sfârșitul verii”, aprecizat pentru Gândul un altministru democrat-liberal cu greutate în Cabinetul Boc.

• Presiunea asuprapremierului Emil Boc vine îndeosebi din partea parlamentarilor PDL,care așteaptă ca guvernul să răspundă corespunzător votului princare aceștia au scăpat cu fața curată Executivul. „Cel puțin treiminiștri vor fi înlocuiți”, spun surse parlamentare Gândul, încondițiile în care „amânarea nu are cum să facă bine”.

• Principalelenemulțumiri sunt legate de independenții din Cabinetul Boc: Mihai Șeitan, ministrulMuncii, șeful Finanțelor, Sebastian Vlădescu, șiministrul Agriculturii, Mihail Dumitru.

Ideea remanierii în două trepte: cine vor fi primiisacrificați

Concret, în cadrul partidului există două scenarii. Primulpresupune o remaniere rapidă a miniștrilor din linia a doua,acțiune menită să aibă impact asupra electoratului și care sătransmită semnalul că guvernul nu va înlemni în actuala formulă,pentru ca, în toamnă, să aibă loc o restructurare dură aExecutivului, care să implice inclusiv comasarea anumitorministere.

O a doua variantă este ca primii pe lista celor îndepărtați săfie miniștrii cu greutate, tripleta Vasile Blaga, Adriean Videanu,Radu Berceanu, iar ieșirea acestora din scenă să se facă directprin reconfigurarea ministerelor pe care aceștia le conduc. Dealtfel, tripleta BVB este din ce în ce mai criticată de TraianBăsescu, însă în cadrul partidului există temerea că o loviturădirectă aplicată unuia dintre cei trei ar duce la scindareaPDL.

Udrea „agreează ideea unei restructurări”

Deși teza remanierii/restructurării este susținută de toțiliderii pedeliști, oficial, nimeni nu vrea să dea termene.

• „Sunt printrecei care agreează ideea unei restructurări. Solicitarea a venit dinpartea președintelui, dar nu s-a discutat încănici la nivelul guvernului, nici la nivelul partidului”, adeclarat ministrul Dezvoltării și Turismului, ElenaUdrea.

• Cel al cărui nume estepe buzele majorității democrat-liberalilor când vine vorba deremaniere, Sebastian Vlădescu, este, însă,reticent: „Nu la remaniere mă gândesc, ci la rectificarea bugetarăcare va avea loc peste două săptămâni”.

• Categoric este șiministrul Videanu. „Hai, dom’le, e o prostie…!În niciun caz acum. Poate la toamnă”, dă asigurăriprim-vicepreședintele PDL.

Problema reînnoirii Guvernului Boc a fost în prim-planul maimultor reprezentanți ai partidului. Emil Boc a fost pus față înfață cu liderii pedeliști chiar înaintea moțiunii, vicepreședinteleCezar Preda reproșându-i, luni, în biroul permanent, că nu a”exclus miniștri”. Declanșarea remanierii chiar la finalul acesteiluni a fost susținută și de vicepreședintele PDL, Ioan Oltean, carea anunțat în urmă cu două săptămâni că „sunt mulți miniștri care nuau confirmat”. La finalul săptămânii trecute, un alt deputatdemocrat-liberal, Mihai Oprișcan, îi indica drept remaniabili peSebastian Vlădescu, Mihai Șeitan, Mihai Dumitru și Daniel Funeriu,afirmând că soarta celor patru a fost deja discutată în cadrulgrupului parlamentar.

CITEȘTE AICI TEXTUL MOȚIUNII CARE S-ADEZBĂTUT MARȚI ÎNPARLAMENT

Iulia Vântur, disperată după ce a fost găsit mort în casă! Familia lui Salman Khan...
FOTO. Vica, balerina lui Piţurcă, s-a fotografiat goală în pat! Imagini interzise cu vedeta TV
Vestea care șochează! Fiul premierului Ludovic Orban este implicat într-un scandal URIAȘ
Lumea filmului, în doliu. Sylvester Stallone este în șoc
FOTO. Cum arăta Mirela Vaida acum 15 ani. Imagini fabuloase de pe vremea când cânta...
ȘOC în cazul Caracal! Unde ar fi fost văzută Alexandra. A apucat să SPUNĂ că...
România este în topul ţărilor acuzate la CEDO. Cât plătim pentru condamnările de la CEDO
Cum ar putea România să hrănească toată Europa
Iulia Vântur, disperată după ce a fost găsit mort în casă! Familia lui Salman Khan...
Colegii îi furau mereu laptele din frigider. Enervată, Naty a făcut un GEST de care...
A ridicat DRONA să cerceteze o zonă. Când s-a uitat pe filmare a rămas PERPLEX
Mihai Stoica s-a dat de gol! Unde se afla acesta, cu toate că a fost...
Ministrul Sănătăţii, anunţ şoc. Vom avea sau nu restricţii după alegeri?
Alimentul-minune care „repară” ficatul bolnav. TOP 13 alimente în dieta pentru un ficat sănătos
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
„Elveţia României”: locurile unde se află cele mai frumoase şase sate din România pe care...
Inchide