EXCLUSIV- TRAIAN BĂSESCU: „ÎL SUSȚIN fără rezerve pe BOC la șefia PDL”. Despre premierul independent: „E TREABA MEA, nu a partidului. Puteți sau nu să fiți de acord”

EXCLUSIV- TRAIAN BĂSESCU: „ÎL SUSȚIN fără rezerve pe BOC la șefia PDL”. Despre premierul independent: „E TREABA MEA, nu a partidului. Puteți sau nu să fiți de acord”
Președintele Traian Băsescu îl vrea pe premierul Emil Boc ca șef al PDL, iar la Palatul Victoria - un prim-ministru tehnocrat.

– Președintele Traian Băsescu îl vrea pe premierul Emil Boc cașef al PDL, iar la Palatul Victoria – un prim-ministru tehnocrat.Șeful statului le-a mărturisit aceste lucruri liderilordemocrat-liberali duminică seara, la întâlnirea de la Vila Lac1.

– Conform unor surse participante la discuții, președintele a avutun mesaj tranșant pentru pedeliștii care se așteptau să fieconsultați în chestiunea nominalizării unui nouprim-ministru.
În schimb, Băsescu le-a spus clar: „Susțin variantapremierului independent. Este decizia mea când voi face numirea șivoi lua această decizie după consultarea cu premierul Boc. Dar estetreaba mea, constituțional, nu a partidului, e o decizie cu careputeți sau nu să fiți de acord. Constituțional, puteți să văexprimați părerea în Parlament”(la votul de învestitură al nouluiguvern – n.red).

– Planul ar fi ca Emil Boc să-și prezinte demisia după moțiunea decenzură de miercuri, existând două variante: ca premierul sădemisioneze imediat, a doua zi, sau ca mișcarea să fie amânatăpentru săptamâna viitoare, timp în care președintele să aibădiscuții individual cu liderii influenți din PDL, ca să se asigurecă nu vor fi surprize la votul de învestitură.

CITEȘTE ȘI: CU CEPLANURI ÎNTRASERĂ PEDELIȘTII LA ÎNTÂLNIREA CUBĂSESCU

– Băsescu a vorbit și despre lupta internă din PDL pentru șefiapartidului. Președintele a aflat că, înainte ca el să vină laîntâlnire, Emil Boc și Vasile Blaga anunțaseră că vor candida. Boc,mai nuanțat, spunând că vrea să candideze dar că dorește să afle șidecizia partidului, Blaga – sec, spunând doar „Da, voi candida”.Băsescu nu s-a sfiit să-l sprijine pe Boc: „Îl susțin fărărezerve. Suntem parteneri până la capăt”.

– Președintele a spus că partidul nu trebuie să renunțe la EmilBoc, pentru că altfel s-ar crea sentimentul că PDL se dezice dereformele actualului Cabinet. Traian Băsescu le-a transmisdemocrat-liberalilor că măsurile luate de către premierul Boctrebuie „valorificate” și în contul revenirii partidului însondaje: „E foarte important să valorificați reformele făcute pânăacum. De aici încolo nu vor mai fi luate măsuri dure”.

CE MODIFICĂRI ALECONSTITUȚIEI SUSȚINE BĂSESCU

Blaga n-a comentat în niciun fel, ședință sprijinulmanifest al lui Băsescu pentru adversarul său la președinția PDL.Imediat după terminarea reuniunii de la Vila Lac 1, fostul ministrude Interne s-a întâlnit, la sediul său din Modrogan, întâlniri cucâțiva dintre susținătorii săi. Blaga a strâns deja cele 35 desemnături necesare pentru candidatură, dar și el și-a modificat unpic planurile. Deși intenționa să-și facă publică intențiade a candida joi, Vasile Blaga și-ar putea amâna anunțul săptămânaviitoare, ca să vadă ce se întâmplă cu rămânerea lui Boc laguvern.

– Băsescu le-a livrat șefilor PDL și cinci teme de modificare aConstituției: aplicarea rezultatului referendumului ce prevedeparlamentul unicameral, dizolvarea legislativului în cazul în carepopulația răspunde negativ inițiativei de suspendare a șefuluistatului, stipularea în Constituție a deficitului bugetar de 3%pentru orice guvernare, reîntoarcerea la mandatul de patru anipentru președinte și înlocuirea județelor cu euroregiunile.

– Pedeliștii au primit de la președinte și indicații pentrumoțiunea de miercuri a opoziției: „Vă văd relaxați! Vă rog foartemult să fiți atenți, că pot apărea surprize”

Inchide