EXCLUSIV. Udrea și Boc au discutat cu Traian Băsescu PLANUL DE REGRUPARE după pierderea puterii din PDL

EXCLUSIV. Udrea și Boc au discutat cu Traian Băsescu PLANUL DE REGRUPARE după pierderea puterii din PDL
Surse PDL, pentru Gândul: Udrea și Boc au mers la Băsescu

Elena Udrea și Emil Boc au discutat, sâmbătă seara, într-o întâlnire cu președintele Traian Băsescu variantele „de lucru” după pierderea puterii în PDL, au declarat, pentru gândul, surse din partid. Scenariul de forță, au precizat sursele citate, vizează ruperea, în perioada următoare, a unei facțiuni din PDL cu Emil Boc vârf de lance. Potrivit calculelor taberei Udrea-Boc, fostul premier ar putea fi urmat de un sfert din filialele partidului, cu tot cu activiștii de rând, primarii și parlamentarii lor, în așa fel încât noua mișcare să-și poată crea grupuri parlamentare proprii atât în Camera Deputaților, cât și în Senat. În paralel, tabăra Blaga a început, încă de aseară, negocierile cu fiecare filială în parte. Gheorghe Flutur i-a sunat pe liderii semnatari ai moțiunii Udrea pentru a vedea dacă vor să plece din partid sau sunt dispuși să negocieze.

Scenariul scindării nu este însă, în acest moment, planul A al grupării Udrea. Înainte de a lua o decizie radicală, susținătorii Elenei Udrea așteaptă finalizarea negocierilor din această săptămână. De altfel, Emil Boc a rămas la București, cu toate că toți delegații filialei sale s-au întors aseară la Cluj. Între liderii de filiale care au semnat moțiunea Udrea există diferențe de opinie în legătură cu scindarea, mulți fiind tentați în acest moment să rămână în partid.

Berca: „E prea multă ură. Există pericolul scindării”

Plecarea din partid a nemulțumiților este admisă în ambele tabere ca fiind posibilă, însă nimeni nu vrea să facă, deocamdată, primul pas. „Mi-e teamă că e prea multă ură. Există pericolul scindării. Eu, personal, nu mă regăsesc în PDL așa cum a arătat el ieri (în ziua Convenției, n.r.)”, a explicat pentru gândul fostul ministru de Interne, Gabriel Berca, liderul PDL Bacău și semnatar al moțiunii Udrea.

Berca este însă sceptic în privința unei mișcări radicale. „Decizia de a pleca nu o voi lua singur. Trebuie să discutăm și cu cei care au câștigat alegerile. O mișcare radicală nu va fi”, estimează el.

În rândul susținătorilor ai Elenei Udrea există însă și opinii radicale. „PDL nu poate să rămână unit decât dacă s-ar reface alegerile. Vom încerca, prin toate mijloacele, să ne susținem punctul de vedere”, spune liderul filialei Sector 1 București, Vasile Gherasim.

Într-un calcul „strict personal”, nici Gherasim nu ar refuza plecarea cu Elena Udrea într-o altă construcție politică. „Strict personal, nu mă mai regăsesc în PDL, așa cum arată acum. Nu pot să rămân indiferent la derapaje. Ceea ce s-a întâmplat este un atac la democrație. Au apărut tot felul de cetățeni de la alt partid care erau printre delegați. Facem acum o verificare și o să dăm rezultatele publicității”, a comentat el pentru gândul.

Planuri pentru un tandem Boc-Udrea. Cine l-ar urma

Scenariul unei mișcări politice separate de PDL-ul lui Vasile Blaga îl are în centru pe Emil Boc, cel cu care președintele Traian Băsescu a și intrat în sala de la Romexpo în care s-a desfășurat Convenția PDL și pe care l-a vizitat recent la Cluj-Napoca. Numele „Mișcarea populară” a fost înregistrat deja de fiica președintelui, Ioana Băsescu, la OSIM. În calculul suporterilor Elenei Udrea, tandemul Boc-Udrea ar fi urmat de un sfert din filialele partidului – între care Neamț, Dâmbovița, Cluj, Brașov – și ar avea susținerea a peste 10 deputați și 7 senatori ai PDL, condiția pentru a crea grupuri parlamentare proprii, având în vedere precedentul UNPR.

Printre cei încă reticenți  față de o astfel de construcție căreia să i se ralieze și Traian Băsescu după 2014 ar fi însă însuși Emil Boc. Surse din PDL au explicat pentru gândul Boc ar fi încercat să medieze între cele două tabere inclusiv la Convenție, în așteptarea rezultatului și nici nu se vede a fi prezidențiabil în 2014.

Mai mult, liderii de filiale din Ardeal care s-au regrupat în jurul său și implicit al Elenei Udrea la Convenție, au rezerve față de ideea de a pleca din PDL, cu atât mai puțin cu întreaga organizație de militanți, primari, consilieri. Mare parte din susținătorii săi puternici – Gheorghe Ștefan, Emil Boc, George Scripcaru, Gheorghe Falcă – sunt primari, pe care o demisie din PDL i-ar obliga la renunțarea la mandat, potrivit legii.

Flutur a început negocierea în numele lui Blaga. Tișe: „Va trebui să găsim un compromis”

Senatorul Alin Tișe, finul fostului premier, este unul dintre cei rezervați, mizând mai degrabă pe planul A: negocierea internă în așa fel încât funcțiile din subordinea lui Blaga să se împartă 50%-50%.

„Nu cred că partidul se va scinda. Toți suntem PDL-iști. Mă aștept ca toți cei care au reprezentat diversele moțiuni să se așeze la masă și să discute. Niciun PDL-ist adevărat nu va pleca din partid. Săptămâna viitoare ar trebui ca lucrurile să fie discutate și să găsim un compromis. Nu e un partid mai mult al unuia și mai puțin al altuia”, susțiune Tișe, contactat de gândul.

Ca un prim pas, Blaga și-a luat dinainte de Convenție o măsură de precauție, incluzând, prin statut, foștii lideri ai partidului din oficiu în conducerea centrală a PDL. În acest sens, s-ar miza tocmai pe Emil Boc să găsească un numitor comun între semnatarii celor două moțiuni.

În numele lui Blaga negociază deja secretarul general de până acum, Gheorghe Flutur. Acesta i-a contactat încă de aseară pe liderii de organizații care o susțin pe Udrea încercând să îi convingă să cadă la pace cu câștigătorul oficial.  Nu a avut însă prea mult succes, singurul compromis la care s-au declarat deschiși până acum semnatarii moțiunii Udrea fiind ca aceasta să rămână lider al grupării lor și partenerr egal la discuții.

„Nu este vorba că i-am contactat, mesajul a fost clar la Convenție: e nevoie de unitate, trebuie să strângem rândurile. Cred că ar trebui să avem discuții toți la un loc”, a admis Flutur pentru gândul că a început discuțiile unul la unul. În estimarea lui Flutur, nu va exista o mutare în forță a nemulțumiților. „Nu cred că poate fi vorba de o scindare, ci, probabil, de cazuri izolate”, a evaluat el potențialele plecări.

 

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 a anunţat că urmează un nou...
Gina Pistol, OUT de la emisiune! Șefii de la Antena 1 au luat această decizie...
FOTO. Ea e femeia pentru care Walter Zenga ar fi părăsit-o pe Raluca! Seamănă foarte...
Brigitte Pastramă, în lacrimi la tv! A explicat de ce a divorțat, de fapt, de...
Ce meserie a avut Nicolae Ceaușescu în tinerețe. Chiar el a demolat clădirea unde a...
Situaţie îngrijorătoare pe şantierul Autostrăzii A3 Transilvania. Constructorul este, practic, inexistent
Insulele italiene, locuri de „pelerinaj sexual”. Care sunt cele mai vizitate
Gina Pistol, OUT de la emisiune! Șefii de la Antena 1 au luat această decizie...
EXCLUSIV! Adina Buzatu și-a câștigat primii bani din spălat parbrize. Cum a reacționat tatăl său...
ALARMANT! În plină pandemie Rusia a INSTALAT ceva în apropiere de ROMÂNIA. Cât de mare...
Nicolae Ceaușescu, gest RUȘINOS față de Arsenie Boca. De ce l-a amenințat și a făcut...
Toți cei care au WhatsApp trebuie să afle: schimbarea fără precedent se întâmplă acum
Bonus de coronavirus: 2000 DE LEI LUNAR! Cine sunt românii care vor încasa acești bani
10 motive pentru care o femeie căsătorită îşi înşală soţul
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
Familia care controlează una dintre cele mai mari tări şi bogate din lume. Ei au...
Top 3 cele mai norocoase zodii în data de 28 octombrie. Scorpionii vor avea mult...
Inchide