Fostul ministru al Justiției, Rodica Stănoiu, audiată în procesul lui Adrian Năstase

Redactor:
Octav Ganea
Fostul ministru al Justiției, Rodica Stănoiu, audiată în procesul lui Adrian Năstase
Fostul ministru al Justiției, Rodica Stănoiu, a dat, joi, declarație de martor, în procesul "Mătușa Tamara", în care a arătat că, deși a avut mereu divergențe de opinie cu fostul premier Adrian Năstase, din cauza diferențelor "de optică", acesta nu i-a impus niciodată vreo numire.

Fostul ministru al Justiției, Rodica Stănoiu, a dat, joi,declarație de martor, în procesul „Mătușa Tamara”, în care a arătatcă, deși a avut mereu divergențe de opinie cu fostul premier AdrianNăstase, din cauza diferențelor „de optică”, acesta nu i-a impusniciodată vreo numire.

Instanța supremă a reluat, joi, dezbaterile în dosarul decorupție a fostului premier Adrian Năstase în care acesta esteacuzat de dare de mită, audiind doi martori, între care și fostulministru al Justiției din perioada Guvernării PSD, RodicaStănoiu.

În fața judecătorilor, Rodica Stănoiu a arătat că în ședința deGuvern din 30 decembrie 2000 s-a discutat, printre altele, și denumirea unui nou șef la Oficiul Național pentru Prevenirea șiCombaterea Spălării Banilor (ONPCSB), aceasta precizând că a aflat,în ședința respectivă, că fostului președinte al Oficiului, AdrianCucu, îi fusese retrasă acreditarea de către MinisterulFinanțelor.

Stănoiu a precizat că la auzul acestui subiect pe ordinea deședință, neînțelegând precis rațiunile schimbării directorului cuunul nou, respectiv Ioan Melinescu, a ieșit din ședință pentru acerere lămuriri secretarului de stat în Ministerul Justiției de laacea vreme, Doru Crin Trifoi.

„Când Adrian Năstase a adus la cunoștința membrilor Guvernuluidecizia de numire a lui Ioan Melinescu la conducerea ONPCSB, eu amintervenit cu privire la schimbarea fostului director Adrian Cucu.Eu aveam o viziune tehnocrată în vreme ce Adrian Năstase unapolitică. Adrian Năstase mi-a explicat atunci că există rațiunitehnico-administrative pentru numirea unui nou președinte laONPCSB. Eu am cerut o pauză pentru a mă informa despre schimbare șidespre noul director propus și l-am sunat pe domnul Doru Trifoi.Acesta mi-a spus că îl știe pe Melinescu deoarece lucrase cu el laMinisterul Justiției, iar referințele obținute despre acesta eraufoarte bune”, a arătat Stănoiu.

Fostul ministru a mai spus că, după obținerea acestorinformații, nu a mai avut nicio obiecțiune referitoare lapropunerea de schimbare a directorului Adrian Cucu cu IoanMelinescu. „Guvernul a fost întrebat dacă este de acord cu aceastăschimbare și nu a existat nicio obiecție, după ce eu am primitinformațiile despre Melinescu”, a precizat Stănoiu.

Rodica Stănoiu a arătat că de când se cunoaște cu Adrian Năstaseau existat numeroase opinii divergente între ei, datorită „opticii”și a viziunilor diferite dar că „niciodată Năstase nu i-a cerut,impus sau sugera vreo numire”.

Al doilea martor audiat, Dan Pascariu, fost director executiv albăncii Austria Creditanstalt – banca unde soția fostului premier, adepus o sumă considerabilă – le-a arătat judecătorilor că „în urmăcu nouă, zece ani” Dana Năstase s-a prezentat la sediul unitățiibancare însoțită de Sorin Teșu, un apropiat la familieiNăstase.

Acesta a precizat că Dana Năstase i-a spus că vrea să deschidăun cont pe numele mătușii sale, în care să depună o sumă mare debani, aproximativ 400.000 de dolari. Pascariu a arătat că le-aindicat celor doi la cine să meargă și că i-a pus în vedere luiTeșu pe care l-a avut, anterior, ca subaltern, la o altă unitatebancară, spunându-le că toate sumele de peste 10.000 de dolaritrebuiau raportate Oficiului Național pentru Prevenirea șiCombaterea Spălării Banilor (ONPCSB). Acesta a arătat că din câteîși amintește contul s-ar fi creat în aceeași zi și că, ulterior,ca urmare a unei adrese a ONPCSB, au fost transmise Oficiului toatedetaliile contului.

Instanța supremă a stabilit un nou termen de judecată pentru 17iunie, dată pentru care au fost citați, pentru audiere, alțimartori propuși.

Adrian Năstase a fost trimis în judecată de DNA pentru dare demită, Ioan Melinescu, președinte al Oficiului Național pentruPrevenirea și Combaterea Spălării Banilor (ONPCSB) între anii2001-2004, pentru sustragere sau distrugere de înscrisuri, luare demită și divulgare de informații, iar Ristea Priboi, consilier alfostului prim-ministru Adrian Năstase, fost deputat în perioada2000-2004, pentru complicitate la luare de mită și la dare demită.

Procurorii au stabilit că, în noiembrie 2000, Ioan Melinescu, încalitate de membru al Plenului Oficiului Național pentru Prevenireași Combaterea Spălării Banilor, i-ar fi contactat, cu sprijinulpersoanei denunțătoare, pe Ristea Priboi și pe Adrian Năstase,cărora le-ar fi comunicat că, în cadrul instituției în care îșidesfășura activitatea, se află în lucru, cu propunere de informarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, olucrare având ca obiect depunerea în numerar a unei sume de 400.000de dolari, într-un cont bancar având-o ca titular pe NăstaseDaniela, soția lui Adrian Năstase.

Cu această ocazie, Melinescu i-ar fi promis lui Năstase că vabloca lucrarea până după alegerile din decembrie 2000, sugerând căacest dosar trebuie să dispară. Năstase Adrian s-a declarat deacord cu propunerea respectivă, arătând că urmărește aceastăfinalitate, susțineau procurorii.

„Ca urmare a acestei înțelegeri, după numirea sa, la data de28.12.2000, în funcția de prim-ministru al Guvernului României,Năstase Adrian a determinat, în prima ședință de guvern, emitereaH.G. nr.1399/30.12.2000, pe care a și semnat-o în calitate deprim-ministru. Prin respectiva hotărâre a fost numit în funcția depreședinte al Oficiului Național pentru Prevenirea și CombatereaSpălării Banilor Melinescu Ioan, fiind revocat fostul președinteCucu Adrian, precum și unul dintre membrii Plenului (care se ocupade coordonarea verificărilor legate de proveniența șicircumstanțele depunerii sumei de 400.000 USD în contul DanieleiNăstase)”, preciza DNA.

După numirea în funcție, „Melinescu Ioan a sustras lucrarea nr.S3439/1999 (care o viza pe Năstase Daniela), și a înmânat-o, înprezența denunțătorului, lui Priboi Ristea, consilier al primuluiministru Năstase Adrian, cu scopul de a-i fi remisă acestuia dinurmă”, spun procurorii anticorupție.

În 18 ianuarie 2006, Oficiul Național de Prevenire și Combaterea Spălării Banilor a sesizat organele de urmărire penală cu privirela dispariția lucrării nr.S3439/1999.

Catalin Lupasteanu,[email protected]

104 milioane de euro pentru FCSB. Gigi Becali a bătut toate recordurile din Liga 1
Brigitte, șocată de ce a aflat! Sara i-a spus ce face Florin Pastramă în lipsa...
FOTO. Antonia a pozat fără jenă sau inhibiții! Și-a arătat complet trupul într-un body prea...
Lora și-a PRINS iubitul în fapt! Cu ce i-a GREȘIT Ionuț Ghenu de l-a luat...
Scandal în familia lui Gigi Becali! S-a certat cu nepotul Vasile Geambazi! Motivul de la...
Trucurile de pe WhatsApp de care nici nu știai. Românii trebuie să le afle cât...
Valul trei. Suedia, care evitase iniţial restricţiile anti-COVID, accelerează campania de vaccinare
BANCUL ZILEI – Ce au făcut două virgine din București
Șefa serviciilor de informații din SUA, noi precizări despre originea coronavirusului. Ce ipoteze sunt luate...
Brigitte, șocată de ce a aflat! Sara i-a spus ce face Florin Pastramă în lipsa...
Locul din România considerat printre cele mai FRUMOASE din întreaga lume. „Un colț parcă rupt...
Adevărul despre salamul de Sibiu pe care românii nu îl știu. Ce conține, de fapt
Surpriza Kaufland pentru toți românii care ajung în magazine: aceste produse sunt la preț excelent
Momente uluitoare la metrou. O cunoscută vedetă a lăsat perplecși călătorii dintr-o staţie FOTO
ȘOC în lumea muzicii românești: Marele cântăreț A MURIT
Cum să ții postul profesionist. Alimentul vegan cu mai multe proteine decât carnea de pui
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Modificare importantă făcută de Lidl. Ce schimbare importantă pe care trebuie să o ştie toţi...
Inchide