Fostul președinte al CCR, despre temele de REFERENDUM: Ambele presupun modificarea Constituției

Fostul președinte al CCR, despre temele de REFERENDUM: Ambele presupun modificarea Constituției
Publicat: 04/04/2019, 16:08

Augustin Zegrean, fostul președinte al Curții Constituționale a României, a declarat, pentru Mediafax, că ambele teme propuse de președintele Klaus Iohannis pentru referendumul din 26 mai, presupun modificarea Constituției.

„După lege, președintele alege temele pe care vrea să le supună opiniei publice. Nimeni nu îl poate cenzura în această privință și sub aspectul acesta nu avem ce să comentăm. Ce este de comentat în legătură cu temele acestea, este că amândouă presupun modificarea Constituției. Dacă s-ar pune întrebări din aceste două teme, dacă referendumul ar trece, ar trebui obligatoriu modificată Constituția pentru că după cum este Constituția astăzi, nu pot să limitezi dreptul Parlamentului de a adopta legi în domeniul amnistiei și grațierii. Tema presupune tocmai asta: dacă poporul este de acord ca să nu se mai poată amnistia sau grația prin lege sau prin ordonanță de urgență. Constituția nu face distincție între amnistie și grațiere și grațiere pentru alte teme. El zice să nu se mai facă amnistie sau grațiere pentru faptele de corupție ori asta nu este prevăzut în Constituție”, spune Zegrean.

Fostul președinte CCR spune că nu se poate limita domeniul în care poate fi dată amnistie și grațiere, acesta punând și o întrebare: „Este mai gravă corupția decât crima?”.

„În Constituție se prevede doar faptul că amistia și grațierea se adoptă prin lege. Nu pot să limitezi domeniul în care poți să dai amnistie sau grațiere și pun eu o întrebare suplimentară poporului: este mai gravă corupția decât crima? Pentru crimă rămâne că se poate da amnistie și grațiere și pentru corupție nu? Sau știu eu alte infracțiuni grave infracțiuni contra umanității, genocid sau altele foarte grave. Tema aceasta presupune obligatoriu modificarea Constituției și a doua la fel, pentru că a doua temă este ca Guvernul să nu mai poate adopta ordonanțe de urgență. Constituția stabilește acum că Guvernul poate adopta ordonanțe și ordonanțe de urgență și scrie exact în Constituție cum și în ce domeniu se adoptă aceste ordonanțe, limitele în care se pot adopta ordonanțe, condițiile de adoptare a ordonanțelor. Dacă s-ar da prin lege această interdicție, și această temă presupune obligatoriu modificare a Constituției. Referendumul, prin el însuși nu îi obligă pe parlamentari să modifice Constituția. Nu poți să vii după adoptarea referendumului și să spui . Nu o să te bage nimeni în seamă pentru că cei care dau le dau spun că Constituția în vigoare îmi permite asta”, a mai declarat Augustin Zegrean.

Fostul președinte CCR spune s-ar putea să avem din nou un referendum consultativ care să nu aibă consecințe, că referendumul ajută „doar moral” însă poporul are nevoie de o decizie acum.

„Referendumul acesta consultativ creează doar o obligație morală în sarcina parlamentarilor de a modificat legislația, dar presupune mai întâi modificarea Constituției. Ori pentru modificarea Constituției este nevoie de două treimi din voturi din Parlament și nimeni nu are două treimi acum și nu cred că s-ar putea realiza. S-ar putea să avem din nou un referendum consultativ care să nu aibă consecințe, pentru că președintele din păcate nu are drept de inițiativă legislativă în modificarea Constituției, nu poate iniția el modificarea Constituției doar la cererea a Guvernului. Ori Guvernul actual sigur nu va cere președintelui să modifice Constituția dar pentru viitor poate să fie util, poate vom avea un alt Parlament care va vrea să respecte voința populară să modifice Constituția, dar noua ne trebuie acum” a mai spus fost președinte CCR.

Augustin Zegrean a mai declarat că referendumul va fi valid indiferent de cum va suna întrebarea, întrebare pe care o stabilește președintele prin decret prezidențial care nu poate fi atacat.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat joi două teme care au fost transmise Parlamentului ca fiind de interes național și urmează să fie puse în discuție la referendumul din 26 mai: interzicerea OUG în domeniul infracțiunilor și interzicerea amnistiei și grațierii pentru fapte de corupție.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Spania: explozia nunţilor în rândul celor de peste 60 de ani
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
A devenit COMPLET INTERZIS în România. Iohannis a semnat. Noua lege se aplică tuturor
România în Schengen AIr. Regulile pe aeroporturi intră în vigoare din 31 martie
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Emisiile de la marile companii de petrol și gaze ar putea cauza milioane de decese...