Frunda: Interzicerea prezenței Jobbik în România nu e fezabilă, soluția este izolarea politică

Redactor:
Politic
Frunda: Interzicerea prezenței Jobbik în România nu e fezabilă, soluția este izolarea politică
Gyorgy Frunda crede că manifestația de la Târgu Mureș a fost O.K.

„Nu văd cum e fezabilă, nu văd cum e fezabilă. Acești oameni, care sunt membrii partidului Jobbik, partid de extremă dreapta și care ne face foarte mult rău nouă, comunității maghiare din România prin venirea în Ardeal, prin campania pe care o fac în Ardeal pentru alegerile parlamentare din Ungaria, care au loc pe 6 aprilie, nu văd cum poți să le interzici ca în cadrul Uniunii Europene să le interzici să circule liber. Poți să le interzici să facă manifestații, nu le dai autorizație să facă manifestații, dar să circule liber prin România nu văd nicio posibilitate cum le-ai putea interzice treaba asta”, a declarat Frunda la RFI.

În opinia sa, „soluția este izolarea partidelor extremiste, oricare ar fi ele și de orice naționalitate, ungurești, românești, franțuzești, ar trebui izolate politic și atunci oamenii pot alege între partidele democratice și cele extremiste”.

Gyorgy Frunda crede că manifestația de la Târgu Mureș a fost O.K.

„Manifestația de la Târgu Mureș, manifestația în sine, care a fost autorizată a fost până la urmă O.K., au avut loc declarații normale, politic acceptabile, s-a cerut într-adevăr o autonomie, s-a spus că aceasta numai prin mijloace legale, parlamentare (se poate face), împreună cu partidele românești, cu Guvernul României, cu Parlamentul României. Problemele au fost în timpul acelui marș neautorizat, unde au avut loc incidente și unde într-adevăr au fost câțiva oameni, care trebuie să răspundă pentru faptele lor, care au aruncat cu pietre în jandarmi, au avut loc incidente de mică amploare. Dar semnalul meu este clar: extremismul oricare ar fi el și din orice parte ar fi el trebuie izolat”, a afirmat Frunda.

Totodată, el a declarat că politicienii români îi acordă „prea mare importanță” europarlamentarului Laszlo Tokes.

Gyorgy Frunda nu se arată surprins de declarațiile lui Laszlo Tokes: „Pentru mine nu e surprinzător. Cred că i se acordă mult prea multă importanță. Laszlo Tokes face asemenea declarații ciclic și le face în funcție de momentul politic fierbinte actual. Atunci când Kosovo își declara independența, eram asemuiți cu kosovarii. Acum suntem asemuiți cu tătarii, tot așa cum de-a lungul timpului am fost asemuiți cu catalanii sau cu tirolezii din sud”.

„E una din zecile de declarații de un minut care se fac în Parlamentul European după dezbateri, deci după nouă-zece seara. Soluția nu este să faci mari valuri în România, pentru că astfel ajuți această declarație, ci ca ceilalți europarlamentari într-o următoare intervenție să spună punctul de vedere al partidului pe care-l reprezintă”, consideră Frunda.

Președintele Traian Băsescu a declarat, marți, că cere Guvernului și Parlamentului emiterea unui act normativ prin care să se interzică prezența membrilor partidului Jobbik în România, pe care l-a catalogat drept „extremist”.

„Cred că e timpul să punem capăt acțiunilor acestui partid pe teritoriul româniei, și cer public Guvernului și Parlamentului să se emită act normativ prin care prezența pe teritoriul României a membrilor și liderilor acestui partid să fie interzisă”, a declarat șeful statului.

×
Inchide