Geoană către membrii PSD: Există tentația de a da liber la pusul botniței. În numele conducerii, Dragnea dă replica: Cineva normal la cap nu poate spune că, acum, cineva din PSD are botniță

Redactor:
Raluca Dumitriu
Geoană către membrii PSD: Există tentația de a da liber la pusul botniței. În numele conducerii, Dragnea dă replica: Cineva normal la cap nu poate spune că, acum, cineva din PSD are botniță
Cu o zi înaintea Congresului PSD, fostul lider al partidului, Mircea Geoană, le-a transmis, printr-o scrisoare, membrilor social-democrați un mesaj în care acuză inconsecvența actualei conduceri în ceea ce privește strategia politică și avertizează asupra „tentației de a da liber la pusul botniței în PSD"

Cu o zi înaintea Congresului PSD, fostul lider al partidului,Mircea Geoană, le-a transmis, printr-o scrisoare, membrilorsocial-democrați un mesaj în care acuză inconsecvența actualeiconduceri în ceea ce privește strategia politică și avertizeazăasupra „tentației de a da liber la pusul botniței în PSD”. Geoanăinsistă în continuare în privința coagulării unei majoritățiparlamentare transparente care să ducă la căderea actualuluiguvern, la alegeri anticipate și obținerea unui rezultat care săpermită PSD să guverneze și să dea premierul. „Lecția tactică pecare o arată episodul Legea pensiilor este că în acest momentpreședintele Traian Băsescu, dar mai ales PDL, se tem în mod realde orice fel de alegeri, fie referendum, fie alegeri anticipate. Înaceste condiții, PSD trebuie să utilizeze toate resursele pentruprovocarea alegerilor anticipate. E de datoria acestui Congres săaccelereze eforturile pentru a fi pregătiți de astfel de alegeri”,susține Geoană în mesajul său. El a criticat, în mesajul său,decizia conducerii partidului de a renunța la intenția suspendăriipreședintelui Băsescu: „Renunțarea cu multă ușurință la inițiativasuspendării în urma unor justificări necredibile ale președintelui,cum s-a întâmplat în cazul Legii pensiilor, ridică semne deîntrebare atât în legătură cu temeiul suspendării, cât și cuseriozitatea demersului”.

Geoană acuză inconsecvența actualilorlideri

„Faptul că, în 2010, PSD a avut patru strategii diferite în doar7 luni este un semnal de inconsecvență pentru alegători: inițial amdecis să așteptăm alegerile parlamentare din 2012 și erodareanaturală a PDL; apoi, am vorbit despre alegeri anticipate, dardespre intrarea la guvernare doar după ce acestea vor avea loc;ulterior, am fost de acord să fim parte a unui guvern de serviciucare să organizeze alegerile anticipate; în final, am adăugatplanului guvernării perspectiva alegerilor prezidențialeanticipate, în urma suspendării și demiterii lui Traian Băsescu”,arată Geoană în mesajul transmis membrilor PSD. El consideră cătrebuie păstrată o relație privilegiată între PSD, PNL și PC, carear putea forma bazele unui nou guvern. În context, atrage atențiași asupra pericolului cultivării oricărei tensiuni în relația cuPNL: „PDL dă tot mai multe semnale către PNL pentru reîncepereacolaborării politice. De altfel, Traian Băsescu și PDL fac toateeforturile pentru a minimiza posibilitatea ascensiunii electorale aPSD și a ajungerii sale la guvernare.

Putem anticipa deja sprijinul pe care tabăra portocalie îl vaacorda unor formațiuni pentru intrarea în Parlament la viitoarelealegeri, UNPR și așa-zisul Partid al Poporului fiind vizate,eventual prin impunerea unui prag electoral de 3%”. Fostulpreședinte PSD este de părere că în constituirea unei majoritățitransparente, „dialogul cu UDMR poate constitui șansa reușitei”.”Raționalitatea și simțul electoral îi pot face pe conducătorii șiparlamentarii UDMR să fie mult mai atenți la semnalele care vin dinpartea opoziției, dacă ele sunt clare și arată determinare”,consideră Geoană.
„PSD nu este pregătit în acest moment de alegeri anticipate”

El a mai transmis colegilor săi că în ultimele 200 de zilepartidul nu a reușit să dea siguranța românilor că el estealternativa, iar la Congresul de sâmbătă, PSD trebuie să răspundăla întrebarea esențială dacă are un plan politic bine pus la punct.”Trebuie să spunem adevărul despre partid: PSD nu este pregătit înacest moment de alegeri anticipate, în urma cărora să obținem peste45% pentru a fi siguri că viitorul prim-ministru va fi unsocial-democrat. Pentru a fi siguri de guvernare, avem nevoie de45% din voturi, ceea ce implică un mesaj social-democrat orientatcătre categorii noi, până acum inaccesibile, de electorat”, spuneGeoană.

Replica a venit de la secretarul general alpartidului

„Nu cred că cineva normal la cap poate să spună, acum, în PSD,că cineva are botniță. Eu știu că toată lumea vorbește liber, aînceput să vorbească mai bine. Ce pot să constat e că în ultimaperioadă PSD a devenit mai coerent. Faptul că vorbești mai coerenteste bine pentru partid, pentru că cetățenii reușesc să teperceapă”, a spus în replică secretarul general al partidului,Liviu Dragnea, comentând scrisoarea lui Mircea Geoană.

El a arătat că, față de varianta în care dimineață spui ceva, laprânz altceva și seara ai uitat ce ai spus dimineața și la prânz,preferă varianta îm care partidul e coerent și consecvent îndeciziile pe care le ia. În ceea ce privește acuzele lui Geoanăprivind renunțarea la acțiunea de suspendare a lui Traian Băsescu,Dragnea a spus că șeful statului nu a promulgat Legea pensiilor,drept pentru care preocedura nu a mai fost inițiată, el precizândcă acest lucru nu înseamnă că PSD a renunțat definitiv la procedurade suspendare. Întrebat dacă fostul lider PSD se situează în afaradeciziei BPN privind interdicția de a mai face declarații în afaraliniei partidului, Dragnea a răspuns: „Nu mă ocup de situațialocativă a nimănui, nici măcar a domnului Geoană, ca să știu undese situează la o anumită oră sau dată. Nu știu și, sincer să fiu,nu mă interesează”.

Metafora „botniței” a fost puternică

Solicitându-i-se din partea presei să precizeze la ce s-areferit atunci când a adus în discuție „pusul botniței în partid”,Mircea Geoană a arătat că acest cuvânt a reprezentat, probabil, ometaforă vizuală destul de puternică și că este important ca voceamembrilor de partid să fie ascultată și respectată. „Am făcut ceeace cred că trebuie să facă orice membru sau lider care dorește săcontribuie la un Congres de succes. E o contribuție onestă pentrudezbaterea internă din partid”, a spus Geoană. El a precizat că nuse simte dat la o parte în PSD și că mesajul din scrisoareaadresată mebrilor de partid nu are legătură cu moratoriul impus decătre conducerea partidului. „Nevoia de discipină nu trebuie săînsemne restrângerea ariei de democrație. E nevoie de disciplină, enevoie și de mai multă democrație”, a conchis fostul președintePSD.

Tags:
Inchide