Geoană, despre Constituția ungară: Când apeși frâna prea repede, riști ca pasagerii să se lovească

Geoană, despre Constituția ungară: Când apeși frâna prea repede, riști ca pasagerii să se lovească
Publicat: 23/04/2012, 19:28
Actualizat: 25/04/2012, 08:13

Președintele Senatului, Mircea Geoană, apreciază, într-o postarepe blog, că modificarea Constituției ungare este „o lecție”, elspunând că atunci când „apeși frâna prea repede, riști ca pasageriisă se lovească de tetieră, de plafon”.

„Adevărul este că ceea ce s-a întâmplat cu modificareaConstituției maghiare este o lecție pentru noi. Când iei măsuriprea bruște, prea repede, când apeși frâna prea repede, riști capasagerii să se lovească de tetieră, de plafon. Poate nuîntâmplător, discuțiile despre modificarea Constituției de la noiau reînceput să iasă la suprafață, însă mult mai vag de dataaceasta. La fel de adevărat este că atunci când viața este grea șicând banii sunt tot mai puțini, când tensiunile sociale cresc, iardeciziile guvernamentale sunt tot mai contestate, naționalismul șiextremismul prind iarăși aer. Este de înțeles până la urmă: cândiei omului din ce în ce mai mult, el se refugiază în ceva pe ce nupoți să pui impozit și nici TVA: mândrie, identitate, istorie. Șimai mult, se întoarce, psihologic, de fiecare dată, la o vreme încare viața era bună, iar viitorul părea luminos”, scrie Geoană.

El apreciază că cea mai bună soluție pentru a detensionasituația este intensificarea dialogului și realizarea unuiparteneriat economic mai puternic cu Ungaria.

Mircea Geoană apreciază că „îngrijorările partenerilor europenisunt îndreptățite din mai multe puncte de vedere” și scrie înpostarea de pe blogul său despre ceea ce consideră a fi cea maiimportantă critică adusă noii Constituții ungare, respectiv faptulcă aceasta stipulează că Ungaria este responsabilă pentru maghiariicare trăiesc în țările vecine.

„Cred, pe de o parte, că, în bună măsură, critica adusă noiiConstituții este justificată. Cred că o abordare ultraconservatoareși naționalistă în tot acest context economic și social europeanaduce mult prea puține beneficii. Cred, în același timp, că UniuneaEuropeană reprezintă o imensă, dacă nu unică, oportunitate pentrutoate statele statele membre. Succesul proiectului și al modeluluieuropean sunt importante nu doar pentru parteneri, dar suntnecesare în contextul macro-economic global și, de ce nu, inclusivîn contextul politic global. O Europă puternică și unită poateechilibra balanța în ceea ce privește forța puterilor emergente,sau re-emergente, precum China sau India”, scrie Geoană.

El spune că adoptarea Constituției de către Legislativul de laBudapesta trebuie privită în contextul economic și social alultimilor ani. „Ungaria a avut o relație tumultoasă în ultimii anicu FMI, principala instituție financiară la care toate stateleaflate în probleme financiare au apelat, iar la jumătatea anuluitrecut premierul Orban a propus un plan dur de austeritate. Mândriamaghiarilor de a încerca să iasă din criză pe picioarele lor,aplicând la sânge un program ambițios, dar costisitor din punct devedere social, este lăudabilă. Doar că toate aceste frământări aulăsat cicatrici în rândul populației și au crescut cota electoralăa politicilor ultraconservatoare și naționaliste. Procentul destulde mare pe care formațiunea naționalistă Jobibk l-a obținut înalegeri se poate explica și prin prisma frământărilor economice șisociale. Iar convulsiile naționaliste nu au ocolit nici România.Când Jobbik organiza ședințe de lucru în Transilvania, autoritățileromânești erau prea ocupate ca să ia aminte și să sancționeze ceeace se poate considera ca fiind un derapaj”, scrie președinteleSenatului.

Geaonă apreciază că UE este nevoită să intervină în acest caz,deoarece tot ceea ce este considerat derapaj de către majoritateapredominantă a opiniei publice europene trebuie sancționat fărăîntârziere. „Altfel, vom asista cu toții, pasivi și neputincioși,la crearea unei doctrine post-Trianon, desuetă și potențialpericuloasă, în egală măsură pentru construcția europeană, cât șipentru vecinii maghiarilor. Tocmai pentru a evita aceste tensiuniinutile și profund dăunătoare pentru relațiile bilaterale am semnatîn 2002 Parteneriatul Strategic dintre cele România și RepublicaUngară pentru Europa Secolului XXI. Am considerat întotdeauna căRomânia și Ungaria trebuie să meargă braț la braț pe drumul loreuropean, iar pentru aceasta este nevoie să îngropăm orice fel desecure a războiului”, scrie Geaonă.

Președintele Senatului mai scrie că preambulul Constituțieiungare, „care stipulează, în esență, că îi reprezintă pe toțicompatrioții de origine maghiară de dincolo de granițe” esteconsiderat în mediile europene un amestec aproape iredentist întreburile interne ale altor state. „Nu cred că pericoluliredentismului mai poate fi real în secolul XXI și în condițiile încare suntem cu toții membrii ai UE. Însă discuția este valabilă șiea trebuie tratată serios. Pericolul cel mai mare este că astfel seîncurajează frustrarea, în primul rând economică și financiară, amaghiarilor de dincolo de granițele Ungariei. Când viața este totmai scumpă, când veniturile scad, când puterea de cumpărare estediminuată, când calitatea vieții este afectată, maghiarilor dinstatele vecine li se oferă o soluție simplă: în loc să cautesoluții colective, pot face apel la statul-mamă, care se angajeazăprin legea fundamentală să fie responsabil de soarta lor. De aici,ușa este deschisă la tot felul de măsuri și interpretări care vorînsemna în primul rând tensiuni în comunitățile naționale. Soluțiinu prea sunt, altele decât o creștere a calității vieții în toatestatele vecine cu Ungaria, or statisticile Băncii Mondiale arată căstatele din Europa de Est au toate cam aceeași creștere economică.Sigur, în continuare, noi suntem cumva încă în coada plutonului”,scrie Geoană.

Miruna Badea, [email protected]

ŞOC! Frumoasa campioană a ţării, desfigurată. Iubitul a strangulat-o şi a dat-o cu capul de...
Monica Davidescu, primele declarații despre divorțul de Aurelian Temișan
FOTO. Tania Budi, în costum de baie la 53 de ani! Imagini demențiale: a oprit...
Alimentul care sporeşte inteligenţa. TOP 8 mâncăruri pentru creier, potrivit dr. Mihaela Bilic
FOTO. Fiica lui Ion Țiriac, imagini în costume de baie minuscule!
Germania anunţă lockdown naţional pentru persoanele nevaccinate. Vaccinarea obligatorie ar putea intra în vigoare
Învață să deschizi ușa mașinii folosind METODA OLANDEZĂ
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
Un electrician a aruncat în aer liftul blocului în care locuia. Bărbatul voia să-și omoare...
Monica Davidescu, primele declarații despre divorțul de Aurelian Temișan
O ROMÂNCĂ se află printre cele mai frumoase FEMEI din întreaga lume. A FASCINAT, dar...
Van Damme, mesaj pentru toți românii de 1 Decembrie: 'Nu aș fi unde sunt astăzi...
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Vestea ȘOC a momentului în România: a fost găsit mort. Primele informații
ȘOCUL ANULUI de la PFIZER: Șeful companiei a anunțat ce urmează să se întâmple
Klaus Iohannis a semnat joi. Este documentul care vizeaza toți șoferii
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu...