Geoană: Este inacceptabil ca Parlamentul să fie o simplă butaforie

Redactor:
Matei Ioan
Geoană: Este inacceptabil ca Parlamentul să fie o simplă butaforie
Președintele Senatului, Mircea Geoană, a anunțat, marți, că instituția pe care o conduce va lansa o serie de dezbateri publice, afirmând că este inacceptabil ca Parlamentul să fie o simplă butaforie în care, în mod formal, i se prezintă rapoarte de către instituțiile din subordine

Președintele Senatului, Mircea Geoană, a anunțat, marți, căinstituția pe care o conduce va lansa o serie de dezbateri publice,afirmând că este inacceptabil ca Parlamentul să fie o simplăbutaforie în care, în mod formal, i se prezintă rapoarte de cătreinstituțiile din subordine.

„Săptămâna viitoare vom invita ministrul Muncii și factoriiguvernamentali de resort pentru o primă dezbatere privind CodulMuncii și Codul Social, care se află la nivel de pregătire la nivelguvernamental. Nu vrem să ne trezim din nou cu o formă pe careGuvernul o aprobă și o trimite în Parlament doar pentru o simplăaprobare formală. De aceea, vom intra într-o dezbatere extrem deserioasă și vom încerca să aducem o viziune echilibrată cu privirela acest adevărat război pornit de la cel mai înalt nivel împotrivastatului social”, a declarat Mircea Geoană.

El a adăugat că o altă temă de dezbatere va fi legată demăsurile adoptate în zona sănătății.

„Vom invita ministrul Sănătății și ministrul Muncii pentru odezbatere cu privire la aceste comasări de spitale și unitățispitalicești și medicale. Vom dori să avem un punct de vedere multmai clar cu privire la modul în care aceste decizii se iau și aimplicațiilor sociale și profesionale ale acestor decizii”, a maispus Geoană.

Totodată, el a spus că Biroul Permanent al Senatului a decisextinderea până la mijlocul lunii februarie a termenului până lacare comisiile de specialitate se vor apleca asupra viitoareipolitici de coeziune europeană.

„Nu în ultimul rând, am invitat colegii mei din Biroul Permanentși vom avea o discuție dedicată exclusiv rolului și modului în careParlamentul, în speță Senatul, va trebui să-și asume cu mult maimare energie și responsabilitate rolul și obligația de a monitorizaactivitatea Guvernului și a instituțiilor care se află subautoritatea sau sub jurisdicția noastră. Este inacceptabil ca la 20de ani după schimbările din 1989 Parlamentul României să fie osimplă butaforie în care în mod formal i se prezintă rapoarte,strategii și nu există instrumente reale de control și monitorizarea activității acestora. Am încredere în faptul că senatorii noștrivor înțelege că este vorba și de influența și de prestigiulinstituției noastre. Atâta vreme cât vom fi simpli actori pasivi ladeciziile mari ale țării, nici aprecierea și nici încredereapopulației nu vor crește în instituția noastră”, a conchispreședintele Senatului.

Gabriel Pecheanu,[email protected]

Inchide