• Publicat:
  • Actualizat:
Politică

Geoană, fostul șef al PSD, s-a relaxat la miezul nopții cu o înghețată

Ziua a început penibil pentru toată lumea. Scandalul dintre Pandele și Vanghelie l-a făcut pe Geoană să-și renege cel mai important susținător, în huiduielile sălii. La prânz, Geoană era mai mult mort decât viu, după ce toată lumea trecuse de partea lui Ponta, aplaudat la scenă deschisă.

Ziua a început penibil pentru toată lumea. Scandalul dintrePandele și Vanghelie l-a făcut pe Geoană să-și renege cel maiimportant susținător, în huiduielile sălii. La prânz, Geoană eramai mult mort decât viu, după ce toată lumea trecuse de partea luiPonta, aplaudat la scenă deschisă. Pe la șase după-masă, i-a maivenit sângele în obraz. Cristi Diaconescu a renunțat și el lacandidatură, dar, spre deosebire de toți ceilalți, a făcut-o înfavoarea lui Geoană.

Geoană crește în „sondaje”

Pe la nouă seara, liderul era pe val. Exit-pollul de la ușa”secției” de votare dădea o diferență semnificativă de voturi înfavoarea lui Mircea Geoană, înainte ca organizația PSD București(225 de delegați pro) să intre la vot. Pe la 10, liderul a intratîn sală, pentru o baie de mulțime în sectorul delegațieibucureștene din care face parte. A pupat doamnele, le-a mulțumitdomnilor printre zâmbete largi. „Vă mulțumesc pentru sprijin. O săfie bine”. Marian Vanghelie, cu privire ușor piezișă, s-a furișatprintre oamenii săi, departe de Geoană. Delegația a pornit, incorpore, către cabinele de vot. Geoană pe o parte, Van­ghelie pecealaltă. „Am votat pen­tru Geoană”, a anunțat șeful de laBucurești, odată votul încheiat. Alesul a rămas impasibil.

O înghețată pentru liniștea candidaților

Încinși de agitația Congresului, câțiva delegați au cerutînghețată. Pe la miezul nopții, Mircea Geoană, „horind” într-uncerc de scaune, mânca înghețată cu glazură de ciocolată deMcDonald’s, împreună cu alți câțiva pesediști susținători. Aproapede cercul președintelui, Cristi Diaconescu stătea în picioarerepovestind presei motivele care l-au făcut să se răzgândească.

Finalul, încă un fiasco

Pe la trei, s-a anunțat rezultatul final: a învins Pontacu 856 la 781. Geoană a revenit în sală prea obosit ca să mai poatăreacționa. A așteptat în fața prezidiului rezultatul oficial, mutși nemișcat. „Dar ce rezistență aveți și voi. Noi ca noi, darvoi…”, s-a adresat el presei, într-un târziu. Apoi a venit Pontași l-a salutat cu o schiță de zâmbet pe față. L-a salutat șiNăstase, perfect ermetic. În cele din urmă, cei trei, alături deDragnea, Bănicioiu și Ecaterina Andronescu, au urcat din nou laprezidiu. „Victore, să-ți meargă bine, pentru că, dacă ție îțimerge bine, va merge și partidului, și României”, a spus Geoană.Apoi a mai spus că social-democrații au pe mâna cui să lasepartidul, Ponta fiind un om tânăr și de perspectivă, care trebuiesă fie ajutat. Fostul lider i-a informat pe toți cei apăsați degrija lui că nimic nu e pierdut și că el va rămâne „o figură foarteimportantă a social-democrației și a României”. După care a plecat,singur, spre casă. Afară ploua.

Inchide