Greii PD-L îl îndeamnă pe Boc să-și asume răspunderea

Greii PD-L îl îndeamnă pe Boc să-și asume răspunderea
Publicat: 23/04/2012, 19:19
Actualizat: 25/04/2012, 10:13

Măsurile ce vizează diminuarea salariilor bugetarilor cu 25% șireducerea cu 15% a pensiilor ar putea fi puse în practică prinasumarea răspunderii guvernului în fața Parlamentului. Variantaasumării răspunderii, ce presupune o eventuală demitere aguvernului, în cazul în care legislativul va acorda un vot deneîncredere, devine din ce în ce mai probabilă, fiind agreată depersonajele cu influență în PD-L.

• „Mai întâi să vedem cum aratămăsurile, ca să ne dăm seama, din conținutul lor, dacă se poatemerge pe o variantă sau alta. Eu intuiesc, așa, după ceea ce știuîn momentul de față, că până la urmă tot la soluția asumăriirăspunderii se va ajunge, pentru că este și o problemă de timp”, aprecizat, luni, ministrul Transporturilor, Radu Berceanu.

• Pe aceeași lungime deundă se află și ministrul de Interne, Vasile Blaga. „Cred, aproapesunt convins că va fi asumare de răspundere”, a declarat secretarulgeneral al PD-L, înaintea ședinței Biroului permanent al democratliberalilor.

Indiferent de modul prin care gu­ver­nul va pune în practicăreducerea cheltuielilor bugetarilor (asumarea răspunderii sauproiect de lege), măsurile sunt bătute în cuie. „Trebuie o măsurătemporară luată destul de dur, astfel încât reluarea creșteriieconomice este cea care rezolvă problema”, a afirmat ministrulEconomiei, Adriean Videanu, subliniind că, în schimb, taxele nu vorcrește: „Este evident. Nu am face altceva decât să amânăm reluareacreșterii economice, care reprezintă singura soluție solidă, cu 3-4ani. Ce facem? Tăiem continuu 3-4 ani din cheltuielile bugetare,încercând să amânăm reluarea creșterii economice?”

PSD: „Imediat, moțiune de cenzură”

Asumarea răspunderii pe pachetul de măsuri privind reducerile depensii și salarii va fi întâmpinată cu o încercare de răsturnare aguvernului, avertizează opoziția. Primul contraatac vine din parteapreședintelui PSD, Victor Ponta, acesta precizând că social-democrații vor depune”imediat o moțiune de cenzură, conformConstituției”.

Ceva mai sceptic se arată președintele Consiliului Național alPSD, Adrian Năstase, care anunță că moțiunea va avea succes doardacă va fi însoțită de presiunea protestelor: „Dacă va fi asociatăcu o presiune puternică din partea societății civile, din parteacelor care vor fi nemulțumiți și care poate vor dezvolta mai multeproteste în stradă, atunci are o anumită șansă”.

Vlădescu: De unde să plătesc?

Reducerea salariilor bugetarilorcu 25% se va face individual, pe baza uneilegi, așa cum au fost decise și majorările de salarii, a declarat,ieri, ministrul Finanțelor Publice, Sebastian Vlădescu, care aadăugat că nu există nicio lege care să spună că „acolo unde pot sădau nu pot să și iau”.

„Când se majorează salariile, se dă o lege și nimeni nu seîntreabă cum se realizează tehnic. Nu văd lege care să spună căacolo unde pot să dau nu pot să și iau”, a declarat Vlădescu, citatde Mediafax.

Ministrul Finanțelor a explicat că, în condițiile unei diminuăricu 20% a sectorului privat, încasările la buget se diminueazăproporțional, iar diferența nu are de unde să fie acoperită. „Deunde să plătesc acești 20%? Dacă mâine ar fi un cataclism, iartoate piețele s-ar prăbuși și n-ar mai funcționa nimic, încasăriles-ar reduce brusc cu 30-40%, ar trebui să păstrăm salariile lanivelul de dinainte?”, a întrebat retoric Vlădescu.

Un alt argument adus de șeful Finanțelor este că și în altestate europene s-au făcut reduceri de salarii sau chiar au fosteliminate complet unele drepturi, dar nimeni nu a susținut căastfel de măsuri ar fi ilegale.

Planul lui Victor Orban în România funcţionează! Adevărul despre locul în care Ungaria investeşte milioane...
Medicii au rămas șocați! Ce și-a introdus o femeie în organul genital întrece orice imaginație
FOTO. Sorana Cîrstea a eclipsat până și Turnul Eiffel! Apariție wow la Paris a iubitei...
„Scutul” natural împotriva ţânţarilor. Top 11 plante care alungă ţânţarii din casă
SCANDALOS! Actrița de filme pentru adulți cere despăgubiri de 5 milioane de dolari. Ce i...
Bomba anului: Simona Halep se mărită cu Toni Iuruc! Avem dovada: campioana radiază de fericire...
Horoscop duminică, 13 iunie. Scorpionii petrec timp cu persoana iubită
Ploile nu se opresc. ANM a emis o nouă avertizare meteo în aproape toată ţara
BANCUL ZILEI – Amantul soției vrea o mărire
O tânără care a dispărut acum 11 ani a fost găsită împreună cu iubitul în...
Medicii au rămas șocați! Ce și-a introdus o femeie în organul genital întrece orice imaginație
Noi tensiuni între MARILE PUTERI! Incidentul aerian dintre SUA și RUSIA care dă FIORI alianței...
Pepe aruncă bomba după divorţul de Raluca Pastramă: ”Mă însor din nou”
Florile și plantele pe care trebuie să le ții în casă. Aduc mult noroc și...
Kanye West a și uitat-o pe Kim Kardashian. Este uluitor cui i-a furat iubita!
Veste ȘOC în România: Cunoscuta jurnalistă A MURIT după un accident vascular
America e în stare de ȘOC: Este tot mai umilită pe scena mondială!
Bomba din filmele pentru adulți. Theo Rose a făcut marea dezvăluire
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Cum arată maşina care sperie piaţa auto mondială, şi de care se tem chiar şi...