VIDEO | Guvernul aprobă înființarea unei noi bănci de stat – Banca de Investiții și Dezvoltare a României / Nicolae Ciucă: „Va fi destinată sprijinirii mediului de afaceri”

Publicat: 05/10/2022, 12:34
Actualizat: 05/10/2022, 12:48

Guvernul aprobă miercuri cadrul legal pentru înființarea unei noi bănci de stat: Banca de Investiții și Dezvoltare a României.„Va fi destinată sprijinirii mediului de afaceri”, a anunțat premierul Nicolae Ciucă, la începutul ședinței Executivului.

„Prin hotărâre de Guvern, vom aproba înființarea și funcționarea Băncii de Dezvoltare. Este o bancă cu capital de stat. Această bancă va fi destinată sprijinirii mediului de afaceri. Este o bancă ce va fi un partener al tuturor firmelor românești și instituțiilor publice și private. Este, de asemenea, un obiectiv asumat prin PNRR și programul de guvernare”, a spus premierul Nicolae Ciucă.

La rândul lui, ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, a spus că banca va fi condusă de un consiliu de supraveghere care va avea șapte membri și un consiliu director din care vor face parte trei persoane, angajați pe criterii de performanță.

„Se face încă un pas important pentru diversificarea instrumentelor de finanțare ale economiei. Este un obiectiv pe care România, cumva, și l-a programat începând cu 2015, dar, din păcate, nu l-a realizat. Facem azi un pas important. Următorul pas va fi realizarea actului constitutiv și numirea managementului acestei bănci”, precizează Câciu.

Banca de Investiții și Dezvoltare a României este o instituție de credit deținută 100% de statul român

Banca de Investiții și Dezvoltare a României este o instituție de credit deținută 100% de statul român, prin Ministerul Finanțelor (MF), cu rol de instituție de dezvoltare care va deservi întreprinderile românești și alte entități aparținând sectorului public și privat din România, în scopul susținerii finanțării de proiecte care contribuie la dezvoltarea economică și socială a țării, creșterii competitivității, inovării și creșterii economice, precum și creșterii absorbției fondurilor europene, conform Notei de fundamentare.

Obiectivele strategice ale Băncii sunt facilitarea accesului la finanţare pentru IMM-uri, asigurarea accesului la finanţare pentru proiecte de infrastructură viabile, atragerea capitalului privat în investiţii şi îmbunăţirea absorbţiei fondurilor europene şi a efectului de multiplicare asociat şi funcţionarea ca administrator de fonduri europene şi furnizarea de asistenţă tehnică.

Banca de Investiții și Dezvoltare a României va utiliza o gamă largă de produse financiare: garanţii individuale şi garanţii de portofoliu, împrumuturi pentru finanţarea capitalului de lucru şi a proiectelor de investiţii, împrumuturi pentru eficienţă energetică, iar pe măsură ce capacitatea şi forţa sa financiară se vor consolida şi personalul va dobândi expertiză şi cunoştinţe specifice, BDR va putea include în gama de produse şi instrumente de investiţii de capital (de tip equity).

Obiectivele strategice ale Băncii

  • a) facilitarea accesului la finanțare pentru întreprinderi mici și mijlocii;
  • b) asigurarea accesului la finanțare pentru proiecte de infrastructură viabile și atragerea capitalului privat în investiții;
  • c) sprijinirea procesului de accesare și utilizare a fondurilor europene și a efectului de multiplicare asociat;
  • d) furnizarea de asistență tehnică.

Procedura de numire a membrilor organelor statutare ale Băncii de Investiții și Dezvoltare

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase