GUVERNUL INTRĂ ÎN CAMPANIE ELECTORALĂ. Miniștrii lui Ponta candidează în 14 județe

Publicat: 08/10/2012, 11:32
Actualizat: 02/02/2019, 19:53

Doar patru miniștri din guvernul condus de Victor Ponta nu vor intra în campania pentru alegerile parlamentare, programate pentru 9 decembrie, ceilalți 17 miniștri urmând să candideze în colegii electorale din 14 județe.

Cele patru nume guvernamentale care vor rămâne în afara confruntării electorale sunt: Florin Georgescu, Mona Pivniceru, Leonard Orban și Raed Arafat. Ceilalți miniștri au optat să candideze pentru un mandat în Parlament în 14 județe din țară, Bucureștiul fiind singurul care are trei miniștri-candidați.

Premierul Victor Ponta a decis să candideze pentru un post de deputat în colegiul 20 din județul Gorj, fiind același colegiu în care a concurat și în 2008. La precedentul scrutin, Victor Ponta s-a clasat pe primul loc, obținând cu puțin peste 50% în colegiul său. La alegerile din 9 decembrie, premierul îl poate avea drept contracandidat pe omul de televiziune Dan Diaconescu.

„M-au rugat mulți specialiști în politică să obturez accesul domului Ponta în viitorul Parlament. Drept urmare, voi candida în colegiul în care va candida domnul Ponta, oriunde va candida el”, a declarat Diaconescu. Victor Ponta este deputat din legislatura 2004 – 2008.

Ministrul Apărării, Corneliu Dobrițoiu, va candida pentru Parlament într-un colegiu din sectorul 6, aflându-se la prima încercare de a accede în forul legislativ. După ce Crin Antonescu a decis să candideze într-un colegiu din Sectorul 3, Dobrițoiu are șanse să fie propus pentru colegiul 11 Senat din București. Varianta de rezervă este să candideze pentru un post de deputat, tot în sectorul condus de liberalul Rareș Mănescu.

Ministrul de Interne, Mircea Dușa, își menține colegiul din județul Harghita, candidând în zona Toplița, într-un colegiu care îi permite să acceadă în Parlament. Dușa este deputat din 2004, între 2000 și 2004 fiind prefectul județului. Recent, președintele PDL Harghita, a invitat-o pe Elena Udrea să candideze în colegiul din județ. „Nu mă tem de Elena Udrea”, a fost reacția ministrului. Cum Elena Udrea va candida, cel mai probabil, într-un colegiu din județul Neamț, șansele ministrului de Interne de a câștiga un nou mandat sunt ridicate.

Un alt ministru care intenționează să-și păstreze colegiul este ministrul Comunicațiilor, Dan Nica. Dacă va câștiga pe 9 decembrie, ministrul își va începe cel de-al cincilea mandat de parlamentar, pe primul obținându-l în 1996. Potrivit sondajelor de opinie, Nica este favorit în competiția electorală, pe care în 2008 a câștigat-o cu 65%.

Ministrul de Externe, Titus Corlățean, încearcă la alegerile din 9 decembrie 2009 o nouă experiență, candidând pentru prima dată într-un colegiu din București. Ministrului i-a revenit colegiul numărul unu din București, cel care a fost ocupat până în prezent de Sergiu Nicolaescu. Fost consilier al lui Adrian Năstase, Corlățean a câștigat primul mandat de deputat în 2004, iar în 2008 a fost ales senator într-un colegiu din județul Brașov.

Președintele Partidului Conservator, Daniel Constantin, care deține portofoliul Agriculturii în guvernul Ponta, și-a ales un colegiu din județul Argeș. Dacă va câștiga, Constantin se va afla pentru prima oară în Parlament.

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, va candida tot în județul Hunedoara, dar de data aceasta pentru un post de senator. Colegiul ales este Deva-Hunedoara-Hațeg. În 2010, ministrul a câștigat la alegerile parțiale fotoliul de deputat.

Printre cei care vor schimba județul în care candidează se numără ministrul Economiei Daniel Chițoiu. Dacă, în 2008, liberalul a concurat într-un colegiu de deputat în județul Giurgiu, anul acesta el a preferat să se mute în județul Vâlcea, unde PNL are o filială puternică.

Una din surprizele PNL pentru parlamentare o reprezintă candidatura secretarului general, Eduard Hellvig. Ministrul Dezvoltării îl va înlocui pe fostul premier Călin Popescu Tăriceanu în colegiul 4 pentru Camera Deputaților din județul Ilfov. Colegiul este considerat unul sigur, eligibil, în care Hellvig va lua ușor peste 50%. Tăriceanu a plecat din Ilfov și va candida în Sectorul 1, în colegiul 2 pentru Senat. Eduard Hellvig a fost mai deputat (PC), în perioada 2004 – 2006 și europarlamentar.

Ecaterina Andronescu, ministrul Educației, renunță să mai candideze la parlamentare în sectorul lui Marian Vanghelie, după ce în 2008 a fost „garantată” de primarul de la 5. Noua destinație aleasă de Andronescu este Sectorul 6, cel mai probabil colegiul 12 pentru Senat. Din 2008 și până în prezent, Ecaterina Andronescu a devenit președinta PSD București, detronându-l din funcție, cu ajutorul lui Victor Ponta, pe Marian Vanghelie. Dacă va câștiga, Ecaterina Andronescu se va afla la cel de-al cincilea mandat în Parlament, trei de deputat și două de senator.

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a renunțat la calitatea de europarlamentar pentru a se înregimenta în guvernul condus de Victor Ponta. La alegerile din 9 decembrie, ministrul vizează un colegiu din județul Dâmbovița, care să îi asigure accesul în Parlament. Ea a mai fost deputat în perioada 2004- 2007 după care a devenit europarlamentar.

Liberalul Mihai Voicu, ministrul delegat pentru Mediul de Afaceri, își păstrează colegiul de deputat din județul Dolj. Voicu ar câștiga astfel cel de-al treilea mandat de deputat.

Un alt ministru care își păstrează colegiul este ministrul Culturii, Puiu Hașotti. Acesta are la active două mandate de deputat și două de senator, primul fiind obținut în 1996.

Ministrul pentru Relația cu Parlamentul, Dan Șova, are mai multe opțiuni pentru a candida, cea mai probabilă fiind o nouă candidatură în județul Olt. Cu toate acestea, el a fost ofertat și de organizația din Botoșani. Șova se află la primul mandat de senator.

Radu Stroe, ministrul delegat pentru Administrație, va candida în județul Ilfov, după ce în 2010 a concurat împotriva lui Honorius Prigoană în sectorul 1. Răcirea relațiilor cu primarul Chiliman l-a determinat pe Stroe să se reorienteze spre un colegiu sigur, din Ilfov. El va candida în colegiul 1 pentru Camera Deputaților. Stroe a mai fost deputat în perioada 2000 – 2004 și senator între 2004 și 2008.

Ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi, își va păstra colegiul de deputat din Satu Mare, având șanse mari să câștige un nou mandat la alegerile din 9 decembrie.

Ministrului delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, i s-a rezervat un colegiu în județul Maramureș.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Anunțul momentului pentru cei cu PENSII SUB 2.000 DE LEI. Este obligatoriu până pe 31...
Chec de post. Rețeta ideală pentru iubitorii de cafea
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Fanii din Anglia și Scoția, avertizați înainte de Euro 2024 că berea germană e mai...