Guvernul Ponta 3 joacă în „Scaunele”. Un dialog absurd cu miniștri pe holurile Parlamentului

Guvernul Ponta 3 joacă în „Scaunele. Un dialog absurd cu miniștri pe holurile Parlamentului
Publicat: 12/03/2014, 17:04
Actualizat: 07/05/2019, 13:53

Ca să nu fi fost obligat să mai treacă pe la Cotroceni să ceară un nou mandat, Guvernul Ponta 3 a venit marți în Parlament cu „un program”. „Nu e un program de guvernare, e un program de acțiuni”, n-a obosit să spună premierul Ponta, bulversându-și propriii miniștri care l-au luat de bun din mers, au adăugat cerințele UDMR, au scos „USL”-ul cu „Find and Replace” și au venit apoi să fie martori la angajarea răspunderii pe text. Un lucru, totuși, le-a scăpat: să afle de la premierul lor după ce document vor guverna. După „programul angajat”, care „nu este un program de guvernare” ori poate după „programul de guvernare al USL”, care a murit, la rându-i, o dată cu Guvernul Ponta 2?

În letargia de la Parlament, miniștrii au convingeri arbitrare. Unii au două astfel de programe. Alții – niciunul clar. Ridică siderați din umeri, iar „tehnocraților” nu le prea pasă de rigori.

Pe holurile Parlamentului, Guvernul joacă-n „Scaunele”. Cu numeroase personaje. Întâiul este Premierul. Apoi Ministrul care știe, dar se contrazice; Ministrul care nu se contrazice, dar nu știe; Ministrul care nu își pune întrebări; Ministrul iritabil; Ministrul fără de urechi. Și alții.

Dușa: „Nu prea răspund, să nu politizez Armata”

Deputați și senatori trag linii pe holuri, cu pașii mari, stând la pândă. Puțin după prânz, se arată miniștrii. Cei mai sfioși intră flancați: Nicolae Bănicioiu, acum la Sănătate, se pierde după umărul lui Victor Ponta, înconjurat de camere tv. Nu are timp de explicații. Le-a dat cu o zi înainte, cu un scrâșnet afectat din dinți: „Avem program de guvernare”. Punct.

Pe Liviu Dragnea îl iau pe sus parlamentarii. Doar Mircea Dușa nu se teme. Lui, n-au ce-i cere. „Vă angajați răspunderea pe un program, dar nu pe un program de guvernare”, intru în vorbă. „Da!”, e ferm ministrul Apărării, „pe un program cu obiectivele pe perioada 2014-2016. Există un program de guvernare care a fost aprobat tot de Parlament”, mai zice mândru. „Este programul USL. Veți guverna după programul USL?” Ministrul Dușa se înmoaie. „Premierul o să facă precizările de rigoare. … Eu în acest program am menținut exact aceleași obiective care erau în programul de guvernare. Am modificat doar perioada, că apărea 2012-2016 și am modificat-o”, spune zâmbind. „Și dacă tot ați preluat, de ce e necesar un nou program?”

În loc de puncte de suspensie, Mircea Dușa pufăie din nări a complicitate și se întoarce brusc să strângă mâini. După un timp revine. „Încerc să nu politizez Armata. De-asta la întrebările politice nu prea răspund”, se scuză.

Eugen Teodorovici, la testul de sinceritate: „Care-i programul? Asta n-aș putea să vă răspund!”

Ministrul Teodorovici e relaxat. În ultimii doi ani, tot ce-a primit au fost elogii. În fața ușilor masive de la plen, un vechi portar îl mai complimentează o dată. Așa-l găsesc.

„Ce faceți azi în Parlament?”, încerc să înțeleg. Ministrul banilor europeni nu are niciun dubiu: „Prezentăm Parlamentului ce anume avem de implementat până în 2016”, traduce franc. „Și dacă prezentarea asta nu e un program de guvernare, în baza a ce va guverna Guvernul Ponta 3?” Ministrul Teodorovici e sincer: „Asta n-aș putea să vă răspund!”

Logica și Jianu contra lui Ponta

Din noul sanctuar al Puterii, biroul lui Valeriu Zgonea, iese încruntat ministrul (fost) al Marilor Proiecte. Juristul marilor răspunsuri, Dan Șova, trece însă ca acceleratul, ingorând salutul.
Mai nou în branșa guvernamentală, Florin Jianu nu are încă roiuri de jurnaliști ori de parlamentari în coastă. Pășește calm și nu se teme încă de nicio întrebare. „Eu voi răspunde tehnocrat. Sunt pus aici să fac treabă, o să fac treabă și o să vedeți rezultatele activității mele”, spune zâmbind, fără a se mai crampona în documente.

„Întrebarea este pe ce program guvernați?”, încerc încă o dată. „Pe cel pe care l-am asumat azi”, recurge omul de afaceri la logica elementară. „Deci este un program de guvernare” „Da!”, îl contrazice rațional pe Victor Ponta. Ministrul pentru IMM-uri nu are, încă, temeri.

Constantin, fidel defunctei USL

Când vine vorba despre legi, Daniel Constantin nu iese din umbra lui Victor Ponta. „Care este rațiunea pentru care Guvernul și-a angajat răspunderea azi? Dacă nu este un program de guvernare…”, îl prind pe fugă printre uși. Politicos, se scuză: „A prezentat-o primul-minstru”.

„Și dacă nu e program de guvernare, în baza a ce guvernați dumneavoastră?”, îmi fac curaj căci orice vicepremier are răspunsuri. „În baza programului USL, bineînțeles!”. „Păi n-a murit?” Ministrul Agriculturii râde copios. Și sincer.

Kelemen Hunor: „E 90% identic”

Kelemen Hunor nu înghite USL. USL l-a scos, cu mâna lui Crin Antonescu și a „cancerului” Voiculescu, în 2012, de la guvernare. Acum tumoarea e iradiată și guvernarea ca la bursă – de unde guvernul lui Eugen Teodorovici nu mai avea niciunul, guvernul lui Kelemen Hunor are nu unul, ci două programe de guvernare.

„Guvernăm pe baza programului de guvernare și pe baza programului. Conform Constituției, asumarea se făcea pe un program, pe o declarație sau un proiect de lege, nu pe un program de guvernare”, spune tranșant, calculat, la limita absurdului.

„Adică dumneavoastră, UDMR, vă asumați să guvernați în baza programului USL?”, arunc o nadă. Kelemen Hunor își ține firea cu efort. „Dacă va exista o moțiune votată, atunci pleacă acest Guvern. Dacă nu, vom guverna pe baza programului de guvernare și pe programul asumat care este 90% identic cu programul de guvernare”, repetă iritat.

„Programul ajustat”. Cu Doina Pană

Ministrul Doina Pană a trecut mai ieri de la Dialog Social la Ape și Păduri. Și de la USL la USD. Și de la un program la altul. Acum, când le socotește, ies două. Ba unul. Ba două. Una din două.

„Nu este un program de guvernare, este un program puțin ajustat, pentru că sunt lucruri care la data asta s-au întâmplat, având în vedere că programul a fost asumat la instalarea inițială a Guvernului Ponta. E un fel de reactualizare cu foarte mici nu numai ajustări, ci și modificări pe anumite capitole. Probabil că nu ar fi trebuit o asumare, dar s-a considerat că nemaifiind tocmai programul inițial, să ne asumăm”, se scuză parcă, în fața logicii care a capitulat din nou.

„Și cu primul, cu programul de guvernare ce se întâmplă?” „Din momentul în care el va trece de Parlament, va fi în vigoare acesta”, e cvasi-hotărâtă doamna Pană. Cu ce va guverna Ponta al treilea? Nimic mai simplu: „În baza programului de guvernare și a acestui program care actualizează”, numără doamna Pană acum două.

Și dă „și un exemplu”: „În momentul în care în programul de guvernare, cel inițial, se spunea „restabilirea Dialogului Social” și el a fost restabilit într-un an și ceva, chiar a funcționat foarte bine, noi nu mai putem să avem acest punct în programul de guvernare la ora aceasta. Și atunci avem „o consolidare a Dialogului Social” „.

Angajarea trece, ca o ploaie de vară de 30 de minute. Miniștrii din Guvernul Ponta 3 pășesc, cu pași egali, spre lifturi. Lumea nu poate fi, desigur, decât creația minții lor.

Planul lui Victor Orban în România funcţionează! Adevărul despre locul în care Ungaria investeşte milioane...
E însărcinată! Măruţă a făcut ochii cât cepele când a aflat...
FOTO. Maria Constantin și-a pus silicoane noi și își etalează bustul peste tot! Cât de...
„Scutul” natural împotriva ţânţarilor. Top 11 plante care alungă ţânţarii din casă
Boala incurabilă de care suferă Mircea Badea. A fost la toți doctorii. Ce spune Carmen...
Petrecere mare în familia Becali! Cum arată fetele patronului FCSB + Ionuț Luțu, din nou...
Se dau bani de la stat pentru aceşti TINERI! Ce trebuie să facă pentru a-i...
Healthcare Trends VIDEO. Cum alegem cea mai bună albire dentară? Despre carii, măsele de minte...
BANCUL ZILEI – Necuratul își caută soție cuminte, frumoasă, deșteaptă
Simptomele care indică o infecție cu varianta Delta a virusului SARS-CoV-2. Avertisment pentru tineri
E însărcinată! Măruţă a făcut ochii cât cepele când a aflat...
Noi tensiuni între MARILE PUTERI! Incidentul aerian dintre SUA și RUSIA care dă FIORI alianței...
Vine URGIA. Alertă de cod roşu în Ilfov, Prahova şi Dâmboviţa. Capitala, sub cod portocaliu
Live Stream Online semifinala sezonului 9 al emisiunii Chefi la Cuțite
Făcea un fel de videochat când s-a întâmplat dezastrul. A trebuit să intervină pompierii
Se spală de Rusalii 2021? Ce spun preoții. Este sărbătoare mare în calendarul ortodox
Acest vaccin ar trebui INTERZIS! Lovitură uriașă pentru cei care s-au vaccinat cu el
Alertă mondială. Noul pericol se răspândește cu o viteză incredibilă. Informațiile sunt înfiorătoare
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Cine este inventatorul de 27 de ani din România care schimbă lumea cu invenţia lui....