Gândul
  • Publicat:
Politică

Guvernul va reduce lista serviciilor medicale plătite de stat. „Cele costisitoare și neesențiale” vor fi acordate doar celor cu asigurare suplimentară sau privată

Guvernul va reduce lista serviciilor medicale plătite de stat. „Cele costisitoare și neesențiale” vor fi acordate doar celor cu asigurare suplimentară sau privată
Guvernul va revizui pachetul de servicii medicale sociale, astfel încât statul să acopere, începând cu anul viitor, mai puține probleme de sănătate, iar serviciile considerate "neesențiale" să fie furnizate doar pe baza unor asigurări suplimentare, inclusiv private, conform înțelegerii cu FMI.

Guvernul va revizui pachetul de servicii medicale sociale, astfel încât statul să acopere, începând cu anul viitor, mai puține probleme de sănătate, iar serviciile considerate „neesențiale” să fie furnizate doar pe baza unor asigurări suplimentare, inclusiv private, conform înțelegerii cu FMI.

Angajamentul este inclus în ultima scrisoare de intenție încheiată de Guvern cu Fondul Monetar Internațional, convenită în urma misiunii de evaluare din iulie-august și aprobată de Executiv la jumătatea lunii septembrie. Pachetul de servicii sociale din sistemul medical va fi revizuit cu asistența Băncii Mondiale, astfel încât să nu mai fie finanțate acele costuri cu sănătatea considerate „neesențiale”, relevă documentul obținut de MEDIAFAX.

„Vom stabili un pachet revizuit de beneficii asigurate de guvern pentru a exclude acoperirea serviciilor de sănătate neesențiale și costisitoare, care urmează să fie aplicat anul viitor cu asistența tehnică a Băncii Mondiale. Serviciile excedentare vor fi furnizate cu asigurări suplimentare, inclusiv asigurări private”, se arată în document.
Guvernul intenționează să aplice noile reguli până la sfârșitul lunii martie 2012.

În documentul semnat cu FMI, Guvernul își anunță totodată intenția de a revizui prețurile de decontare a medicamentelor și își menține anagajamentul de a revizui lista medicamentelor compensate sau eliberate gratuit, pentru a diminua numărul acestora și a le înlocui pe cele rămase cu produse mai ieftine.

(Thomas Dinca, Ovidiu Bărbulescu, [email protected], [email protected])

Inchide