Guvernul vrea să CREASCĂ taxele pe case și mașini ca SĂ FACĂ ROST DE BANI la buget- BREAKING NEWS

Guvernul vrea să CREASCĂ taxele pe case și mașini ca SĂ FACĂ ROST DE BANI la buget- BREAKING NEWS
Publicat: 23/04/2012, 19:31

Un sistem „echitabil” de impozitare pe proprietate, blocarea majorării unor pensii, sistarea acordării de tichete de masă și premii pentru bugetari până în 2014, precum și amânarea alocării unui procent de 6 % din PIB pentru educație până în 2014 sunt principalele măsusuri avute în vedere de guvern pentru perioada 2012-2014, potrivit unui document obținut de MEDIAFAX.

VEZI AICI STRATEGIA FISCAL BUGETARĂ A GUVERNULUI PE PERIOADA 2012-2014

Guvernul va modifica sistemul de impozitare a clădirilor, terenurilor și mijloacelor de transport și va impune un nou mecanism de calcul care să permită majorarea veniturilor colectate din această sursă cu peste un miliard de lei în următorii trei ani, relevă strategia fiscală, obținută de Mediafax.
Documentul, aprobat în ședința de miercuri a Guvernului, relevă intenția autorităților de a modifica legislația fiscală în sensul identificării unui sistem „echilibrat, echitabil și funcțional” în cazul clădirilor, terenurilor și mijloacelor de transport.
Pe baza acestui nou sistem, Guvernul anticipează majorarea veniturilor atrase din această sursă, de la 4 miliarde lei în 2011 la 4,3 miliarde lei în 2012, la 4,5 miliarde lei în 2013 și la 5,1 miliarde lei în 2014.

Bugetarii își iau adio de la tichete de masă până în 2014

Guvernul va sista până în anul 2014 acordarea tichetelor de masă, cadou și de vacanță pentru angajații din instituțiile publice, va bloca și anul viitor acordarea de premii pentru bugetari și va continua sistemul de compensare doar cu ore libere a muncii prestate în afara timpului normal de lucru.

Politica de blocare a angajărilor în sistemul public, prin ocuparea unui singur post din șapte vacantate, va fi menținută atât anul viitor, dar și în 2013, tot până în anul 2014 urmând să fie extinsă și interdicția de achiziționare de autoturisme, mobilier și aparatură birotică pentru instituțiile publice.

În același timp, valoarea de referință corespunzătoare coeficientului de ierarhizare 1,00 aferent grilei de salarii pentru sectorul bugetar va fi înghețat anul viitor la valoarea de 600 lei, relevă Strategia fiscal-bugetară a Guvernului pentru perioada 2012-2014.

Prin blocarea ocupării posturilor vacante în sistemul public, Guvernul estimează economii la cheltuielile de personal de 1,72 miliarde lei în 2012 și 1,99 miliarde lei în 2013.Economiile estimate din sistarea tichetelor de masă, cadou și de vacanță sunt de 9,1 miliarde lei în 2012 și 9,6 miliarde lei în 2013.

Majorările pensiilor, amânate

În domeniul pensiilor, strategia prevede blocarea până în anul 2014 a majorării unor pensii, care ar fi trebuit săfie aplicată prin lege începând de anul viitor. Motivul invocat este lipsa unui „cadru sustenabil” de aplicare a legii care ar duce la creșterea deficitului bugetului asigurărilor sociale de stat și poate avea consecințe grave în plata drepturilor sociale
Noua lege a pensiilor, adoptată de Guvern și intrată în vigoare la 1 ianuarie 2011, prevede că pensionarii care au lucrat în condiții deosebite de muncă după 1 aprilie 2001 vor beneficia de o majorare a punctajelor lunare cu 25%, iar persoanelor ieșite la pensie în acest an le va fi aplicat la rândul lor un indice de corecție calculat ca raport între 43,3% din câștigul salarial mediu brut realizat pe anul precedent și valoarea unui punct de pensie în vigoare la acea dată. Ambele majorări de pensii erau programate să fie aplicate la 1 ianuarie 2012.

Strategia fiscal-bugetară relevă însă că Guvernul va amâna până în anul 2014 acordarea acestor drepturi, motivând că aceste majorări determină cheltuieli suplimentare ale bugetului asigurărilor sociale de stat cu aproximativ 865 milioane lei la nivelul unui an.
„Având în vedere că lipsa unui cadru sustenabil de implementare a Legii privind sistemul unitar de pensii publice, intrată în vigoare la 1 ianuarie 2011, poate crea consecințe grave în ceea ce privește acordarea drepturilor de asigurări sociale și majorarea deficitului bugetului asigurărilor sociale de stat, se propune amânarea până în anul 2014 a aplicării acestor prevederi, în ceea ce privește acordarea majorării punctajelor lunare cu 25% pentru persoanele care au desfășurat activități în condiții deosebite de muncă după 1 aprilie 2001 și aplicarea unui indice de corecție la punctajul mediu anual pentru persoanele înscrise la pensie începând cu 1 ianuarie 2011”, se arată în document.

6 % din PIB pentru Educație, abia din 2014

Nici veniturile pentru Educație nu vor crește până în 2014. Guvernul va amâna cu doi ani, termenul impus prin lege de la care trebuie să asigure finanțarea sistemului educațional cu minimum 6% din PIB, justificând că alocarea fondurilor la acest nivel impune un efort bugetar total suplimentar de peste 46 miliarde lei în anii 2012 și 2013.

Noua lege a educației naționale, publicată în Monitorul Oficial la începutul acestui an, stabilește că pentru finanțarea educației naționale trebuie alocat anual din bugetul de stat și din bugetele autorităților publice locale minimum 6% din Produsul Intern Brut al anului respectiv. În același timp, pentru activitatea de cercetare științifică trebuie alocat anual de la bugetul de stat minimum 1% din Produsul Intern Brut al anului respectiv.

Aceeași lege stabilește că aceste prevederi trebuie să intre în vigoare la 1 ianuarie 2012.

„Aplicarea acestor măsuri ar presupune un efort bugetar suplimentar în anul 2012 de 22,4 miliarde lei și de 23,7 miliarde lei în anul 2013”, se arată în strategia adoptată miercuri de Guvern.

Thomas Dinca, Ovidiu Bărbulescu, [email protected], [email protected]

Crima care a speriat ţara! Vedeta de pe Instagram, ucisă şi aruncată în canal. E...
Klaus Iohannis, cu altă femeie de 1 decembrie! Cine e bruneta superbă? Oamenii au făcut...
FOTO. Iubita fiului lui Ion Țiriac, apariție incendiară! `Sori e atracția finalului de an`
Alimentul care sporeşte inteligenţa. TOP 8 mâncăruri pentru creier, potrivit dr. Mihaela Bilic
Caz terifiant! Campioana olimpică, ruptă cu bătaia de iubitul ei! Judecătorii nu l-au pus sub...
Germania anunţă lockdown naţional pentru persoanele nevaccinate. Vaccinarea obligatorie ar putea intra în vigoare
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
Un bărbat a încercat să se vaccineze anti-Covid într-un braț fals de silicon pentru a...
Klaus Iohannis, cu altă femeie de 1 decembrie! Cine e bruneta superbă? Oamenii au făcut...
O ROMÂNCĂ se află printre cele mai frumoase FEMEI din întreaga lume. A FASCINAT, dar...
MEDIC de la Spitalul MEDGIDIA, DECORAT de IOHANNIS!
A venit acasă și a găsit o bijuterie înnegrită. Și-a evacuat imediat părinții: „Miroase a...
Vestea ȘOC a momentului în România: a fost găsit mort. Primele informații
Veste teribilă pentru milioane de români! Va fi jale la începutul anului viitor. Nimeni nu...
Raed Arafat spulberă speranțele tuturor românilor. Ce se va întâmpla de sărbători: „Oamenii trebuie să...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu...