HARTA ROMÂNIEI CU CELE OPT REGIUNI: începe marele război al CĂPITANILOR DE JUDEȚ

HARTA ROMÂNIEI CU CELE OPT REGIUNI: începe marele război al CĂPITANILOR DE JUDEȚ
Publicat: 23/04/2012, 19:30
Actualizat: 16/01/2013, 18:58

Noua hartă a României este disputată atât în interiorul puterii,cât și pe relația cu opoziția. PDL vrea opt județe cărora l-astabilit deja capitalele, UDMR nici nu vrea să audă, invocând chiarieșirea de la guvernare. În dispută intră și PSD care nu spune nureorganizării, dar are propriile condiții. De la Palatul Cotroceni,președintele Traian Băsescu propune consultări, identificând chiarun consens între putere și opoziție. Calculele nu rămân doar laBucurești, partidele încercând să-și adjudece supremația la nivellocal.

Capitale anunțate

PDL s-a grăbit să bată în cuie noua hartă a României. Secretarulgeneral al democrat-liberalilor, Ioan Oltean, a dat ca sigurăasumarea răspunderii guvernului pe proiectul de reorganizare ațării în opt județe, pe scheletul actualelor regiuni de dezvoltare,puterea fiind concentrată la Cluj-Napoca, Brașov, Timișoara,Craiova, Constanța, Iași, Ploiești și București. Din calcule aufost scoși total liberalii. Patru din cele opt capitale suntcontrolate de PDL: Sorin Apostu (Cluj), Andrei Voloșevici(Ploiești), George Scripcaru (Brașov) și Antonie Solomon (Craiova),acesta din urmă suspendat pe motiv de dosar penal. PSD-ul facejocurile la Constanța, condusă de Radu Mazăre, și Iași, unde primareste Gheorghe Nichita. La Timișoara, unde miza PDL este mare,administrația este în mâna țărănistului Gheorghe Ciuhandu, careînsă la prezidențialele din 2009 a mers pe mâna PSD și PNL.Independența lui Sorin Oprescu la București este convenabilă totUSL care și-a declarat intenția de a-l susține pentru un noumandat.

Amenințările UDMR

Cu țara împărțită între PDL și PSD, UDMR ridică miza disputei pereorganizare amenințând cu ruperea Coaliției, dacădemocrat-liberalii nu fac un pas înapoi. „Eu cred că suntemîmpreună o coaliție. Până ce un partener de coaliție nu e de acord,nu cred că poate fi făcută o asumare”, a declarat pentrugândulfostul președinte al Uniunii, Marko Bela. După ce însă TraianBăsescu a invitat partidele la consultări pe tema reorganizăriiadministrative, dar și o discuție cu premierul Emil Boc, Marko aîndulcit tonul calificând anunțul lui Ioan Oltean drept o propunerefăcută în nume personal.

Flutur-Pinalti vs. Nichita-Hrebenciuc

Dincolo de declarații, în județe a început deja lupta pentruputere. Cu Iași-ul anunțat capitală de județ, în regiunea Nord-Est,supremația este disputată de PDL și PSD, care controlează Suceava,Neamțul și Botașaniul, respectiv Vasluiul și Bacăul. Meciul se vada între tandemul Gheorghe Flutur-Gheorghe Ștefan „Pinalti” șiechipa Gheorghe Nichita-Viorel Hrebenciuc.Un ajutor pentru PDL arputea veni din partea lui Constantin Simirad, președintele CJ Iași,care, deși ofertat de Dan Voiculescu, s-a aliniat până acum înspatele actualei puteri.

Război fratricid în PSD

Cu capitala la Constanța, regiunea Sud-Est este sub controlultotal al baronilor PSD. Unanimitatea este stricată doar de Tulcea,fief al PDL. În acest caz, războiul se va da în tabărasocial-democrată. În lupta fratricidă s-au înscris deja MarianOprișan (Vrancea), tandemul Nicușor Constantinescu – Radu Mazăre(Constanța), dar se visează căpitani de județ și BuneaStancu(Brăila) și Eugen Chebac(Galați), omul fostului ministru deinterne Dan Nica. În pole-position sunt Mazăre și Constantinescu,Marian Oprișan sperând că ar avea mai multe șanse dacă reședința fila Focșani.

Liviu Dragnea se luptă cu Florin Popescu

Pe zona Sud-Muntenia, deși USL domină la capitolul șefi deConsilii Județene, cu un raport de 6 la 1, situația în teren s-aschimbat fată de ultimele alegeri. PSD se bazează pe baronii dinArgeș, Teleorman, Ialomița și Prahova, iar PNL vine în ajutor cucei de la Călărași și Giurgiu. PDL deține doar Consiliul JudețeanDâmbovița. Alături de Roberta Anastase(Prahova) și Mircea Andrei(Argeș), Florin Popescu de la Dâmbovița a crescut șansele PDL înfața dominației lui Liviu Dragnea (Teleorman) și ConstantinNicolescu (Argeș).
În Oltenia, PDL aproape că nu are șanse în fața PSD.Social-democrații controlează Doljul, Oltul, Gorjul și Vâlcea,județe coordonate de Ion Prioteasa, în timp de democrat-liberaliisunt la putere doar la Mehedinți.

Frunzăverde vs. Falcă în Vest

Miză pentru PDL este zona de Vest, puternic bazin electoral dedreapta. Aici bătălia se va duce între baronii democrat-liberali;Sorin Frunzăverde (Caraș Severin), Constantin Ostaficiuc (Timiș) șiGheoghe Falcă (Arad). Fără șanse sunt liberalii care domină înHunedoara. Chiar și așa bătălia pentru viitorul județ se va da celmai probabil între un pedelist și un liberal, susținut și dePSD.
În regiunea Nord Vest, tot democrat-liberalii sunt favoriți însăputerea se va disputa între Clujul, patronat de Emil Boc, șiBistrița lui Ioan Oltean. Balanța o va înclina Maramureșul luiMircea Man. USL deține poziții cheie în Bihor (PNL) și Sălaj(PSD),iar UDMR stă bine la Satu Mare.

Butoiul cu pulbere: Ținutul Secuiesc

Sensibilitatea cea mai mare este însă în regiune Centru, undeUDMR nu vrea să accepte formula cu șase județe, preferând caȚinutul Secuiesc – Mureș, Harghita-Covasna – să fie grupate într-osingură unitate administrativă. De la șefia CJ Covasna, TamasSandor vede propunerea PDL „o idee cel puțin deplasată”, BorbolyCsaba de la Harghita spune că e „o prostie cu care nu merită să-mipierd vremea”, iar de la Mureș Lokodi Emoke vorbește despre proiectca fiind „ceva aiurea, care nu funcționează nici acum și nu vafuncționa nici de-acum înainte”.
Orgolii sunt și între români. Dorin Florea de la Mureș concureazăcu Mircea Hava de la Alba și George Scripcaru de la Brașov.Liberalii pot emite pretenții doar prin Aristotel Căncescu,actualul șef al CJ Brașov.

Oprescu, fără concurent deocamdată

În zona Metropolitană București-Ilfov, independentul SorinOprescu este favorit, fiind susținut de USL. PDL poate miza și pevoturile aduse de Ilfov, unde UNPR-ul lui Gabriel Oprea și-aconsolidat poziția.

VIDEO | Moment ULUITOR în direct. Vedeta TV n-a realizat că nu poartă lenjerie intimă
Ce rușine! Câte clase au Nuțu și Sile Cămătaru, de fapt
FOTO. Antonia, apariție controversată, într-un costum de baie provocator! `Ești minunată!`
Vaccinul anti-COVID cu cea mai scăzută rată de eficiență împotriva infecției. Sute de mii de...
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Anamaria Prodan, victorie uriașă împotriva lui Gigi Becali! Ce sumă trebuie să plătească: `Atmosfera toxică...
Ora de iarnă 2021. De când NU se mai schimbă ora, de fapt? Decizia luată...
Record la vaccinare: Peste 93.000 de români s-au vaccinat cu prima doză în ultimele 24...
Un Tesla Model S este condus pe sub apă. Rezistă sau se scurtcircuitează INSTANT? –...
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Medic: Vaccinul nu funcționează în oprirea transmiterii COVID-19. Spitalele se umplu și avem multe cazuri de...
Ce rușine! Câte clase au Nuțu și Sile Cămătaru, de fapt
Legăturile NEȘTIUTE ale Principesei Margareta, moștenitoarea Regelui Mihai
Incredibil câţi bani câştigă pe lună medicul Beatrice Mahler! Românii sigur vor avea ceva de...
BOMBĂ! Se dau bani de la stat pentru acești români. Veștile vin direct de la...
Sondaj: Iohannis pierde încrederea românilor - 14%, Cîțu are doar 7%. PSD, cotat cu 40%
O studentă a sesizat o lumină lângă dormitor. Când s-a apropiat a încremenit!
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit pe loc. Nu a mai putut fi...
ȘOCUL ANULUI despre PFIZER: Efectul advers de care se sperie toată România
Ziua începe cu o veste tristă. Din păcate este vorba despre Gabriel Cotabiță. În ce...
Ţara din Europa care caută cu disperare angajaţi şi nu găseşte. Salariile sunt uriaşe
Este OFICIAL! O nouă minivacanţă! Urmează o nouă sărbătoare legală şi mai multe zile libere...