HARTA ROMÂNIEI CU CELE OPT REGIUNI: începe marele război al CĂPITANILOR DE JUDEȚ

HARTA ROMÂNIEI CU CELE OPT REGIUNI: începe marele război al CĂPITANILOR DE JUDEȚ
Noua hartă a României este disputată atât în interiorul puterii, cât și pe relația cu opoziția

Noua hartă a României este disputată atât în interiorul puterii,cât și pe relația cu opoziția. PDL vrea opt județe cărora l-astabilit deja capitalele, UDMR nici nu vrea să audă, invocând chiarieșirea de la guvernare. În dispută intră și PSD care nu spune nureorganizării, dar are propriile condiții. De la Palatul Cotroceni,președintele Traian Băsescu propune consultări, identificând chiarun consens între putere și opoziție. Calculele nu rămân doar laBucurești, partidele încercând să-și adjudece supremația la nivellocal.

Capitale anunțate

PDL s-a grăbit să bată în cuie noua hartă a României. Secretarulgeneral al democrat-liberalilor, Ioan Oltean, a dat ca sigurăasumarea răspunderii guvernului pe proiectul de reorganizare ațării în opt județe, pe scheletul actualelor regiuni de dezvoltare,puterea fiind concentrată la Cluj-Napoca, Brașov, Timișoara,Craiova, Constanța, Iași, Ploiești și București. Din calcule aufost scoși total liberalii. Patru din cele opt capitale suntcontrolate de PDL: Sorin Apostu (Cluj), Andrei Voloșevici(Ploiești), George Scripcaru (Brașov) și Antonie Solomon (Craiova),acesta din urmă suspendat pe motiv de dosar penal. PSD-ul facejocurile la Constanța, condusă de Radu Mazăre, și Iași, unde primareste Gheorghe Nichita. La Timișoara, unde miza PDL este mare,administrația este în mâna țărănistului Gheorghe Ciuhandu, careînsă la prezidențialele din 2009 a mers pe mâna PSD și PNL.Independența lui Sorin Oprescu la București este convenabilă totUSL care și-a declarat intenția de a-l susține pentru un noumandat.

Amenințările UDMR

Cu țara împărțită între PDL și PSD, UDMR ridică miza disputei pereorganizare amenințând cu ruperea Coaliției, dacădemocrat-liberalii nu fac un pas înapoi. „Eu cred că suntemîmpreună o coaliție. Până ce un partener de coaliție nu e de acord,nu cred că poate fi făcută o asumare”, a declarat pentrugândulfostul președinte al Uniunii, Marko Bela. După ce însă TraianBăsescu a invitat partidele la consultări pe tema reorganizăriiadministrative, dar și o discuție cu premierul Emil Boc, Marko aîndulcit tonul calificând anunțul lui Ioan Oltean drept o propunerefăcută în nume personal.

Flutur-Pinalti vs. Nichita-Hrebenciuc

Dincolo de declarații, în județe a început deja lupta pentruputere. Cu Iași-ul anunțat capitală de județ, în regiunea Nord-Est,supremația este disputată de PDL și PSD, care controlează Suceava,Neamțul și Botașaniul, respectiv Vasluiul și Bacăul. Meciul se vada între tandemul Gheorghe Flutur-Gheorghe Ștefan „Pinalti” șiechipa Gheorghe Nichita-Viorel Hrebenciuc.Un ajutor pentru PDL arputea veni din partea lui Constantin Simirad, președintele CJ Iași,care, deși ofertat de Dan Voiculescu, s-a aliniat până acum înspatele actualei puteri.

Război fratricid în PSD

Cu capitala la Constanța, regiunea Sud-Est este sub controlultotal al baronilor PSD. Unanimitatea este stricată doar de Tulcea,fief al PDL. În acest caz, războiul se va da în tabărasocial-democrată. În lupta fratricidă s-au înscris deja MarianOprișan (Vrancea), tandemul Nicușor Constantinescu – Radu Mazăre(Constanța), dar se visează căpitani de județ și BuneaStancu(Brăila) și Eugen Chebac(Galați), omul fostului ministru deinterne Dan Nica. În pole-position sunt Mazăre și Constantinescu,Marian Oprișan sperând că ar avea mai multe șanse dacă reședința fila Focșani.

Liviu Dragnea se luptă cu Florin Popescu

Pe zona Sud-Muntenia, deși USL domină la capitolul șefi deConsilii Județene, cu un raport de 6 la 1, situația în teren s-aschimbat fată de ultimele alegeri. PSD se bazează pe baronii dinArgeș, Teleorman, Ialomița și Prahova, iar PNL vine în ajutor cucei de la Călărași și Giurgiu. PDL deține doar Consiliul JudețeanDâmbovița. Alături de Roberta Anastase(Prahova) și Mircea Andrei(Argeș), Florin Popescu de la Dâmbovița a crescut șansele PDL înfața dominației lui Liviu Dragnea (Teleorman) și ConstantinNicolescu (Argeș).
În Oltenia, PDL aproape că nu are șanse în fața PSD.Social-democrații controlează Doljul, Oltul, Gorjul și Vâlcea,județe coordonate de Ion Prioteasa, în timp de democrat-liberaliisunt la putere doar la Mehedinți.

Frunzăverde vs. Falcă în Vest

Miză pentru PDL este zona de Vest, puternic bazin electoral dedreapta. Aici bătălia se va duce între baronii democrat-liberali;Sorin Frunzăverde (Caraș Severin), Constantin Ostaficiuc (Timiș) șiGheoghe Falcă (Arad). Fără șanse sunt liberalii care domină înHunedoara. Chiar și așa bătălia pentru viitorul județ se va da celmai probabil între un pedelist și un liberal, susținut și dePSD.
În regiunea Nord Vest, tot democrat-liberalii sunt favoriți însăputerea se va disputa între Clujul, patronat de Emil Boc, șiBistrița lui Ioan Oltean. Balanța o va înclina Maramureșul luiMircea Man. USL deține poziții cheie în Bihor (PNL) și Sălaj(PSD),iar UDMR stă bine la Satu Mare.

Butoiul cu pulbere: Ținutul Secuiesc

Sensibilitatea cea mai mare este însă în regiune Centru, undeUDMR nu vrea să accepte formula cu șase județe, preferând caȚinutul Secuiesc – Mureș, Harghita-Covasna – să fie grupate într-osingură unitate administrativă. De la șefia CJ Covasna, TamasSandor vede propunerea PDL „o idee cel puțin deplasată”, BorbolyCsaba de la Harghita spune că e „o prostie cu care nu merită să-mipierd vremea”, iar de la Mureș Lokodi Emoke vorbește despre proiectca fiind „ceva aiurea, care nu funcționează nici acum și nu vafuncționa nici de-acum înainte”.
Orgolii sunt și între români. Dorin Florea de la Mureș concureazăcu Mircea Hava de la Alba și George Scripcaru de la Brașov.Liberalii pot emite pretenții doar prin Aristotel Căncescu,actualul șef al CJ Brașov.

Oprescu, fără concurent deocamdată

În zona Metropolitană București-Ilfov, independentul SorinOprescu este favorit, fiind susținut de USL. PDL poate miza și pevoturile aduse de Ilfov, unde UNPR-ul lui Gabriel Oprea și-aconsolidat poziția.

ŞOC total la CFR Cluj. Dan Petrescu începe cursa pentru supremaţie şi aduce alţi doi...
Râzi cu lacrimi! Ce a pățit în Vama Veche o virgină din București
FOTO. Nicoleta Luciu, cel mai fierbinte pictorial! Imaginile tinereții într-o decapotabilă din piele
FOTO. Transformare ireală: așa arată unul dintre cei mai renumiți cântăreți români, la 60 de...
ULTIMA ORĂ! Ce se întâmplă acum cu Dincă. Este strigător la cer. Părinții fetelor ucise...
Mărturiile unui spion: Nu este ce se vede la televizor. La televizor îl vedem pe...
Floricica Dansatoarea din SUA. O oponentă a lui Trump a devenit virală după ce a...
Râzi cu lacrimi! Ce a pățit în Vama Veche o virgină din București
Cântăreață din România, mesaj sfâșâietor de pe patul de spital: “Rugați-vă cu mine”
Cristofor Columb a fost EXHUMAT! Cine era de fapt MARELE explorator. Istoria Americii nu va...
S-a aflat cel mai ascuns secret al lui Ceaușescu. Strategia lui avea să aducă sfârșitul....
ATENȚIE! Se dau bani de la stat! Ce categorii de români vor primi 180 lei...
Când sunt Moşii de toamnă 2020 şi ce se dă de pomană în Sâmbăta Morţilor
Ai unul dintre aceste simptome? Atunci ești considerat suspect de COVID-19
Un business care explodează în România. Nimeni nu credea că se va schimba atât de...
Ţara europeană care intră din nou în blocaj total din cauza pandemiei. Autorităţile au hotărât...
Inchide