HOTĂRÂRE. Parlamentul a decis înființarea unei comisii de anchetă privind achizițiile și gestionarea stării de urgență. Cine o va conduce

Redactor:
Madalina Prundea
HOTĂRÂRE. Parlamentul a decis înființarea unei comisii de anchetă privind achizițiile și gestionarea stării de urgență. Cine o va conduce

Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a aprobat, cu majoritate de voturi, înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă privind achiziţiile şi gestionarea stării de urgenţă.

Proiectul privind unei comisii de anchetă privind achizițiile și gestionarea stării de urgență a primit 337 de voturi pentru, zero împotrivă și 3 abțineri.

Conform hotărârii aprobate, la solicitarea liderilor PSD, Pro Europa și ALDE – Marcel Ciolacu, Victor Ponta și Călin Popescu – Tăriceanu, semnată de 77 de aleși, obiectivele acestei comisii parlamentare vizează, printre altele, analiza fundamentării și eficienței măsurilor de informare, verificare și monitorizare epidemiologică a cetățenilor români care s-au întors în România din zonele de risc de la declanșarea epidemiei de coronavirus și verificarea modului în care s-au fundamentat și elaborat ordonanțele militare pe perioada stării de urgență, precum și a mijloacelor de informare care au stat la baza fundamentării și elaborării acestora.

În plus, comisia își propune verificarea achizițiilor de materiale necesare, medicamente și alte produse folosite pentru limitarea răspândirii virusului COVID-19 precum și la diagnosticarea și tratarea persoanelor susceptibil a fi infectate și infectate cu acest virus.

Alt obiectiv constă în verificarea modului în care au fost alocate sume din bugetul de stat pentru asigurarea de materiale și substanțe necesare limității efectelor răspândirii și tratării infectării cu COVID-19, precum și asigurării alocărilor bugetare necesare susținerii economiei.

Orice persoană poate fi invitată pentru audieri sau explicații

„Comisia este împuternicită să facă audieri și să ceară autorităților și instituțiilor publice, oricăror structuri de specialitate ale statului, altor entități publice sau private, perecum și cetățenilor, să îi pună la dispoziție date, informații și materiale necesare și utile pentru clarificarea obiectivelor Comisie de anchetă”, se arată în proiectul de hotărâre aprobat.

Astfel, comisia de anchetă poate invita, pentru audieri și explicații, orice persoană care poate avea cunoștință despre o faptă sau împrejurare de natură să servească la aflarea adevărului în domeniul care formează obiectivele anchetei.

Lucrările comisiei sunt publice, cu excepția cazului în care aceasta hotărăște altfel.

Conform documentului, comisia de anchetă este formată din 21 de membri – 9 de la PSD, 4 – PNL, 3 – USR, 2 – Pro Europa, 2 – UDMR și 1 – PMP – și va fi condusă de un birou, compus dintr-un președinte (din partea PSD), trei vicepreședinți (PNL, USR și Pro Europa) și un secretar (UDMR).

Inchide