Imagini rare cu Ion Iliescu, de pe vremea când era șeful UTC. Cum arăta și ce spunea în 1968 – VIDEO

Publicat: 22/03/2023, 09:07

Imagini rare datând din anul 1968 au apărut pe rețele sociale cu fostul președinte al României, Ion Iliescu, la vremea aceea ocupând funcția de șef al Uniunii Tineretului Comunist (UTC). Fostul lider al FSN lăuda în discursul său realizările tineretului comunist de la acea vreme.

„Uniunea Tineretului Comunist o atenție deosebită în cadrul activităților sale, cultivării tradițiilor mișcării de tineret din țara noastră, de participare a tinerilor pe șantierele patriei pentru construirea de obiective economice, social-culturale în spiritul hotărârii comitetului central al Partidului Comunist Român din decembrie cu privire la activitatea tineretului.

În acest an Uniunea Tineretului Comunist se străduiește dezvolte participarea tineretului în acțiunile de muncă patriotică care se desfășoară pe întreg cuprinsul țării. Această acțiune a organizației noastre are o semnificație particulară. În acest an, aniversăm 20 de ani de la deschiderea și desfășurarea lucrărilor pe Șantierul Național al Tineretului de la Bumbești-Ivezeni.

Cu 20 de ani în urmă, Generația anului 1948 a scris o pagină glorioasă în istoria mișcării noastre de tineret, când peste 30.000 de tineri au lucrat timp de câteva luni de zile din primăvara în toamna anului 1948 la construirea căii ferate Undești-Lives, care a devenit un simbol al eroismului și al elanului în muncă al tineretului nostru. Marcând această aniversare, organizația noastră s-a adresat prin chemarea dată publicității astăzi întregul tineret al patriei pentru a cinsti tradițiile generațiilor anterioare prin acțiuni de unică pe șantierele patriei, în construirea unor obiective de importanță economică, în acțiuni de împăduriri pe șantiere din agricultură, în construirea unor obiective social-culturale.

Comitetele județene ale Uniunii Tineretului Comunist împreună cu organizațiile locale, cu Consiliile Populare au stabilit un număr de obiective pe care lucrează sute de mii de tineri”, spunea Iliescu.

Prima autostradă din România

De asemenea, fostul lider al UTC-știlor lauda lucrările de mare infrastructură la care participau tinerii din Uniunea Tineretului Comunist. La acea vreme se puneau bazele primei autostrăzi din România (A1 București- Pitești).

„Aș menționa lucrările pe care le desfășoară tinerii bucureșteni din județele Argeș și Dâmbovița pe șantierul primei autostrăzi românești, București-Pitești, acțiuni similare ale tinerilor din alte județe pentru construirea unor șosele ca cele de la Câmpina, Comarnic, Bumbești-Ghivezeni din regiunea Maramureș, acțiune de împăduriri la care participă zeci de mii de tineri într-un număr mare de județe, acțiunile pe șantierele de irigații și îmbunătățiri funciare, iar în zilele acestea în cadrul acțiunii desfășurate pe planu național împotriva urmărilor secetei, acțiuni la care vor participa câteva zeci de mii de elevi și studenți în cursul verii și toamnei, în lucrările de recoltare din întreprinderile agricole de stat, precum și activitatea pe care o desfășoară tineri dintr-un număr mare de localități urbane și rurale pentru construirea unor complexe sportive, baze sportive și turistice, parcuri cultural-distractive ale tineretului.

Prin această acțiune amplă de mobilizare a unor mase largi de tineri, organizația noastră marchează prezența activă a tineretului la eforturile generale ale poporului de eficientizare economică, de înălțare a patriei.

Concomitent cu acțiunile la care m-am referit, organizația noastră intenționează organizeze o serie de măsuri de evocare a acțiunilor generațiilor precedente atât pe șantierul de la Bundeși –Livezeni cât și pe alte șantiere naționale la Salva Vișeu și o serie de alte acțiuni similare.

Generația 1948 predă ștafeta generației 1968

Fostul președinte anunța atunci că în 1 septembrie 1968 va fi organizată o festivitate în care era sărbătorită „predarea ștafetei” noii generații de tineri de către un brigadier de generația anului 1948

Pentru a evoca momentul de la Bundești-Livezeni , intenționăm ca la 1 septembrie organizăm la ICI o festivitate la care participe un brigadier de generația anului 1948, alături de tineri ai anului 1968, tineri care participă la lucrări de muncă patriotică, semnificând în acest fel și un fel de transmitere a ștafetei acestor tradiții pozitive ale tineretului nostru.

Cu acest prilej vom consemna și rezultatele întrecerii care se desfășoară între organizațiile de UTC județene și în cadrul județenilor, între organizațiile de UTC din întreprinderi și instituții, pentru cea mai bună participare la acțiunile de muncă patriotică”, a declarat la acea vreme Ion Iliescu.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Boala care se întinde pe tot globul. Jumătate din populație e în pericol
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Epidemie de singurătate printre părinți, dezvăluie un studiu din SUA