INTERVIURILE GÂNDUL. Crin Antonescu: Geoană trebuie schimbat de la Senat. Greii PSD sunt Victor Ponta și echipa sa, nu Iliescu și Năstase

INTERVIURILE GÂNDUL. Crin Antonescu: Geoană trebuie schimbat de la Senat. Greii PSD sunt Victor Ponta și echipa sa, nu Iliescu și Năstase
Publicat: 23/04/2012, 19:33
Actualizat: 25/04/2012, 07:53

Președintele PNL, Crin Antonescu, a declarat în exclusivitate pentru gândul că PSD trebuie să ia o decizie rapidă în cazul Geoană, deoarece acesta nu mai reprezintă USL în Senat. Liberalul a spus că Opoziția trebuie să își asume riscul pierderii celei de a doua poziții în stat, deoarece „nu prea au ce pierde”. El a catalogat drept „neinspirate” declarațiile făcute de Ion Iliescu și Adrian Năstase, cărora le transmite că greii PSD sunt Victor Ponta și echipa sa, deoarece pot aduce partidul la guvernare.

Cât privește USL, președintele PNL a precizat că aceast parteneriat cu PSD are la bază și „încrederea reciprocă dintre liderii actuali”. „Chiar dacă am admite ca ipoteză un Congres Extraordinar sunt convins că acesta l-ar reconfirma pe Victor Ponta ca președinte. Pentru mine, USL este o construcție pentru viitor, iar în PSD viitorul este Victor Ponta”, a spus Antonescu.

Gândul: În acest moment există o stare conflictuală la nivelul PSD care afectează imaginea USL. Cum este percepută de PNL?

Crin Antonescu:Imaginea USL trebuie să transmită unitate și hotărâre. Pentru mine semnificative sunt atitudinea președintelui Victor Ponta și decizia luată prin vot unanim de forul de conducere al partidului, iar acestea arată unitate și hotărâre. Comentarii sau declarații personale mai puțin inspirate pot schimba doar impresia, nu și realitatea.

Vă referiți la domnii Năstase și Iliescu?

În legătură cu presupusul conflict cu așa numiții grei ai partidului trebuie să spun foarte deschis ce cred: eu cred că greii PSD sunt cei care pot aduce acest partid la guvernare, deci greii PSD sunt Victor Ponta și echipa sa. Ion Iliescu și Adrian Năstase sunt oameni cu experiență importantă, toată lumea îi ia în considerare, am spus însă ce cred și cred că am spus-o foarte clar.

Ce va face PNL dacă situația din PSD se va accentua?

PNL are nevoie de un partener puternic și de încredere. Sper că lucrurile vor fi tranșate rapid și categoric de către actuala conducere.

Este PNL dispus să colaboreze și cu o altă conducere a PSD?

Noi am construit un parteneriat politic și instituțional printre ale cărei premise se numără și încrederea reciprocă dintre liderii actuali. Relația personală dintre mine și Victor Ponta, dintre secretarul general al PNL, Eduard Hellvig și secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, sunt o premieră în politica românească și o șansă excepțională pentru succesul și durabilitatea acestei construcții. Chiar dacă am admite ca ipoteză un Congres Extraordinar sunt convins că acesta l-ar reconfirma pe Victor Ponta ca președinte. Pentru mine USL este o construcție pentru viitor, iar în PSD viitorul este Victor Ponta.

Domnul Geoană mai reprezintă USL în Senat, îl mai simțiți parte a USL?

Răspunsul meu este nu și toți cei care cred că demersul domnului Ponta are motivații strict personale se înșală.

Ce se va întâmpla în Senat?

Probabil se va ajunge la votul plenului, acolo unde PNL își va susține fără ezitare partenerii.

Nu credeți că se poate ajunge astfel la un blocaj în Senat?

Nu cred că blocajul Senatului poate veni de aici, în Senat este o majoritate fragilă și uneori schimbătoare. Pe fiecare problemă, pe fiecare vot există o majoritate. Va exista o majoritate și pentru un eventual vot pentru președinția Senatului.

Credeți că USL trebuie să meargă cu demersul de înlocuire a domnului Geoană chiar cu riscul pierderii acestei funcții?

Cred că la întrebarea asta au răspuns lideri PSD mai exact decât mine, mai simplu spus nu prea avem ce pierde și cred că este o dovadă de consecvență să ne asumăm riscuri.

Ce mesaj le transmiteți celor din PSD?

Să conteze pe PNL ca pe adevărați aliați și sunt convins că la experiența și forța lor politică vor reuși să tranșeze foarte rapid bine această problemă.

Pe domnul Geoană îl mai vedeți în PSD sau în afara PSD, în interiorul sau în afara USL?

Toți cei care doresc cu bune intenții să lupte politic sub culorile USL sunt bineveniți. În ceea ce privește situația domnului Geoană este o chestiune strict a PSD.

Cât a avut de suferit USL din cauza acestor tensiuni?
De câte ori există o criză mai mare sau mai mică, punctele se pierd sau se câștigă în funcție de deznodământul ei. Dacă PSD va încheia cu bine această criză, USL câștigă.

Ce înseamnă cu bine?
Cu bine înseamnă să se dovedească un partid hotărât și un partid a cărui conducere să nu fie pusă nici o secundă sub semnul îndoielii.

ŞOC! Bărbatul celebru adorat de întreaga ţară a violat o adolescentă de 16 ani. Mama...
Dragnea, prima reacție după ce a văzut mesajele Irinei cu amantul! L-a lovit unde îl...
FOTO. Anca Țurcașiu, imagini fără inhibiții la 51 de ani! S-a lăsat pozată așa
Bolile în funcție de grupa de sânge. Cine riscă să facă mai ușor diabet
Cum a vrut să îl convingă Gigi Becali pe Ionuț Iftimoaie să se bată pentru...
Starea de alertă se prelungeşte, de astăzi, cu 30 de zile: masca nu mai este...
BCR vinde un SUV recuperat de la client. Acest model are REȚETA CÂȘTIGĂTOARE pentru drumurile...
BANCUL ZILEI – Duhul din lampă își satisface poftele carnale cu nevasta altuia
Papa Francisc dă un pic mai liber la sex în afara căsătoriei: „Păcat mai mare...
Dragnea, prima reacție după ce a văzut mesajele Irinei cu amantul! L-a lovit unde îl...
O CUTIE uriașă apărută din senin provoacă GROAZĂ. Face parte dintr-un proiect ȘOCANT
Certificatul COVID devine obligatoriu pentru toți angajații!
A primit mii de dolari pentru a ieși cu el. Când a aflat cine e,...
Vestea ȘOC a momentului în România: Celebrul om de afaceri a murit într-un cumplit accident
Bill Gates cutremură întreaga omenire. Va fi incredibil! Ce se întâmplă în 2022
El e Paul din Galați, bărbatul care ”i-a stricat casa” lui Dragnea. Amantul Irinei e...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Oamenii care au prevestit, acum 20 de ani, cele mai mari probleme cu care se...