Ioan Rus: Îi sfătuiesc pe Ponta și Antonescu să negocieze cu Băsescu; altă soluție nu există

Ioan Rus: Îi sfătuiesc pe Ponta și Antonescu să negocieze cu Băsescu; altă soluție nu există
Publicat: 03/09/2012, 10:13
Actualizat: 30/07/2014, 14:27

Fostul ministru de Interne Ioan Rus a declarat, duminică seară, îi sfătuiești pe liderii USL, Victor Ponta și Crin Antonescu, să negocieze cu președintele Traian Băsescu, pentru că altă soluție nu există.

„Cu siguranță că îl sfătuiesc și pe domnul Ponta, și pe domnul Antonescu să negocieze cu Traian Băsescu, pentru că o altă soluție nu există. Soluția cu războiul, am auzit și eu, să facem încă un referendum (…) Va trebui să renunțăm și noi la obiceiurile astea ale noastre, războinice”, a afirmat Rus, la Realitatea TV.

De asemenea, Rus a ținut să sublinieze că el nu are nicio relație cu Băsescu, în ultimii cinci ani discutând cu acesta numai de trei ori, câteva minute, și doar cu privire la probleme legate de mandatul său de ministru de Interne

„Nu am nicio relație cu Traian Băsescu. Dacă ar fi să răspundem la clasica întrebare Ce ai făcut în ultimii 5 ani?, nu am vorbit niciodată cu Traian Băsescu, decât în mandatul acesta de trei luni, am vorbit cu dânsul de trei ori (…) Am discutat cu Traian Băsescu în ultimii cinci ani 5-7 minute, în rest nu am avut niciun fel de relație”, a spus Rus, care a adăugat că unii jurnaliști de la București au ținut să îl eticheteze ca fiind „omul lui Băsescu”, deoarece în Capitală trebuie „să fii omul cuiva, al lui Băsescu, al lui Antonescu, al lui Voiculescu, ca să exiști”.

Totodată, el a arătat că „grupul de la Cluj” din interiorul PSD există în continuare, însă nu are niciun interes să iasă din partid și să creeze o altă platformă politică de centru-stânga. „Există grupul de la Cluj. (…) Noi nu am avut niciodată poziții centrifuge în partid. Noi am încercat tot timpul să centripetăm partidul, să promovăm rațiunea, logica acțiunii de partid”, a argumentat Rus, adăugând că totuși este greu de obținut unanimitate absolută într-un partid.

„Cum eu îl ascult pe Dragnea, trebuie să mă asculte și el pe mine. Argumentăm și cădem pe urmă de acord la poziția cea mai corectă și mai competitivă”, a spus Rus.

El a arătat că generația de politicieni de 40 de ani din care face parte premierul Victor Ponta trebuie susținută și a apreciat că șeful Guvernului a greșit cam în 15% din deciziile luate în ultimele trei luni, însă a trebuit să facă față unor atacuri politice și „presiuni din toate părțile”.

Rus a arătat că a exprimat încă dinainte de referendumul din 29 iulie în cadrul PSD opinia sa că va fi „extrem de puțin probabilă” realizarea cvorumului de 9,2 milioane de votanți, iar eșecul va aduce „efecte perverse” greu de gestionat, însă Victor Ponta a trebuit să facă față unor presiuni din exterior și ale colegilor de partid, iar până la urmă a dictat factorul emoțional, nu cel rațional.

Fostul ministru de Interne a mai arătat că nu regretă decizia sa de a demisiona și a arătat că argumentele sale privind listele electorale permanente au fost cele pertinente, chiar dacă atât el, cât și colegul de la Administrație, liberalul Victor Paul Dobre, au fost nevoiți să își prezinte demisia. Rus l-a criticat din nou pe actualul ministru al Administrației, Radu Stroe, numindu-l „tată de șmecheraș”.

„Domnul Stroe, după ce malițios și misterios a explicat presei că va da niște cifre că ne vom trânti cu toții pe spate, iar CC își va da demisia, s-au dat aceleași cifre pe care eu și Dobre le-am explicat cu o lună și jumătate înainte. (…) Față de ceea ce el a spus că veți vedea câte surprize, nu trebuia să îi spun șmecheraș, trebuia să îi spun tată de șmecheraș, mai mult decât atât”, a spus Rus.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce s-a întâmplat cu relația dintre Nikki Exotika, femeia trans din America, și Igor din...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Ungurii umilesc România. Pregătesc marea lovitură: Putem scrie istorie
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Cristina Cioran victorie în fața lui Alex Drobrescu. Ce a decis instanța
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Substanțele toxice din microplastice pot fi absorbite prin piele, arată un studiu