Iohannis crede că alegerea primarilor într-un tur de scrutin ar crea probleme de legitimitate

Iohannis crede că alegerea primarilor într-un tur de scrutin ar crea probleme de legitimitate
Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, consideră că alegerea primarilor într-un tur de scrutin nu reprezintă "o îmbunătățire a legislației" pentru că ar putea să apară, ulterior, probleme de legitimitate a celor aleși, afirmând însă că "este o variantă posibilă" dacă se fac economii.
Publicat: 23/04/2012, 19:27
Actualizat: 23/04/2012, 20:11

Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, consideră că alegereaprimarilor într-un tur de scrutin nu reprezintă "oîmbunătățire a legislației" pentru că ar putea să apară,ulterior, probleme de legitimitate a celor aleși, afirmând însă că"este o variantă posibilă" dacă se faceconomii.

Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a declarat, într-o conferințăde presă, că alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin”este o variantă posibilă”, transmite corespondentu MEDIAFAX.

„Este o variantă posibilă, care pe mine și pe ceilalți coleginici nu ne avantajează, nici nu ne dezavantajează. Însă, esteposibil să apară primari a căror legitimitate este pusă sub semnulîntrebării, ulterior alegerilor. Imaginați-vă un primar care esteales, la un număr mare de candidați, cu 15 la sută din voturileexprimate, nu din numărul total. Este foarte posibil să aparăulterior discuții legate de legitimitate. Nu consider că este oîmbunătățire a legislației. Pe de altă parte, nici nu cred că esteo problemă foarte mare. Dacă prin asta facem economii în România,putem să facem”, a spus Iohannis.

Primarul Sibiului, aflat la al treilea mandat consecutiv, dintrecare ultimele două câștigate din primul tur cu peste 80 la sutădintre voturile exprimate, a afirmat că nu se teme de niciuncontracandidat la următoarele alegeri, chiar dacă toate partidelevor decide să propună un candidat comun.

„Sursele din oraș susțin că au existat astfel de încercări șidemersuri de a crea un candidat, din partea majorității, împotrivasasului, lucru care nu s-a realizat niciodată și nici nu cred că seva realiza. Sibienii sunt oameni deschiși și nu ar prinde o astfelde idee. Dacă ar prinde nici nu aș fi ajuns primar din capullocului. Pe mine nu mă poate pune nimeni în încurcătură. Nu vădniciun motiv să fiu încurcat. Candidez sau nu candidez. Până acumam tot câștigat, dacă voi câștiga sau nu depinde de electorat, darnu este nicio încurcătură”, a spus Iohannis.

Întrebat cum comentează sondajul pe care liderii PSD Sibiu auanunțat că îl fac în rândul membrilor pentru a desemna un candidatpentru Primăria Sibiu, Iohannis a declarat că este un demers”corect”.

„Mi se pare un demers democratic în interiorul partidului. Nucomentez, pentru că este o chestiune de partid. Eu mă tem numai încazul în care nu apar contracandidați. Dacă apar contracandidați,înseamnă că democrația funcționează în România”, a spusIohannis.

O propunere legislativă de modificare a articolului 97 din Legeanr 267/2004 pentru alegerea autorităților administrației publicelocale a fost depusă, în 15 noiembrie 2010, de un grup deparlamentari PDL, PSD+PC, independenți, ai minorităților naționaleși deputatul PNL Pavel Horj.

Conform proiectului de lege, alineatul doi al articolului 97 arurma să stipuleze că „este declarat ales primar candidatul care aîntrunit cel mai mare număr de voturi valabil exprimate în primultur de scrutin”, al treilea alineat precizând că „în caz de balotajse va organiza un nou tur de scrutin la două săptămâni de la primultur, la care vor participa doar candiații care se află în aceastăsituație”.

Proiectul se află la Senat, în calitate de primă Camerăsesizată.

Membrii coaliției de guvernare au convenit să susținămodificarea legii privind alegerile locale astfel încât primarii săfie aleși într-un tur de scrutin, dar nu au stabilit încă dacălegea electorală aflată în prezent în vigoare va fi modificată prinproiectul de lege care a fost deja depus la Parlament sau printr-unproiect de lege elaborat de Guvern, declara ministrul Culturii,Kelemen Hunor. (Mediafax)

ŞOC! O mare sportivă a României, înfometată şi abuzată în secret: "Mi-a pus mâna pe...
Cam nefiresc! Ce cadou ciudat le-a dat Alina Sorescu fiicelor ei, de Moș Nicolae
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Dieta împotriva inflamației. Alimentele care luptă cu îmbătrânirea, durerea și bolile cronice
Ion Țiriac, ce lovitură! Și-a vândut una dintre cele mai sclipitoare și scumpe afaceri
O pandemie ascunsă? Boala care ucide mult mai mulţi oameni decât se credea
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
Mărturia primului român infectat cu tulpina Omicron: vecinii nu-l lasă să deschidă fereastra
Cam nefiresc! Ce cadou ciudat le-a dat Alina Sorescu fiicelor ei, de Moș Nicolae
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
CUM s-au bucurat MICUȚII de cadourile de la MOȘ Nicolae! Video
TOP 3: Cele mai bune filme de comedie din istorie
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit... Un sfârșit cumplit
Veste uriașă pentru toată România. Marcel Ciolacu a promis. A anunțat astăzi, 6 decembrie
Infidela Mihaela Rădulescu a fost prinsă în pat cu dansatorul Laurențiu. Ce va face Felix...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...