Iohannis iese la atac și dă în judecată Guvernul. „Ponta își croiește o lege care să-l avantajeze. Se creează premisa unei fraude masive la prezidențiale”

Iohannis iese la atac și dă în judecată Guvernul. Ponta își croiește o lege care să-l avantajeze. Se creează premisa unei fraude masive la prezidențiale
Publicat: 05/08/2014, 17:24
Actualizat: 18/05/2015, 22:18

Liderul PNL, Klaus Iohannis, a anunțat că a dat în judecată Guvernul Ponta și a cerut anularea ordonanței 45/2014 privind alegerea președintelui României. Liberalul a precizat că a apelat la această formulă, deoarece Avocatul Poporului nu a contestat ordonanța la Curtea Constituțională.

Anunțul făcut de Klaus Iohannis reprezintă prima acuză majoră pe care acesta o aduce contracandidatului său de la prezidențiale, Victor Ponta. În discursurile sale de la Congresul de fuziune PNL – PDL, președintele PNL nu a făcut nicio referire la Victor Ponta, nepronunțându-I numele. Iohannis a declarat că Guvernul a schimbat un articol de lege și dă posibilitatea de a se vota oriunde în țară, încurajându-se astfel turismul electoral.

„Președintelui PSD îi e frică de o competiție corectă, cu reguli echitabile pentru toți candidații. Victor Ponta își croiește o lege care să îl avantajeze prin modificări care, în analiza specialiștilor în drept, creează premia unei fraude masive, prin încurajarea votului multiplu”, se arată în materialul PNL, pregătit pentru conferința lui Klaus Iohannis.

Tema fraudării alegerilor a fost folosită și de Traian Băsescu în 2004, când l-a acuzat pe Adrian Năstase că se pregătește să fraudeze alegerile. În 2009, a venit rândul pesediștilor să reclame fraudarea scrutinului prezidențial, după ce candidatul lor, Mircea Geoană, a pierdut în fața lui Traian Băsescu.

„Nu-l voi acuza niciodată pe Victor Ponta de încercare de fraudare a alegerilor, dar nici mie să nu mi se reproșeze că nu am făcut pașii necesari legali pentru a opri așa ceva”, a precizat Klaus Iohannis.

„Articolul I punctul 15 din OUG nr 45/2014 care dispune că „alegătorii care în ziua votării se află în altă comună, oraș sau municipiu decât cel de domiciliu își pot exercita dreptul de vot la orice secție de votare”. Sub pretextul eliminării votului multiplu realizat prin practicarea „turismului electoral”, conform expunerii de motive atașată proiectului de ordonanță, Guvernul României condus de dl. Victor Ponta creează premisa unei fraude electorale masive, tocmai prin încurajarea votului multiplu. Generalizarea votului pe listă suplimentară, la orice secție de votare, conform art.I punctul 15 din OUG nr.45/2014, în situația în care un cetățean nu se află în localitatea de domiciliu în ziua votului reprezintă o încălcare flagrantă a principiului siguranței juridice în materie electorală determinând imposibilitatea verificării situației în care un cetățean votează de mai multe ori. Secțiile speciale de votare, dotate cu program electronic de verificare a identității votantului și cu camere video de supraveghere reprezentau o garanție că votul multiplu poate fi depistat imediat. Eliminarea acestei dispoziții legale și generalizarea procedurii de înscriere pe lista suplimentară a votantului aflat în altă localitate decât localitatea de domiciliu crează premisa unei fraude electorale prin metoda votului multiplu, aspect care situează reglementarea în afara sferei constituționale”, susțin cei din PNL.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Lupta unei femei din Peru pentru o „moarte demnă” s-a sfârșit cu o decizie istorică